Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 20.05.2019 11:44:35

Madsen srečnež, Žagar osmoljenec

Močno presenetljive stopničke na Poljskem, kjer je slavil Danec Madsen, pred Švedom Lindgrenom in Poljakom Dudkom.
Mediaspeed.net
Leo Madsen, novi zmagovalec v seriji grand prix, je očitno rojen pod srečno zvezdo. Ta mu je pomagala na poti do finala, v katerem je dosegel edino posamično zmago. Matej Žagar, najhitrejši iz kvalifikacij, ni imel sreče s startnimi položaji. Notranja proga, ki si jo je izbral za svojo prvo in zadnjo vožnjo, se ni izkazala kot prednost, vseeno pa je kot deseti polfinale zgrešil le za točko.

Na stadionu Narodowy v Varšavi se je zbralo prek 53 tisoč gledalcev, ki so uživali na prvi letošnji GP dirki za svetovno prvenstvo posameznikov. Videli smo zelo lepo in izenačeno dirko, ki je ponujala praktično vse, od vrhunskih voženj do odličnih posameznih manevrov in lepih prehitevanj. Organizatorji so se potrudili in velemojstrsko priredili stezo, ki se je močno razlikovala od tiste, na kateri so imeli uradni trening. Na njem so prvič merili čase, po katerih so nato vozniki izbirali startne številke. Kratko so potegnili ravno najhitrejši s treninga, na katerem je bil najhitrejši Matej Žagar, ki je tako dosegel prvi »pole position« v spidveju, če uporabimo izraz iz formule ena. Šele na sami dirki je postalo jasno, zakaj so Poljaki z izjemo Kolodzieja jemali številke, ki so pomenile vožnjo več z zunanjih položajev. Toda to je pravica organizatorja. Zdaj lahko le upamo, da bodo tudi naši Krčani na naslednji dirki 1. junija poskrbeli, da bo vsaj malenkostno prednost imel doma Matej Žagar. Vsi vozniki, ki so dvakrat startali z notranje pozicije, so bili tokrat na slabšem, zlasti v prvi polovici dirke, saj smo prvo zmago voznika, ki je startal na notranji progi, videli šele v 11. vožnji. Še najbolj sta se obnesli srednji poziciji.

Izidi: 1. L. Madsen (Dan) 13, 2. F. Lindgren (Šve) 15, 3. P. Dudek (Pol) 16, 4. N. K. Iversen (Dan) 14, 5. B. Smektala 10, 6. B. Zmarzlik (oba Pol) 10, 7. A. Lindback (Šve) 10, 8. R. Lambert (VB) 8, 9. M. Vaculik (Svk) 7, 10. M. Žagar 7, 11. E. Sajfudinov (Rus) 6, 12. T. Woffinden (VB) 6, 13. J. Doyle (Avs) 5, 14. L. Kolodziej (Pol) 4, 15. A. Laguta (Rus) 4, 16. M. Fricke (Avs) 3


Matej na vseh štirih mestih
Naš prvak je dirko začel nepričakovano slabo. Svoj prvi start je imel z notranje pozicije, ki pa mu ni uspel, saj ga je v prvem ovinku zaprl Šved Fredrik Lindgren, po zunanji strani pa sta zdrvela mimo še Nils Kristian Iversen in domači mladenič, svetovni mladinski prvak Bartosz Smektala. Po uvodni ničli tudi v drugem nastopu Matej ni bil veliko uspešnejši, saj je s pozicije C osvojil le točko. Nato so v njegovi ekipi v boksu staknili glave in na novo priredili nastavitve na motorju in agregatu. To je pomagalo, saj je v deseti vožnji z modrega (B) startnega mesta premagal vse tri tekmece: poznejšega zmagovalca dirke Danca Madsena, branilca naslova svetovnega prvaka Britanca Woffindna, ta je zaradi dirke v poljski ligi ostal brez treninga in razočaral z 12. mestom, in Avstralca Doyla. Tudi v svoji četrti vožnji je bil zmagovalec prve dirke na tem stadionu pred štirimi leti odličen, toda vseeno prekratek, da bi ugnal domačina Bartosza Zmarzlika. Odločitev o polfinalistih je dokončno prinesla zadnja vožnja rednega dela dirke, v kateri je Matej potreboval dve točki, toda ponovno moral startati z notranje pozicije, ki pa se je v drugem delu dirke precej izboljšala. Njegov start ni bil slab, toda z zunanje strani sta ga zaprla domači voznik Patryk Dudek in Šved Antonio Lindback. Ljubljančan je padel na tretje mesto, a v tretjem krogu uspel prehiteti Šveda. Temu je v zaključku tretjega kroga uspel izvrsten manever in prišel je celo na prvo mesto. V zaključku se je na vrh spet prebil Dudek, Matej pa je bil malenkost prekratek za drugo mesto in polfinale.

130-26-varsava dirka

Napaki sodnika krojili razplet
Vmes smo videli tudi dve napaki sodnika Kristerja Gardella iz Švedske, ki sta na koncu kar dobro vplivali na izide po rednem delu dirke. V 14. vožnji je malce slabše startal Dudek. V začetku prvega ovinka pa zaradi prevelike hitrosti ni mogel izpeljati manevra, da bi prehitel Doyla, in je zadel zadnje kolo Avstralca. Motor je poravnal, toda ni ga uspel zadržati in je padel. Na začudenje prisotnih je sodnik vrnil vse voznike na start in Poljak je potem dobil vožnjo ter bil prvi po rednem delu. Že dve vožnji prej pa sodnik ni imel srca, da bi diskvalificiral svojega rojaka Lindgrena, ki je grdo trčil v reprezentančnega kolega Lindbacka, ki se je sicer obdržal na motorju, toda ostal brez točk. V predzadnji vožnji smo videli tudi padec mladega Avstralca Fricka, ki je prepričljivo vodil, vendar mu je v izhodu iz predzadnjega ovinka dvignilo motor. Ta padec pa je prinesel prvo veliko srečo za Danca Lea Madsena, saj bi sicer v tej vožnji ostal brez točk in s tem polfinala. Vožnjo so brez Fricka ponovili, Madsen pa se je kot drugi srečno prebil med osmerico brez posamične zmage.

Lindgren podaril zmago
V prvem polfinalu sta bila zelo zanesljiva Šved Lindgren in Poljak Dudek, v drugem pa sta Danca Iversen in Madsen na začudenje ter razočaranje gledalcev premagala oba Poljaka Zmarzlika in Smektalo in se uvrstila v finale. V velikem finalu je odlično krenil Šved Fredrik Lindgren, ki je morda pokazal največ na celotni dirki. Kot je bilo videti pozneje s posnetkov, pa ga je »zagrabila« manjša luknja, zaradi katere ga je na izhodu iz ovinka na motorju dvignilo ter odneslo proti ograji, tako da se je komaj rešil padca. To je izkoristil Madsen, ki je prišel do svoje prve GP-zmage v svoji karieri. Na koncu dirke je bil resnično tudi sam zelo presenečen in zaradi tega še srečnejši. V prvi izjavi pred razglasitvijo pa se je prikupil gledalcem, ko je v lepi poljščini (je Žagarjev sovoznik pri Czestochowi v poljski ligi) dejal: »Hvala, občinstvo. Veselim se z vami. Presrečen sem. Še enkrat velika hvala.« Potem pa je v angleščini nadaljeval: »Res se je tokrat vse izšlo. Hvala fantom, ki skrbijo za motorje, saj brez njih ne bi uspel priti do te zmage. Močno upam, da bo tudi nadaljevanje sezone tako uspešno.« Zmaga za Dansko je po eni strani veliko presenečenje in je prišla po zelo dolgem času, saj so se v zadnjem času izmenjavali na vrhu predvsem Poljaki, Švedi in Avstralci. Zelo zanimivo izjavo pa je dal tretjeuvrščeni Poljak Dudek: »Ne nazadnje tudi tretje mesto ni slabo. Vem, da ste si želeli zmago, tudi jaz. Toda stopničke so tu in velikih 16 točk. Zdaj grem lahko mirno v nadaljevanje sezone.«

Dodati velja, da je to druga najkrajša steza v letošnji sezoni, saj je dolga le 274 metrov (v Cardiffu je krajša za dva metra). Zato bo v Krškem dirka močno drugačna, saj je pri nas steza daljša za skoraj 120 metrov. Tja se serija seli čez dva tedna in računamo, da bo Žagar tam uspešnejši. To bo seveda velik športni praznik ne le za Posavje, ampak za celotno Slovenijo.

Značke: spidvej, žagar

Članki iz rubrike