Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
1 27.08.2020 13:51:53

Začetek GP-serije v spidveju: Lahko Žagar poseže po kolajni?

Matej Žagar z optimizmom gleda v novo sezone.
sk
Naposled se začenja tudi grand prix v spidveju. Koronavirus je letos v športni svet prinesel veliko zmede, tako je imela tudi svetovna motoorganizacija FIM veliko težav s koledarjem. Spidvejisti sicer že nekaj časa vozijo v glavnih državnih ligah, v ospredju so seveda Poljska, Švedska in Velika Britanija. Rezultati v teh ligah so tudi dobra osnova za napoved letošnjega posamičnega svetovnega prvenstva.

Sicer je bilo predvideno, da bodo vozniki odpeljali kar dvanajst dirk, toda situacija se je spremenila. Na koncu so se v FIM odločili, da bodo dirke na sporedu v štirih mestih – na Poljskem (v Wroclawu, Gorzowu in Torunu) ter na Češkem (v Pragi). Povsod bo dvodnevni program oziroma dve dirki. Obstanek si bo prislužilo le šest voznikov. Četverico voznikov za naslednje leto pa smo že dobili. To je prva trojica z odličnim Žagarjem iz dirke prejšnjo soboto na Hrvaškem ter presenetljivi letošnji evropski prvak, Anglež Lambert. Poleg tega bodo podelili še pet posebnih povabil.

Današnja prva dirka se bo začela ob 19. uri na Poljskem, v Wroclawu – na velikem stadionu, ki je bil pred desetimi leti prenovljen za evropsko prvenstvo v nogometu. Naslov svetovnega prvaka brani Poljak Bartosz Zmarzlik. Glede na njegove letošnje rezultate v ligah, lahko rečemo, da je glavni favorit za novo krono prvaka. Na uvodnih dirkah pa je seveda zaradi domače steze še izrazitejši favorit.

Bartek v Vojensu
Aktualni svetovni prvak Bartek Zmarzlik doma začenja obrambo naslova.
sk


Veliko konkurenco bo imel v svojih dveh prijateljih iz reprezentance – v Janowskem in Dudeku. Tu je tudi nevarni Danec Leon Madsen, odkritje lanske sezone, ki je na zadnji dirki ostal brez naslova prvaka. Svojo računico pa imata tudi Rusa, Sayfutdinov in Laguta.

Za Slovence je seveda zelo razveseljivo, da visoko kotira tudi državni serijski prvak Matej Žagar. Svojo samozavest je lepo dvignil z veliko zmago prejšnjo soboto na Hrvaškem, s katero si je že podaljšal svoje članstvo med najboljšimi vozniki na svetu. Obenem mu gre dobro tudi na dirkah na Poljskem, kjer mu je pred kratkim uspel podvig, saj je zmagal v vseh šestih vožnjah, na katerih je vozil, in obilno doprinesel k zmagi svoje ekipe. Stadiona v Wroclawu se zelo rad spominja, saj je pred šestnajstimi leti tu prišel do bronaste kolajne na mladinskem svetovnem prvenstvu.

Letošnja sezona bo nekaj posebnega, saj se je dokončno poslovil večkratni svetovni prvak, Američan Greg Hancock, ki je imel tudi v Sloveniji veliko navijačev. Namesto njega bi moral voziti Nemec Smolinski, ki pa se je pred kratkim hudo poškodoval in bo moral izpustiti sezono. Nemca bo tako nadomestil prva rezervist, Danec Michelsen, ki pa se pred tednom dni v Donjem Kraljevcu ni pretirano izkazal. Za posebno presenečenje so tokrat poskrbeli domačini, ki so svojo posebno povabilo podelili mlademu Rusu Glebu Čogunovu, ki je pozimi dobil poljsko državljanstvo.

Greg v DK-6
Velikega Grega Hancocka žal ne bomo več gledali na stezah, ker se je dokončno poslovil po srečanju z Abrahamom.
sk


Na Poljskem je torej vse pripravljeni za začetek GP sezone. Upamo, da bo letošnja sezona za 37-letnega Ljubljančana najboljša v njegovi dolgi karieri. Morda je prav letos priložnost za zgodovinsko prvo kolajno med najboljšimi v članski konkurenci. Tiha želja Žagarja je, da bi mu vsaj na eni od uvodnih dveh dirk uspelo priti na stopničke, kar bi bila dodatna motivacija za nadaljevanje sezone.

Vozniki v GP seriji
1. Bartosz Zmarzlik (Poljska)
2. Leon Madsen (Danska)
3. Emil Sayfutdinov (Rusija)
4. Fredrik Lindgren (Švedska)
5. Martin Vaculik (Slovaška)
6. Maciej Janowski (Poljska)
7. Jason Doyle (Australija)
8. Patryk Dudek (Poljska)
9. Matej Žagar (Slovenija)
10. Niels-Kristian Iversen (Danska)
11. Artem Laguta (Rusija)
12. Antonio Lindback (Švedska)
13. Tai Woffinden (Velika Britanija)
14. Max Fricke (Australija)
15. Martin Smolinski (Nemčija), namesto upokojenega Grega Hancocka (ZDA)

Razpored dirk
28. in 29. avgust, Poljska, Wroclaw
11. in 12. september, Poljska, Gorzow
18. in 19. september, Češka, Praga
2. in 3. oktober, Poljska, Torun

Članki iz rubrike