rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

bakren žleb Svet24.si

Nepridipravi ukradli žlebove z mrliške vežice

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

sveca Ekipa24.si

V hudi prometni nesreči na primorski avtocesti ...

STA
STA
0 15.11.2020 16:49:06

HAMILTON se je izenačil s SCHUMACHERJEM in poslal čudovito sporočilo ... Bo podaljšal pogodbo?

Reuters
Teorija se je na dirki v Turčiji prelila v prakso. Potem ko je bilo jasno, da bo britanski zvezdnik Lewis Hamilton le stežka ostal brez naslova prvaka formule 1 za sezono 2020, je v Turčiji dokončno pobegnil tekmecem in sedmič v karieri postal svetovni prvak. Za piko na i je to dosegel z novo zmago. Dirko sta na zmagovalnem odru končala še Mehičan Sergio Perez (Racing Point) in Nemec Sebastian Vettel (Ferrari).

Mercedesov prvi mož Hamilton je z zmago na dirki za VN Turčije dokončno osvojil naslov za sezono 2020. Zanj je to že sedma lovorika po letih 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 in 2019, s čimer se je po številu naslovov svetovnega prvaka izenačil z Nemcem Michaelom Schumacherjem, potem ko je letos že presegel njegovih 91 posamičnih zmag v SP. Schumacher je bil prvak v letih 1994, 1995 ter od 2000 do 2004.

Hamiltonu bi lahko predčasno slavje v tej sezoni preprečil le moštveni sotekmovalec Valtteri Bottas, ki je imel pred dirko edini še nekaj teoretičnih možnosti. A s slabim nedeljskim nastopom Finca, po dvakratnem vrtenju v prvem krogu je končal v ozadju na 14. mestu, je imel Britanec odprto pot do naslova prvaka. Moštvenega sotekmovalca je nazadnje celo prehitel za krog. Po 14 od 17 letošnjih dirk ima Hamilton 307 točk, neulovljivih 110 več kot Bottas.

Hamilton je dirko sicer začel s šestega startnega položaja, a je v preizkušnji, v kateri je na dogajanje močno vplivalo tudi slabo vreme in mokra steza, prišel do prvega mesta in je tako na najlepši način, z deseto zmago (skupno pa jih ima zdaj v karieri že 94), potrdil prevlado v sezoni.

"Za vse otroke tam zunaj, ki sanjajo o tem, da bi dosegli nemogoče - lahko to dosežete," je svetovni prvak še med vožnjo proti boksom po radijski zvezi sporočil svoji ekipi in vsem navijačem po svetu. Potem ko je zapeljal pred garaže, pa si je vzel nekaj minut zase in obsedel v dirkalniku, preden so se z vseh strani vsuli objemi in čestitke. Prvi je do njega stopil Vettel, tudi sam štirikratni prvak, in mu čestital za izjemni dosežek.

"Kar brez besed sem ostal. Lahko rečem le velika hvala vsem v ekipi in tovarni, da smo lahko skupaj dosegli to. Ponosen sem na vse. Ko sem bil mlajši, sem o čem takem le sanjal. Po kvalifikacijah sem bil razočaran, a smo se tudi veliko naučili. Ne naredimo vsega vedno brez napak, a sem verjel, da nam lahko uspe," je takoj po dirki dejal sveži sedemkratni prvak.

hamilton re
Reuters

Dirka bi bila sicer nadvse zanimiva tudi brez Hamiltonovega boja za sedmi naslov. V Istanbulu je namreč že ves konec tedna vrstni red krojilo tudi vreme, nov asfalt v kombinaciji z dežjem in mokroto na stezi pa je poskrbel za številne izlete s steze in vrtenja dirkačev.

Tokrat sta bila povsem konkurenčna tudi oba ferrrarija, predvsem Vettel že dolgo ni bil tako visoko in tako dolgo v boju za stopničke. Dolgo časa je Vettel zadrževal tudi Hamiltona, a je temu uspelo v 38. krogu priti v vodstvo. Obdržal ga je do konca, tudi zaradi tveganja s postanki in gumami. Vremenska napoved na območju dirkališča je bila slaba, za konec so predvidevali močnejši naliv, toda pri Mercedesu se nazadnje niso odločili za še en postanek v zadnjih krogih, s katerim bi mogoče Hamilton izgubil zmago. Naslov sicer ne bi bil ogrožen, saj je bil Bottas takrat že povsem izven boja, a so se pri črnih puščicah očitno odločili, da bodo svojemu prvemu zvezdniku poskušali omogočiti slavje v slogu prvaka.

Dobro se je boril tudi Perez, svojo dirko pa je v zadnjem krogu pokvaril drugi Ferrarijev dirkač Charles Leclerc. Takrat je Monačan poskušal napasti Mehičana, a se je uštel, tako da je mimo njega švignil še Vettel in se nekoliko nepričakovano prebil do tretjega mesta, kar je z naskokom najboljši izid te sezone. "Moram priznati, da sem kar malo presenečen. Vsekakor pa zelo zadovoljen," je dejal Vettel.

Max Verstappen z Red Bullom, ki je na startu zamudil in se potem v osmem krogu po vrtenju na stezi rešil brez trčenja, a z veliko časovno izgubo, je bil na koncu šele šesti, še bolj razočaran je bil Lance Stroll. Kanadčan je v soboto nepričakovano dosegel prvi "pole position" v karieri, toda po dobrem začetku, ko sta s sotekmovalcem Perezom vodila, je bil na koncu le deveti.

A vsa pozornost je bila usmerjena v Hamiltona, ki formalno sicer še nima pogodbe za naslednjo sezono, vsi v karavani pa so prepričani, da bo podaljšal sodelovanje z Mercedesom. Vodja moštva Toto Wolff je po dirki lovil ravnotežje med čestitkami svetovnemu prvaku in razmišljanji o njegovi prihodnosti. "Jasno je, da je šele sredi svojih dosežkov. Prepričan sem, da lahko še kaj doda. Lahko dobi še veliko dirk in tudi še kakšen naslov. Glede podpisa pa ne bomo prehitevali, vzeli si bomo čas, morda ne samo do dirke v Bahranju, ampak do konca leta," je dejal vodja Mercedesa.

Hamilton bo tako lahko zelo verjetno naslednje leto poskusil popraviti še ta rekord, ki si ga zdaj deli s Schumacherjem. Tista po številu zmag (94) in najboljših startnih položajev (97) sta že trdno njegova. Do konca te sezone pa so še tri dirke, dve v Bahrajnu (29. novembra in 6. decembra) in zadnja v Abu Dabiju (13. decembra).

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike