stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 07.10.2019 00:19:41

Veliko slavje Poljakov – Bartek prvak

Matej Žagar se v soboto ni izkazal.
Borut Cvetko/mediaspeed.net
Na Poljskem, na prekrasnem štadionu v Torunu, je prepoln stadion slavil skupaj svojim idolom Bartoszem Zmarzlikom, šele tretjega Poljaka, ki je prišel do naslova svetovnega prvaka.

Na dirki, ki je bila polna preobratov, je vseskozi vse niti držal v rokah Danec Leon Madsen, ki je ponovil uspeh Rusa Emila Sajfudinova, ki je pred desetimi leti, konec aprila, prišel v Krškem do maksimalnih 21 točk. Toda tudi ta izvrstna dirka in točkovni izkupiček Dancu ni prinesel zaželenega naslova svetovnega prvaka. Uspel pa je prehiteti že omenjenega Rusa in mu speljati srebrno odličje. Sicer pa se je tokrat z najboljšimi tremi v svetovnem prvenstvu, enakovredno boril le drugi Danec, Iversen.



Najbolj so tokrat uživali gledalci, saj je bila dirka zelo borbena, izenačena in je imela kar veliko prehitevanj. Žal pa je tokrat manj od pričakovanj pokazal naš prvak Matej Žagar, ki mu stvari na dirki niso stekle tako, kot si je želel. Tokrat je imel zelo neposrečene starte. Morda pa so bile temu krive tudi nastavitve na motorju, saj se je premalo odločal za vožnjo po zunanjem robu, ki je sicer omogočala večje hitrosti, toda ob tem je zahtevala tudi vožnjo brez napake. Sicer so mu bile odprte tudi možnosti za polfinale. V njegovi drugi vožnji, ko je vozil z Zmarzlikom, Madsnom in Lindbackom, je imel v rokah celo mnogo boljši rezultat kot je bila točka, ki jo je osvojil. Z zunanjega roba, je odlično krenil po startu in z lepo hitrostjo pripeljal iz prvega zavoja na ravnino, kjer bi verjetno napadel Madsna za prvo pozicijo. Toda Zmarlik je v zaključku zavoja napravil napako in ga je odneslo proti ograji. S tem je ponagajal Žagarju, ki je moral spustiti plin, da ni prišlo do nesreče. Kasneje je Žagar ponovno večkrat poizkušal prehiteti novega prvaka, toda Poljak ga je potem grdo dvakrat zaprl. Tudi v zadnji vožnji je imel Žagar, če bi dobil vožnjo, možnost za polfinale, ko se je pomeril s Poljaki. Toda ostal je brez točk, kljub ugodni startni poziciji. Toda veliko jih je menilo, da je to vožnjo naš prvak odpeljal po navodilih. Če bi osvojil vsaj dve točki, bi iz najboljše osmerice izpadel Poljak Dudek. V primeru zmage pa bi prišel v polfinale, kjer bi se lahko boril tudi za končno šesto mesto. Škoda, saj je imel priložnost, ki se mu je ponujala. Obenem pa je zaključek sezone dal vedeti, da bi se naš Ljubljančan lahko boril tudi za mesta tik pod vrhom, če bi seveda stopil v sezono v taki formi, v kakršni je bil sicer na zadnjih dirkah. Toda vseeno si je izboril sodelovanje na GP dirkah tudi v naslednji sezoni, v kateri bo lahko napadal višja mesta.



Po končanem rednem delu dirke, sta bila na sporedu obe polfinalni vožnji. V prvem polfinalu je bil premočen Leon Madsen, ki je s tem nakazal, da bo v finalu na vsak način želel ponoviti dosežek Emila Sajfudinova izpred desetih let in pol. Pred začetkom drugega polfinala je bilo tako vse jasno. Za naslov svetovnega prvaka je moral Zmarzlik v tej vožnji osvojiti eno od prvih dveh mest in bo že postal svetovni prvak. Če bi ostal brez finala, potem bi se lahko vse zakompliciralo. Toda Bartek Zmarzlik je ob podpori celega štadiona, kljub velikim napadom Rusa Sajfudinova, uspel zmagati. Po vožnji se je ustavil, skočil z motorja, preskočil sicer široko in visoko ogrado in se povzpel na tribuno ter zavriskal in podelil objeme s svojimi najbližjimi, saj je šele kot tretji Poljak postal svetovni prvak. Postal je pravi naslednik velikega Tomeka, Tomasza Golloba.



Takoj za tem je pozdravil še celoten štadion in potem v kratkem nagovoru dejal: "Hvala vsem. Za mano je konec velikega pritiska, ki je ležal na meni. To breme me je težilo in sem se že bal, da me bo pokopalo. Hvala. Dosanjal sem sanje in presrečen sem."



Ko je neuradni ceromonial minil, so se v boksu začeli pripravljati na veliki finale. V njem je potem že izpraznjeni domačin Bartek predvsem peljal za občinstvo, medtem ko je Madsen garal in prišel do velike zmage pred Rusom Sajfudinovom, s katerim si zdaj lasti rekord o neomadeževanosti.



Po dirki se je večina voznikov odpeljala proti Češki v Pardubice, kjer jih je čakala še ena dirka, neuradni zaključek mednarodne sezone.



Izidi dirke

1. L. Madsen 21, 2. E. Sajfudinov 15, 3. N. K. Iversen 11, 4. B. Zmarzlik 14, 5. J. Doyle 11, 6. T. Woffinden 9, 7. A. Lindback 7, 8. F. Lindgren 7, 9. M. Vaculik 7, 10. A. Laguta 7, 11. M. Janowski 7, 12. J. Kolodziej 6, 13. A. Miedzinski 6, 14. P. Dudek 4, 15. M. Žagar 4, 16. R. Lambert 2



Končni vrstni red po 10 dirkah

1. B. Zmarzlik (Pol) 132, 2. L. Madsen (Dan) 130, 3. E. Sajfudinov (Rus) 126, 4. F. Lindgren (Šve) 105, 5. M. Vaculik (Svk) 95, 6. M. Janowski (Pol) 87, 7. J. Doyle (Avs) 84, 8. P. Dudek (Pol) 79, 9. M. Žagar 78, 10. N. K. Iversen (Dan) 77



Drabik svetovni prvak, Škorja slabše zaradi poškodbe

V Pardubicah na Češkem je bila na vrsti še zadnja tretja finalna dirka za svetovno prvenstvo mladincev. Na njej smo gledali predvsem troboj treh Poljakov za naslov svetovnega prvaka. Ta boj se je dokončno končal v polfinalu te dirke, ki sicer poteka po enakem formatu kot dirke GP serije. V rednem delu dirke je šlo daleč najboljše zdaj že nekdanjemu svetovnemu prvaku Bartoszu Smektali. V polfinalu je spodrsnilo Dominiku Kuberi, medtem ko si je naslov prvaka takrat že zagotovil Maksim Drabik z uvrstitvijo v veliki finale. V njem je ponovno presentil Rus Čogunov, ki je dosegel svojo drugo zmago v finalih. Toda slaba dirka v Nemčiji je Rusu preprečila vsaj medaljo na svetovnem prvenstvu. Z drugim mestom pa si je na dirki Poljak Smektala zagotovil dodatno vožnjo za skupno drugo mesto v prvenstvu. V tej vožnji je bil bivši prvak boljši in Kubera, ki je na Češko prišel kot vodilni, se je moral zadovoljiti z bronom.

Na dirki je nastopil tudi naš mladinski prvak Nick Škorja. Mlademu članu AMTK Ljubljane, sta se žal močno poznali obe nesreči, katere je imel in se mu je videlo, da mu še močno primanjkuje fizične moči za tako močne dirke. Osvojil je dve točki in končal na petnajstem mestu. V skupnem pa je končal na štirinajstem mestu. Glede na hud padec v Nemčiji, kjer je ostal brez voženj, lahko rečemo, da bi tako lahko pristal tudi višje okoli desetega mesta. Vsekakor se je mladi Nick, ki je bodočnost našega spidveja, dostojno poslovil od mladinske konkurence.

Izidi

1. G. Čogunov (Rus) 13, 2. B. Smektala (Pol) 17+3, 3. M. Drabik (Pol) 14, 4. J. Lidsey (Avs) 15, 5. R. Lambert (VB) 11, 6. J. Jeppesen 11, 7. J. Kvech (Češ) 10, 8. D. Kubera 9+2, 9. P. Hansen 8, 10. F. Jakobsen 8,.. 15. N. Škorja 2



Skupni vrstni red

1. M. Drabik 49, 2. B. Smektala 45+3, 3. D. Kubera 45+2, G. Čogunov 39, 5. R. Lambert 32, 6. J. Kvech 30, 7. J. Lidsey 29, 8. J. Jeppesen 26, 9. W. Lampart (Pol) 24, 10. F. Jakobsen 20, 11. P. Hansen 15, 12. R. Karczmarz (Pol) 13, 13. T. Sorensen (Dan) 12, 14. N. Škorja 10

Značke: spidvej, grand-prix, torun

Članki iz rubrike