Bankomat Svet24.si

Ste ostali brez gotovine, vaša bančna kartica pa...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

luka doncic Ekipa24.si

Uau! Luka razkril, koliko avtomobilov ima trenutno...

STA
STA
0 15.04.2018 11:13:26

Ricciardo na Kitajskem do zmage in pitja šampanjca iz čevlja

Reuters
Avstralski dirkač Daniel Ricciardo je zmagovalec tretje dirke svetovnega prvenstva formule 1 v sezoni 2018. Na današnji dirki za veliko nagrado Kitajske v Šanghaju je voznik Red Bulla slavil šestič v karieri. Finski obračun za drugo mesto je dobil Valterri Bottas (Mercedes) pred Kimijem Räikkönenom (Ferrari).

Tretja dirka za SP v sezoni 2018 je imela dve poglavji. Prvo je bilo dolgočasno, brez prave akcije, prehitevanj in razburjenj, ko je na stezo zapeljal varnostni avtomobil - zaradi trka med voznikoma Toro Rossa Pierra Gaslyja in Brendona Hartleyja -, pa je dirka dobila nepričakovan razplet. Red Bull je v bokse poklical Ricciarda, mu zamenjal pnevmatike za mehkejše, poteza pa se je na koncu izkazala za zadetek v polno.

Po umiku varnostnega avtomobila 20 krogov pred koncem, je 28-letni Avstralec začel lov na tekmece, na novih pnevmatikah jih je brez težav dohiteval in prehiteval, na čelu dirke se je znašel deset krog pred koncem. Predvsem Finca Bottas in Räikkönen, ki sta bila njegova prva zasledovalca, Ricciardu nista mogla slediti in kmalu je postalo jasno, da bosta omenjena obračunala za drugo mesto.

Vmes se jima je priključil še Nizozemec Max Verstappen, ki se je nekaj krogov pred tem zavrtel na stezi po prehitevanju Nemca Sebastiana Vettla, zmagovalca uvodnih dveh dirk sezone. Verstappen je zadel Vettla, oba zavrtel, Nizozemec je dobil kazenskih 10 sekund. S tem je končal na petem mestu, čeprav je ciljno črto prečkal kot četrti. Tik za zmagovalnim odrom je bil tako aktualni svetovni prvak, Britanec Lewis Hamilton.

Ricciardo je na zmagovalnem odru zasluženo spil šampanjec, pa čeprav si ga je, kot je pri njemu že običajno, natočil kar v svoj dirkaški čevelj.


"Kot kaže ne zmagujem na dolgočasnih dirkah. Zmaga je bila nepričakovana," so bile prve besede Ricciarda. "Pred 24 urami sem mislil, da bom zaradi okvare moral začeti povsem iz ozadja. Najprej hvala mehanikom, današnja zmaga je nagrada za njihovo delo. Ko sem slišal za varnostni avtomobil, so me poklicali v bokse. Vse se je zgodilo hitro. Bilo je odlično in zmagovito," je ocenil in o prehitevanjih dodal: "Včasih se moraš enostavno odločiti. Imel sem mehke gume in vedel sem, da lahko več iztržim iz zaviranj."

"Dirka je za nas bila dobra vse do prihoda varnostnega vozila na progo. Potem smo se znašli v težavah. Razočarani smo. Mislim, da smo si zaslužili zmago, toda ne danes. To je dirkanje, to se zgodi," je dejal Bottas.

Bottas je na koncu za Ricciardom zaostal 8,8 sekunde, nekaj malega več na tretjem mestu Räikkönen.

Vettel se je moral zadovoljiti z osmim mestom, kljub temu je zadržal skupno vodstvo v svetovnem prvenstvu. Po treh dirkah ima devet točk prednosti pred Hamiltonom in 14 pred Bottasom. Ricciardo zaostaja 17 točk.

Naslednja dirka bo čez dva tedna v Azerbajdžanu.

Značke: formula ena, sp

Članki iz rubrike