kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 27.11.2019 20:55:28

Sebastien Ogier pri Toyoti od leta 2020

Reuters
Šestkratni svetovni prvak v reliju Sebastien Ogier bo leta 2020 v svetovnem prvenstvu dirkal s Toyoto, je sporočila japonska ekipa. Po koncu zadnje sezone se je 35-letni Francoz odločil, da prekine sodelovanje z ekipo Citroen, ta pa je potem izstopila iz tekmovanja WRC.

Ogier bo pri Toyoti dirkal v družbi Valižana Elfyna Evansa in Finca Kalleja Rovanperäja.

Toyota je konec oktobra izgubila svetovnega prvaka, saj se je letos najboljši dirkač na svetu Estonec Ott Tänak odločil za selitev k Hyundaiju. Zdaj so Japonci dobili nekdanjega večkratnega svetovnega prvaka (med letoma 2013 in 2018). Ogier, ki je pred dnevi sporočil, da ne bo več vozil za francosko ekipo, je hitro našel nove izzive.

"Že leta 2016 smo se pogovarjali o možnosti sodelovanja. Takrat se to ni zgodilo, sem pa vesel, da bom zdaj lahko delal s takšno ekipo, kot je Toyota, in s Tommijem Mäkinenom, ki je bil nekoč moj vzornik," je o sodelovanju s Toyoto dejal Ogier.


Za Ogierja naj bi bila pri 35 letih ta nova služba, sklenil je enoletno pogodbo, predvidoma tudi zadnja pred upokojitvijo. Evans in Rovanperä sta s Toyoto sklenila dveletni pogodbi.

Evans prihaja iz ekipe M-Sport Ford, Toyota pa je njegovo šele drugo moštvo v karieri. Z Ogierjem sta že bila sotekmovalca v letih 2017 in 2018. Mladi, šele 19-letni Finec pa velja za enega največjih talentov tem športu, k Toyoti prihaja iz Škode, s katero je v letošnji sezoni osvojil naslov svetovnega prvaka v prvenstvu WRC 2 Pro.

Japonci so tako naredili temeljit rez v ekipi, saj v sezoni 2020 ne bo ostal niti eden od treh letošnjih dirkačev; Tänak je našel novo službo, brez nje sta za zdaj ostala Finec Jari-Matti Latvala in Britanec Kris Meeke.

"Vemo, kako dober dirkač je Sebastien. To, da nam je uspelo pridobiti tako dobrega voznika, kaže na uspeh našega dela v kratkem časovnem obdobju. Elfyna smo opazovali že nekaj časa, hiter je in dobro se znajde na vseh podlagah. Kalleja pa poznam od mladih nog in vem, da je nekaj posebnega. Veliko se mora še naučiti, zdaj je pravi čas za to," je mnenje o postavi za sezono 2020 podal vodja ekipe, nekdanji štirikratni svetovni prvak Tommi Mäkinen.

Značke: reli, sp

Članki iz rubrike