oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

sta
sta
0 12.06.2022 20:33:19

Peta zaporedna zmaga Toyote na Le Mansu

Profimedia
Ekipa Toyote GR010-Hybrid je zmagovalka 90. izvedbe slavne avtomobilistične dirke 24 ur Le Mansa, ki jo vsako leto prirejajo v tem francoskem mestu. Za Toyoto je to že peta zaporedna zmaga na tej dirki, za tokratno, ki je prevozila 380 krogov, so zaslužni Novozelandec Brendon Hartley, Švicar Sebastien Buemi in Japonec Ryo Hirakawa.

Za Buemija je bila to četrta, za Hartleyja tretja zmaga, za novinca Hirakawo pa krstna zmaga. Rekorder je Danec Tom Kristensen, ki je na prestižni preizkušnji zmagal devetkrat, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Težko je dojeti vse skupaj. Spomnim se, kako sem še pred kratkim sedel tukaj in nisem imel niti ene zmageov svojem imenu. Zdaj imam štiri," je dejal Buemi, sicer nekdanji dirkač formule 1. Za Torro Rosso je zbral 55 nastopov v F1.

Tudi drugo mesto je v elitni kategoriji hiperdirkalnikov z zaostankom vsega dveh minut osvojila ekipa Toyote, ki so jo sestavljali Britanec Mike Conway, Japonec Kamui Kobayashi in Argentinec Jose Maria Lopez. Tretje mesto je s petimi krogi zaostanka pripadlo ekipi Glickenhausa v zasedbi Ryan Briscoe, Richard Westbrook in Franck Mailleux.

V razredu LMP2 je s prevoženimi 369 krogi slavila ekipa Jote z Robertom Gonzalezom, Antoniom Felixom Da Costo in Williamom Stevensom. V LM GTE Pro je bila najboljša ekipa Porsche GT z Gianmario Brunijem, Richardom Lietzom in Fredericom Makowieckijem. Prevozili so 350 krogov. V amaterskem razredu LM GTE pa so se pod zmago in 343 krogov podpisali Ben Keating, Henrique Chaves in Marco Soerensen z ekipo TF Sport.

toyota 1
Profimedia


Na startu je bilo 62 ekip, osem jih tekmovanja ni končalo. Tekmoval je tudi osemkratni prvak v reliju Sebastian Ogier in tudi irski igralec, sicer dvakratni nominiranec za Oskarja, Michael Fassbender, ki je s Porschejem doživel nesrečo, a se pri tem ni poškodoval. Moštvo je v amaterskem razredu LM GTE na koncu zasedlo 16. mesto.

Američan Josh Pierson se je s 16 leti in 118 dnevi vpisal v zgodovino kot najmlajši udeleženec dirke. Pierson, eden od treh dirkačev ekipe United Autosport je bil ob krstnem nastopu 84 dni mlajši od rojaka Matta McMurryja iz leta 2014. V svoji kategoriji LMP2 je bila Piersonova ekipa šesta.

Prestižna dirka Le Mans sicer z nekaj vmesnimi prekinitvami poteka vse od leta 1923, dirkači pa se merijo na 13,626 km dolgi ter z 38 ovinki začinjeni stezi Circuit de la Sarthe, ki ima med dirkači kultni status.

Članki iz rubrike