GJtPNFnW4AAxeMl Svet24.si

Hud potres prizadel okolico Vidma; tla so se ...

433132554_2134136413613298_5685619191041566114_n Svet24.si

Policija prekinila iskanje male Danke v Banjskem ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

ronaldo 33 Ekipa24.si

Joj, kaj je naredil Ronaldu! To je predrznež, ki ...

Kate in William ganjena ob podpori javnosti Odkrito.si

Kate in William zapuščata London

peter prevc Ekipa24.si

Največji hit! Pojavil se je posnetek enega od ...

Stane Kadunc
Stane Kadunc
0 03.05.2019 21:31:00

Slovenci merijo na finale

Žagar bo svoje akrobacije lahko pokazal na Slovaškem, Ivačič pa v Nemčiji.
Borut Cvetko/mediaspeed.net
V Nemčiji bo prva polfinalna dirka za SP dvojic. Favoriti so Poljaki in Švedi. Si Slovenija lahko preko Žagarja pribori finale v Rusiji? Naši so optimisti.

V Landshutu, ki leži v južni Nemčiji blizu meje z Avstrijo, bo na sporedu prva polfinalna dirka SP dvojic. Naslov prvakov branijo Rusi, ki bodo zato gostitelji dveh finalnih dirk v Togliattiju. Druga polfinalna dirka v tem tekmovanju pa bo čez teden dni v Manchestru. Iz vsake skupine se na finale uvrstijo tri ekipe.



Slovenska reprezentanca se že nahaja v Nemčiji. Vodja reprezentance, Franc Kalin, je s seboj pripeljal Mateja Žagarja, na kateremu bo glavno breme naše ekipe, njegovega klubskega sovoznika Nicka Škorjo ter Krčana Matica Ivačiča. Oba sta se v zadnjih dneh izkazala na kvalifikacijah za EP, prvi na Hrvaškem, drugi pa doma v Krškem. Trenerja Kalina sicer malce boli glava, komu od te dvojice bo zaupal drugo mesto v paru. Žagar, ki je kapetan, bo seveda na prvi poziciji, glede na rezultate iz poljske lige se nahaja v odlični formi.



Prvi favoriti dirke so prav gotovo Poljaki, ki bodo nastopili v najboljši možni sestavi s Bartoszem Zmarzlikom, Maciejem Janowskim ter z mladim Bartoszem Smektalo, ki je trenutno eden najboljših mladincev na svetu in obenem glavni kandidat za osvojitev naslova v mladinski konkurenci. Glavni konkurenti Poljakom bodo prav gotovo Švedi na čelu s Fredrikom Lindgrenom in Petrom Ljungom ter mladincem Filipom Hjemlandom. V boju za končno tretje mesto na dirki, ki še vodi v Rusijo, pa bo sodelovalo ostalih pet ekip. Odlične Čehe bo vodil Vaclav Milik, ob njem pa bosta še Eduard Kerčmar in mladi Jan Kvech. Italijani s Pacom Castagno tudi visoko merijo, nastopila bosta še Nicolas Covatti in Michele Menani. Ukrajinci bodo verjetno oslabljeni brez izvrstnega Andrija Karpova, ki je v četrtek grdo padel na kvalifikacijah za EP v domačem Rivnem in bil prepeljan v bolnico. Vprašanje je, če bo okreval oziroma, kakšne so posledice. Ob njem sta prijavljena še Aleksandr Loktajev in Marko Levizin. Zelo močni pa so tudi domačini Nemci, ki bodo največ stavili na Martina Smolinskega in na Kaija Huckenbecka. Kot tretji član ekipe je mladi in zelo obetavni Michael Härtl.



Za našo reprezentanco je osnovni cilj naših uvrstitev med prvih pet v rednem delu dirke. Potem pa bosta na vrsti dve dodatni vožnji. Najprej se bosta pomerila peti in četrti z dirke, potem pa zmagovalec te vožnje s tretjeuvrščenim. Boljši iz te vožnje se bo poleg prvih dveh ekip uvrstil na finale prvenstva v Rusijo, ki bo 20. in 21. julija.



V našem taboru v Nemčiji so optimisti. Trener Franc Kalin je po ogledu stadiona in proge dejal: "Vse reprezentance so zelo močne. Predvsem Poljaki in Švedi, ki malce odstopajo, toda ostali so približno enako močni. Mi smo optimisti, še posebej, ker sta odlično formo pokazala Ivačič in Škorja. Verjamem, da bosta skupaj prinesla dovolj točk, pri tem računam, da bo Matej blizu maksimuma, kar bi nas povedlo v Rusijo. Toda vse se bo moralo dobro iziti na sami dirki. Vsekakor lahko upamo, da se nam bo odprla pot v Togliatti."



Slovenija je že nastopala v finalu tega tekmovanja, toda po drugačni formuli, s petimi vozniki. Upajmo, da bomo finale ujeli tudi v tej sedanji obliki. Sama dirka se bo to soboto začela ob sedmih zvečer, uradni trening pa imajo vozniki že dopoldne.

Galerija

Članki iz rubrike