Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Srbski igralec Sergej Trifunović Svet24.si

Igralec Sergej Trifunović ponovno v primežu ...

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 02.09.2018 17:53:38

Hamilton pokvaril Ferrarijevo zabavo v zibelki italijanskega motošporta

Reuters
Britanec Lewis Hamilton (Mercedes) je zmagovalec dirke formule 1 v Monzi, 14. postaje svetovnega prvenstva formule 1. Drugi je bil Finec Kimi Räikkönen (Ferrari), tretji pa drugi Mercedesov voznik Finec Valtteri Bottas.

Razočaran je bil prvi voznik Ferrarija Nemec Sebastian Vettel, ki je po trčenju s Hamiltonom v prvem krogu moral na dodaten postanek v bokse in se je nato iz ozadja prebijal proti vrhu, a prišel le do četrtega mesta.

Hamilton je dosegel 68. zmago v karieri in šesto v sezoni, z njo pa je še povečal prednost pred tekmeci v SP. Zdaj ima 256 točk, Vettel kot najbližji zasledovalec je zdaj pri 226.

Pri Ferrariju so veliko pričakovali do domače dirke v Monzi. Pred startom so optimistično napovedovali prvo zmago po letu 2010, optimizem pa so še dodatno spodbudile sobotne kvalifikacije; dobil jih je Räikkönen, ki je bi za 175 tisočink sekunde hitrejši od Vettla. A na dirki se je vse skupaj podrlo že v prvem krogu. Ne sicer za Finca, ki je dobro začel in potem šele ob koncu klonil v boju s Hamiltonom, pač pa za Vettla.

Nemec, edini resni tekmec Britancu v boju za letošnji naslov, je namreč vse možnosti zapravil že po polovici kroga. Takrat sta trčila s Hamiltonom, slabše pa se je bližnje srečanje končalo za Ferrarijevega dirkača. Ostal je obrnjen v nasprotni smeri vožnje, poleg tega je moral k mehanikom po nov nos dirkalnika. Zdrsnil je globoko v ozadje, se do konca sicer še prebil tik pod stopničke, a izgubil možnosti za obračun s Hamiltonom in dragocene točke v boju za končno prvo mesto v sezoni 2018.

"Poskusil sem napasti, ni mi jasno, kje je Lewis videl prostor za svoj dirkalnik. Imel sem smolo, vse se je zarotilo proti meni," se je po dirki pritoževal Nemec, ki tako za volanom Ferrarija še vedno ostaja brez zmage na tem za italijansko moštvo tako pomembnem prizorišču.

A na koncu se je vendarle tudi Nemcu nasmehnila sreča, saj bi bil sicer še za mesto slabši, a je Nizozemec Max Verstappen (Red Bull), ki je ciljno črto sicer prečkal kot tretji, dobil časovni pribitek zaradi nepravilnega prehitevanja Bottasa in je padel na peto mesto za Vettla.

Po postankih v boksih, prvi je k mehanikom zavil finski dirkač Ferrarija, je kazalo, da bo zmaga vendarle odšla v Maranello. Hamilton je namreč čakal še dva kroga, preden je šel na menjavo, vrnil se je za Fincem. Toda pred njima je bil takrat še Bottas, ki je toliko upočasnil ritem, da se je Hamilton Räikkönenu povsem približal.

V 45. krogu je bil dovolj blizu za napad in brez večjih težav se je Britanec prebil naprej ter vodstvo obdržal do konca. Na zmagovalnem odru je sicer moral poslušati žvižge nezadovoljnih domačih navijačev, a se zaradi tega ni prav veliko vznemirjal.

"Iz negativnega sem naredil pozitivno. Vedno je nekaj posebnega zmagati v Monzi. Ferrariju je treba priznati, da se je dobro boril. Moram se zahvaliti vsem, ki so mi pomagali do zmage. Nikoli se ne predamo, pa čeprav je bilo okrog nas tokrat veliko negativnega," je bil zadovoljen Hamilton, ki je sedem dirk pred koncem v seštevku zdaj 30 točk pred Vettlom. Razočaran pa je bil tudi Räikkönen, čeprav je bilo drugo mesto njegova jubilejna stota uvrstitev na stopničke v karieri. "To so samo številke. Veliko raje bi videl, da bi danes zmagal," je dejal Finec, ki mu je za majhno uteho ostal nov hitrostni rekord formule v kvalifikacijah, ko je drvel s povprečno hitrostjo 263 km/h.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni v Singapurju.

-----------------------------------

Izidi (52 krogov, 306,720 km):
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                 1:16:54,484
(povp. hitrost: 242,391 km/h)
 2. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                      + 8,705
 3. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)                     14,066
 4. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                     16,151
 5. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                      18,208
 6. Romain Grosjean (Fra/Haas)                         56,320
 7. Esteban Ocon (Fra/Racing Point Force India)        57,761
 8. Sergio Perez (Meh/Racing Point Force India)        58,678
 9. Carlos Sainz ml (Špa/Renault)                    1:18,140
10. Lance Stroll (Kan/Williams)                      1 krog
...

SP skupno (14):
- dirkači:
 1. Lewis Hamilton (VBr/Mercedes)                  256
 2. Sebastian Vettel (Nem/Ferrari)                 226
 3. Kimi Räikkönen (Fin/Ferrari)                   164
 4. Valtteri Bottas (Fin/Mercedes)                 159
 5. Max Verstappen (Niz/Red Bull)                  130
 6. Daniel Ricciardo (Avs/Red Bull)                118
 7. Nico Hülkenberg (Nem/Renault)                   52
 8. Kevin Magnussen (Dan/Haas)                      49
 9. Sergio Perez (Meh/Racing Point Force India)     44
10. Fernando Alonso (Špa/McLaren)                   44
...
Konstruktorji: 1. Mercedes 415 2. Ferrari 390 3. Red Bull 248 4. Haas 84 5. Renault 84 6. McLaren 52 7. Toro Rosso 30 8. Racing Point Force India 28 9. Sauber 19 10. Williams 5
Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike