kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 12.08.2022 21:50:06

Spidvej GP - bomo dobili še šestega zmagovalca?

Mladi Avstralec Jack Holder stopa po očetovih poteh
psno
Stadion Milenium v Cardiffu bo gostil VN Velike Britanije. Lahko Zmarzlik še poveča prednost? Glede na finale ekipnega SP in druge dirke za EP v spidveju so med favoriti tokrat mlajši vozniki.

Po mesecu in pol odmora se bo nadaljevalo SP v spidveju. Letošnje prvenstvo v prvi polovici je bilo zelo zanimivo in izenačeno, saj smo na prvih petih dirkah  videli kar pet različnih zmagovalcev, ob tem pa jih je kar enajst prišlo do stopničk. Mladi Anglež Robert Lambert je bil finalist v Nemčiji, preostali trije stalni vozniki skupaj z našim Žagarjem pa so bili vsaj enkrat v polfinalu posamezne dirke.



Že sam pogled na skupno lestvico nam daje zelo zanimivo sliko. Po prvi polovici prvenstva sicer zelo zanesljivo vodi Poljak Bartozs Zmarzlik, ki je bil trikrat na stopničkah, dvakrat pa je bil še peti in si tako nabral lepo prednost. Na drugem mestu je trenutno Danec Leon Madsen, ki sicer ni pokazal kakšne stalne forme, a ima pred naslednjim sedem točk prednosti. Zato se nam obeta velika borba za preostala štiri mesta, v katerem sodeluje kar deset voznikov, ki so v razmaku vsega desetih točk. Zato že ta dirka na Otoku lahko vso stvar obrne na glavo.  



V tem dolgem odmoru je bilo vseeno na stezah zelo pestro. V glavnih spidvejskih državah so potekala tudi državna prvenstva, ki so dajala vsa po vrsti zelo presenetljive rezultate. Na sporedu je bilo tudi ekipno SP v Vojensu na Danskem. V finalu pa smo videli veliko presenečenje, saj so zmagali Avstralci, ki niso sodili med favorite, pred Britanci. To je bil za Avstralce prvi naslov po 20 letih. Pri Angležih je v predtekmovanju slabo vozil Woffinden, a sta na finalu vse naredila mlada Bewley in Lambert, pri Avstralcih pa mladi Jack Holder in Max Fricke, medtem ko je bil delež Doyla zelo skromen. Zato lahko omenjeno četverico mladih celo uvrstimo med favorite za zmago na današnji dirki v Cardiffu, ki se bo po našem času začela ob šestih popoldne. Prav pa je, da omenimo, da so bili zelo razočarani predvsem domači Danci, ki so računali na naslov, a bili šele četrti. Še bolj so bili razočarani Poljaki, ki so bili šele šesti in to z Zmarzlikom in Janowskim na čelu. Zato si oboji želijo popravnega izpita in to v glavnem mestu Walesa. Pred tednom dni sta bila na drugi finalni dirki EP, ki je bila v Gustrowu v Nemčiji, zelo razpoložena Patrik Dudek in mladi Anglež Bewley.



Tako se nam to soboto obeta lepa dirka, na kateri lahko pričakujemo tudi kakšna večja presenečenja, saj je steza umetna in bo za vse voznike enako zahtevna in tudi nepoznana.



Vrstni red po petih dirkah (od 11)
1. B. Zmarzlik (Pol) 78, 2. L. Madsen (Dan) 60, 3. M. Vaculik (Svk) 53, 4. M. Janowski (Pol) 53, 5. F. Lindgren (Šve) 51, 6. T. Woffinden (VB) 50, 7. A. Thomsen (Dan) 49, 8. P. Dudek (Pol) 49, 9. R. Lambert (VB) 47, 10. J. Doyle (Avs) 44, 11. D. Bewley (VB) 44, 12. M. Michelsen (Dan) 42, 13. M. Fricke (Avs) 33, 14. J. Holder (Avs) 32, 15. P. Przedpelski (Pol) 19, 16. M. Žagar 11

Članki iz rubrike