900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Katja za kratek čas ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

STA
STA
0 29.07.2018 18:04:48

Tänak zanesljivo do zmage na Finskem

Reuters
Estonec Ott Tänak (Ford) je zmagovalec letošnjega relija na Finskem. Drugo mesto je na reliju v deželi tisočerih jezer, osmi dirki sezone, zasedel Norvežan Mads Oestberg (Citroen), tretje pa Finec Jari-Matti Latvala (Toyota).

Vodilni v skupni razvrstitvi svetovnega prvenstva, Belgijec Thierry Neuville (Hyundai), je zasedel deveto mesto, drugouvrščeni Francoz Sebastien Ogier (Ford) pa peto mesto.

Skupno je Neuville kljub neuspešnemu nastopu na zahtevni makadamski dirki v oklici Jyväskyläja ostal na prvem mestu, ima 153 točk, Ogier je drugi s 132, Tänak pa tretji s 107.

Za Estonca, ki je ves konec tedna stopnjeval ritem in na koncu v nedeljo obdržal približno pol minute naskoka pred zasledovalci, je to druga zmaga v sezoni po uspehu v Argentini, skupno pa četrta v karieri. Lani je zmagal v Italiji in Nemčiji.

"Za nami je popoln konec tedna. Začetek je bil težak, potem pa je šlo vse bolje in bolje, hvala ekipi, ki res gara za naše uspehe. Pokazali smo, kako lahko odlično delujemo, če damo vsi vse od sebe. To pa je tudi spodbuda za nadaljevanje sezone, bomo videli, kam lahko pridem v skupnem seštevku," je dirko ocenil Estonec.



Na koncu je Oestberga prehitel za 32,7 sekunde, Latvalo za 35,5, pred Ogierjem, ki je zaostal 2:15 minute, pa je dirko na četrtem mestu končal še Novozelandec Hayden Paddon (Hyundai; + 1:35).

Tänak je piko na i postavil na zadnji hitrostni preizkušnji dneva, ki je štela kot "power stage" in prvim petim prinesla dodatne točke. Najboljši je bil tudi tu, za pol sekunde je ugnal tekmeca, s katerim se je najbolj ukvarjal celotno dirko - Oestberga, še dve desetinki več je zaostal Latvala.

"To je bilo to, kar sem lahko dosegel na tej dirki. Škoda, ker nisem mogel višje, a zame je bolj pomembno, da je stanje v skupnem seštevku ostalo približno enako," je dejal Ogier, Neuville pa se je na koncu tudi zadovoljil s skupnim seštevkom: "Najbolj pomembno je, da nisem izgubil preveč točk v boju z Ogierjem. Res pa je, da bi morali ta reli odpeljati bolje."

Naslednjo dirko SP bo gostila Nemčija, hitrostne preizkušnje bodo sporedu med 16. in 19. avgustom v okolici Bostalseeja.

Značke: reli, sp

Članki iz rubrike