stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 28.05.2023 19:38:04

Verstappen dobil deževno monaško ulično ruleto

Profimedia
Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Monaku. Klasično ulično dirko je dobil pred Špancem Fernandom Alonsom (Aston Martin) in Francozom Estebanom Oconom (Alpine).

Razplet monaške preizkušnje je krojilo tudi vreme, saj se je v zadnji četrtini močno ulilo, dirkači pa so morali na nepričakovane menjave pnevmatik. Na koncu se je v težkih razmerah najbolje znašel vodilni v SP in brez večjih težav obdržal prednost do cilja.

Verstappen je v soboto prvič v karieri dobil tudi kvalifikacije v kneževini, danes pa je privozil do četrte zmage v sezoni in skupno 39. v karieri.

Dirka je bila za Nizozemca precej rutinska do 52. kroga, ko so črni dežni oblaki poskrbeli za naliv. Verstappen, ki je najboljši startni položaj spremenil v vodstvo in na dirki, kjer je zelo težko prehitevati, nadzoroval tekmece, je moral še na postanek v bokse. A dež je tokrat pravzaprav pomagal Red Bullu.

Španski tekmec v Aston Martinu je namreč nekaj krogov pred tem že bil na postanku, a je zaradi drugačnih vremenskih razmer še enkrat zavil k mehanikom. Nizozemec pa je svoj postanek združil z menjavo pnevmatik za mokro stezo, se vrnil kot prvi in potem brez napak odpeljal zadnjih 20 krogov.

"Lepo je zmagati, še posebej v takšnem vremenu. Ostal sem zbran in si privozil zmago," je dejal zmagovalec. S pnevmatikami srednje trdote ni nameraval ostati na stezi tako dolgo. A zaradi napovedanega slabšega vremena je vztrajal. "Potem se je ulilo in nekajkrat sem se dotaknil zidu, saj je zelo drselo. A to je pač Monako," je še dodal svetovni prvak, ki je v kneževini zmagal drugič.

Na koncu tudi Alonso ni bil razočaran, čeprav bi se ob drugačni taktiki morda lahko boril za zmago. Z drugim mestom je namreč posegel najvišje doslej v sezoni, saj je bil pred Monakom štirikrat tretji.



"Dež je vse skupaj otežil. Zaviranje je postalo tvegano, mislim, da smo vsi opravili sijajno delo že s tem, da smo ostali na stezi," je zahtevne razmere opisal izkušeni Španec.

Trojčku zadovoljnih na slavnostni podelitvi v družbi monaške politične elite je pripadal tudi Ocon, ki se je šele tretjič v karieri in prvič po letu 2021 povzpel med najboljše tri.

Mercedes je ostal brez teh mest, Lewis Hamilton je bil četrti, George Russell pa peti. Dvojček Ferrarijev z domačinom Charlesom Leclercom na šestem in Špancem Carlosom Sainzem na osmem je prekinil Francoz Pierre Gasly na sedmem, točke sta dobila še McLarnova dirkača Lando Norris in novinec v formuli 1 Oscar Piastri.

Medtem ko je Vertappen užival v zmagi, je imel slab dan njegov moštveni sotekmovalec Sergio Perez. Mehičan je po trčenju v kvalifikacijah začel šele z 20. mesta, pridobil pa le štiri in z dvema krogoma zaostanka končal na skromnem 16. mestu.

V seštevku sezone je Nizozemec trdno v vodstvu, zdaj ima že 39 točk naskoka pred Perezom 144-105), tretji je Alonso s 93.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Španije v Barceloni že naslednji konec tedna.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike