Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 26.08.2018 17:39:52

Vettel s SIJAJNO zmago na zmanjšal zaostanek za Hamiltonom

Reuters
Nemec Sebastian Vettel (Ferrari) je zmagal na veliki nagradi Belgije v formuli 1. Na dirkališču Spa Francorchamps je bil drugi Britanec Lewis Hamilton (Mercedes), ki je pred Vettlom ubranil vodstvo v svetovnem prvenstvu, tretji je bil Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

Po 13. od 21 dirk SP v tej sezoni je Vettel zmanjšal zaostanek za Hamiltonom s 24 na 17 točk. Štirikratni svetovni prvak iz Nemčije ima tako že naslednjo nedeljo priložnost, da se na Ferrarijevi domači dirki v Monzi Britancu še bolj približa ali ga celo prehiti.

Vettel je po tej zmagi na večni lestvici SP sam na tretjem mestu, ki si ga je doslej z 51 slavji delil s Francozom Alainom Prostom. Pred njim sta le njegov rojak Michael Schumacher (91 zmag) in Hamilton (67).

Sama dirka pa se je začela kaotično in s hudo nesrečo. Po le nekaj metrih vožnje sta se zaletela 31-letni Nemec Nico Hülkenberg (Renault), ki je trčil v voznika McLarna Fernanda Alonsa. Španec je nato dobesedno poletel prek Monačana Charlesa Leclerca in pri tem zadel bolid Sauberja. Vsa tri vozila so bila tako močno poškodovana, da vozniki, ki so jo na srečo odnesli brez večjih poškodb, dirke niso mogli nadaljevati.

Tej trojici se je v boksih kmalu, v osmem krogu, pridružil član Ferrarija Kimi Räikkönen. Finec in štirikratni zmagovalec Spaja ni mogel nadaljevati zaradi trka ob Red Bull Daniela Ricciarda, posledice prej omenjenega dogodka iz nesreče po samem startu. Avstralec Ricciardo je bil peti voznik, ki ni končal dirke zaradi težav na vozilu v osemindvajsetem krogu.



"Na startu sem videl Hülkenberga, ki se mi je z vsemi štirimi blokiranimi kolesi približeval z vso hitrostjo. Ni bilo nobene možnosti, da bi se lahko izognila trčenju. Zadel je moje vozilo in me je dobesedno katapultiralo prek Charlesa. Pozitivna stvar vsega je le, da smo jo vsi odnesli celi in zdravi," je pojasnil Alonso.

Vettlu se je uspelo izogniti vsem težavam in je bil kar v udobnem vodstvu ves čas dirke, posebej po tem, ko je propadel poskus ekipe Mercedesa, da bi približno na polovici med hitrim postankom v boksih zmanjšala zaostanek za Nemcem.

Iz ozadja se je vodilni trojici najbolj približal Hamiltonov moštveni kolega Valtteri Bottas, ki je začel s 17. startnega mesta ter se prebil na četrto mesto, takoj za njim pa je v cilj prišel Mehičan Sergio Perez in osvojil nove točke za Force India. S tem je v skupnem seštevku deseti, mesto za Alonsom.

Na čelu so ostali Hamilton (231), Vettel (214), Räikkönen (146) in Finec Bottas (144), Verstappen (120) pa je na petem mestu prehitel Avstralca Daniela Ricciarda (118).

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike