favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 03.06.2018 16:33:17

Lorenzo dočakal zmago z Ducatijem, padec Marqueza

Španec Jorge Lorenzo (Ducati) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva v motociklizmu v elitnem razredu motoGP v Mugellu.

Drugi je bil Italijan Andrea Dovizioso (Ducati), tretji pa njegov rojak Valentino Rossi (Yamaha). Svetovni prvak in vodilni v skupnem seštevku Španec Marc Marquez (Honda) je padel in na koncu kot 16. ostal brez točk.

Kvalifikacije je v soboto dobil lokalni junak Rossi, največ navijačev v Mugellu pride v značilnih rumenih barvah navijat prav zanj, toda na dirki ni mogel priti povsem na vrh. Že na startu je izgubil prvo mesto, potem pa se je večino dirke gibal na tretjem ali četrtem, nazadnje si je vendarle dokaj zanesljivo zagotovil tretjo stopničko pred Andreo Iannonejem in celo skušal napasti drugega Doviziosa, toda nazadnje je ostal na tretjem mestu.

"Malo sem razočaran, težka dirka je bila, še posebej zaradi obrabe pnevmatik, mislim, da smo se ušteli pri izbiri sprednje. A na koncu sem vseeno lahko pritiskal, skušal sem ujeti Doviziosa, a ni šlo. Vseeno hvala ekipi," ni bil povsem zadovoljen domači junak, ki je številnim mejnikom v karieri danes dodal še enega, saj je postal prvi dirkač v elitnem razredu z več kot 5000 točkami v karieri.

Marquez je začel agresivno in se skušal prebiti v vodstvo, toda njegova dirka se je praktično končala že po šestih krogih. Takrat je zdrsnil s steze in se prevrnil v pesek, sicer je hitro vstal in ob pomoči varnostnikov ob progi spet sedel na motor. A je izgubil preveč časa, padel je v ozadje na 18. mesto, do konca pa se je prebil le na 16., kar pomeni, da je tokrat ostal brez točke.

Precej bolj so bili lahko zadovoljni pri Ducatiju. Lorenzo, ki je bil v zadnjem času zaradi slabših predstav deležen številnih kritik, pojavili pa so se tudi namigi, da pri Ducatiju niso prav zadovoljni z njim, se je tokrat pokazal v najboljši luči. Kmalu po startu se je prebil v vodstvo in tam tudi ostal do konca dirke, ni s emu bilo potrebno ozirati na tekmece za sabo, moral je le paziti, da ne naredi kakšne napake. Ni je naredil in na cilju se je upravičeno lahko veselil prve zmage po letu in pol in prve za Ducati. Doslej se je prvega mesta v SP nazadnje veselil v Valencii 2016.



"Končno sem se počutil res dobro, naredili smo nastavitve po mojem okusu in danes mi je vse steklo, kot sem si želel in res velika hvala Ducatiju. Vem, da so nekateri že nehali verjeti vame, a vedel sem, da se moram samo še bolj sprostiti," je bil po dirki zadovoljen Lorenzo, Dovizioso pa ga je dopolnil: "Nisem stoodstotno zadovoljen, pomembna je bila odločitev pri pnevmatikah. Če bi imel trše, bi lahko bolje lovil Lorenza. Konec tedna je bil težak, vseeno pa je zdaj tu novih 20 točk," je dejal Italijan.

Pri Ducatiju pa so bili veseli tudi hitrega okrevanja Micheleja Pirra; njihov testni dirkač je imel v Mugellu status dirkača z vabilom, a je na petkovem treningu doživel hud padec, odpeljali so ga na pregled v bolnišnico. Danes je bil že ob stezi, zaradi pretresa možganov pa seveda ni mogel računati na nastop.

V skupnem seštevku SP je kljub točkovni ničli obdržal skupno vodstvo v SP, ima 95 točk, se je pa zdaj nekoliko približal Rossi z 72 točkami, tretji je danes osmouvrščeni Španec Maverick Vinales s 67, točko manj pa ima današnji drugouvrščeni Dovizioso. Lorenzo je s prvimi 25 v sezoni (ima sicer tudi dve ničli) zdaj na desetem mestu s skupno 41 točkami.

V nižjih razredi moto2 in moto3 so bili na stopničkah Portugalec Miguel Oliveira (KTM), Italijan Lorenzo Baldassarri in Španec Joan Mir (Kalex) ter Španec Jorge Martin (Honda) in domačina Marco Bezzecchi (KTM) ter Fabio Di Giannantonio (Honda).

Naslednja dirka v SP bo preizkušnja v Barceloni čez 14 dni.

Članki iz rubrike