Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

eu
eu
0 25.03.2022 18:14:08

ŠOK v formuli 1! EKSPLOZIJA, DIM ... Napad upornikov ... Bodo dirko ODPOVEDALI? (foto)

Profimedia
Eksplozija in ogromen oblak dima v bližini dirkališča v Džedi sta sprožila nove pomisleke o dirki svetovnega prvenstva formule 1 v Savdski Arabiji.

Danes sta na programu prosta treninga, na prvem je bil najhitrejši Charles Leclerc, jemenski uporniki Hutiji pa so sporočili, da so znova napadli tovarno v lasti naftne družbe Aramco.
"Od pristojnih čakamo več informacij o tem, kaj se je zgodilo," so o grozljivih prizorih povedali v formuli 1. Tik pred dogodkom je dirkalna karavana opravila prvi trening pred veliko nagrado Rdečega morja, ki je na sporedu v nedeljo.

dzeda1
Profimedia


Najhitrejši je bil vodilni v sezoni, Monačan Charles Leclerc, drugi čas pa je dosegel svetovni prvak, Nizozemec Max Verstappen.
Ravno prejšnjo nedeljo so uporniki Hutiji napadli Savdsko Arabijo z raketami in droni. Prizadeta je bila tudi tovarna Aramco v Džedi, požar je izbruhnil na rezervoarju za olje.
Savdska Arabija se v Jemnu bori proti Hutijem. Vojna je sprožila eno največjih humanitarnih katastrof.

dzeda3
Profimedia


Aramco je glavni pokrovitelj formule 1 in tudi pomemben sponzor britanske dirkalne ekipe Aston Martin. Organizatorji dirke so po napadu prejšnji teden dejali: "Ta incident nima vpliva na tekmovalni vikend." Varnost vseh, ki sodelujejo na VN, je zagotovljena, so takrat zapisali.
Savdska Arabija velja za precej varno v primerjavi z drugimi državami v regiji, vendar je bilo tam tudi več terorističnih napadov. Konec leta 2020 je skrajna skupina Islamska država prevzela odgovornost za napad na slovesnost v Džedi, v katerem sta bili ranjeni dve osebi. Za večje dogodke v državni običajno veljajo strogi varnostni ukrepi.

Značke: formula-ena, džeda

Članki iz rubrike