reševalci gasilci avstrija Svet24.si

49-letnik na stopnišču napadel 50-letnico, jo ...

Dejan Süč Svet24.si

Poslanec Svobode se je zmotil, zato je bil sprejet...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Žiga Vrevc Žlajpah
Žiga Vrevc Žlajpah
0 12.08.2022 11:20:09

Rokenrol pripravljen na ponovni vzlet

Briljantina
Arhphotostudio
Po uspešnih nastopih na dveh vrhuncih spomladanskega dela sezone – evropskem prvenstvu v Švici in svetovnih igrah v ZDA – so poletni meseci prinesli tudi nekaj trenutkov zasluženega počitka za slovenske rokenrol plesalce in trenerje. Vendar pa bodo tudi letos počitnice bolj kratkega daha, saj se v klubih avgusta že začenjajo priprave na letos še posebej pestro plesno jesen.

Trenutno v Sloveniji delujejo trije plesni klubi, kjer se aktivno pleše in razvija akrobatski rokenrol; ljubljanska Plesno mesto in Briljantina ter Plesni klub Tržič. Vsi so z bogato tradicijo in številnimi uspehi ter ambicioznimi načrti za prihodnost.

Plesni klub Briljantina je nastal leta 2003, ko so se plesalci in trenerji rokenrol sekcije PK Bolero pod vodstvom Mirjam Kerpan Izak odločili za samostojno pot. Med vidnejše tekmovalce v članskem razredu spadata Simona Turk in Matjaž Izak v članskem FS (free style) razredu med letoma 2004 in 2005 ter mladinska formacija Briljantina teens med letoma 2012 in 2016. Med aktivnimi pari sta v zadnjih letih po najvišjih mestih na svetovni ravni posegla Jaka Vrevc Žlajpah in Loti Marinko, ki sta lani zaključila skupno pot, ter Žiga Vrevc Žlajpah s plesalkama Ajdo Zajc in Saro Škaler. Poleg plesnih parov so aktivni tudi s skupinskimi formacijami, kjer lahko svoje znanje rokenrola pokažejo tudi dekleta vseh starosti brez plesalcev. Poleg rokenrola se v PK Briljantina lahko pohvalijo tudi s prvim nastopom slovenskih parov na svetovnem pokalu v rokenrolu, sorodnem boogie-woogieju. Ožjo trenersko ekipo poleg predsednice sestavljajo Anja Skube, Matjaž Izak in Boštjan Marinko.  

Plesno mesto pod vodstvom Marka Hrena in Anite Vihtelič se z akrobatskim rokenrolom ukvarja že od leta 1993. Trenutno najuspešnejša plesalca ljubljanskega kluba sta Gaja Malovrh in Jaka Južnič v članski kategoriji FS, ki je blestel že v mladinskih kategorijah s plesalko Heleno Gutnik. Po manjšem zatišju članskih uspehov sta Slovenijo med letoma 2013 in 2019 v svetovni vrh vrnila Julija Horvat Zeilhofer in Luka Brulc v obeh članskih razredih. Slednji se proti vrhu znova prebija s plesalko Evelin Arh, ki je med mladinci krojila svetovni vrh z Matejem Matečkom. Za razvoj parov skrbi trenerska naveza Boštjan Pavček in Irena Petan, oba v preteklosti tudi uspešna plesalca.

Plesno mesto je v preteklosti delovalo tudi v številnih mestih zunaj Ljubljane, od Grosupljega do Tržiča, kjer se je v samostojni klub leta 1998 oblikoval Plesni klub Tržič. Pod okriljem Jureta Markiča, ki je mednarodne uspehe beležil že kot plesalec z Melanijo Kogoj, je največje uspehe dosegal Jaka Jordan s plesalkama Kajo Šmid in Tejo Gajski, trenutno pa se v Tržiču moči usmerjajo tudi v treninge dekliških informacij.

Naj bo letošnja jesen v ritmih rokenrola

Prvi veliki izziv prinaša že tekmovalna jesen, ki se bo na mednarodni ravni začela s svetovnim pokalom v Beljaku v sredini septembra. Slovenski pari, ki tako kot spomladi računajo na vrhunske dosežke, bodo morali hitro doseči želeno formo, saj se bo v oktobru zvrstilo svetovno prvenstvo za člane CS (kontaktna akrobatika) v poljskem Krakovu in svetovni pokal za člane FS (prosta akrobatika) v Ženevi. Za nameček bo v sredini oktobra Ljubljana gostila še tekmovanje za svetovni pokal, ki bi prvotno moralo potekati v Ukrajini.

Z začetkom novega šolskega leta se odpirajo tudi vrata plesnih dvoran za začetne skupine. Na treningih se plesalci v sproščenem vzdušju spoznavajo z osnovami živahnega in dinamičnega plesa v paru in skupini, kjer je poseben poudarek namenjen učenju skozi igro ter celovitemu motoričnemu razvoju otrok. V prvih letih je namreč ključnega pomena, da plesalci razvijejo in obdržijo ljubezen do plesa in glasbe, s katero nato lahko v nadaljevanju kariere hitro napredujejo od osnovnih korakov do svetovnih prvakov.  

Prav tako bodo jeseni slovenski rokenrol plesalci prisotni tudi na aktivnostih, ki spremljajo Dan slovenskega športa, in Olimpijskem festivalu na Kongresnem trgu v Ljubljani med 23. in 25. septembrom. Letos se bodo obiskovalci lahko iz prve roke naučili osnovnih plesnih in akrobatskih figur, posneli svoje plesno znanje v videokotičku in sodelovali v plesni bitki med plesalci. Vabljeni, da v ritmih rokenrola skupaj zaplešemo v jesen!

KONTAKTI

Plesni klub Briljantina: tel. 041 733 743; info@briljantina.si; http://briljantina.si/; Instagram: plesni_klub_briljantina

Plesno mesto: tel. 041 333 303; info@plesnomesto.si; https://plesno-mesto.si/; Instagram: plesno.mesto

Plesni klub Tržič: tel: 040 635 710; plesni.klub.trzic@gmail.com; https://plesniklubtrzic.si/; Instagram: plesniklubtrzic.si

Galerija

Članki iz rubrike