Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 18.03.2018 18:37:09

Gajser po hitri vrnitvi po poškodbi že med deseterico

Martin Metelko
Nizozemec Jeffrey Herlings je v elitnem razredu MXGP dobil preizkušnjo za VN Evrope v domačem Valkenswaardu; za zmago na drugi dirki sezone je premagal Italijana Antonia Cairolija, tretji pa je bil Francoz Gautier Paulin. Do točk je prišel Tim Gajser, ki je nastopil prvič po poškodbi, končal pa je na devetem mestu.

Gajser je bil v prvi vožnji deveti, v drugi pa padcu sprva 14. oziroma po kazni tekmecu 13.; skupno pa je to prineslo deveto mesto na dirki in prvih 20 točk v sezoni 2018. Drugi slovenski predstavnik na Nizozemskem Klemen Gerčar je ostal brez njih, potem ko je bil v prvi vožnji 31., v drugi pa 28., skupno pa 31.

Skupno je po današnji zmagi s polnim izkupičkom 50 točk Herlings tudi na vrhu skupnega seštevka v SP, po dveh dirkah ima 97 točk, svetovni prvak Cairoli je drugi z 91. Gajser je z današnjim točkovnim izkupičkom na skupno 16. mestu.

Gajser in Gerčar sta se karavani SP pridružila na drugi dirki sezone. Motokrosiste je v Valkenswaardu pričakalo zimsko vreme. Proga je bila zaradi nizkih temperatur na nekaterih delih zmrznjena, med kvalifikacijami in na začetku dirke je celo snežilo. Kvalifikacije so Gajserju in njegovi ekipi vlile veliko mero optimizma, saj jih je končal na tretjem mestu, za Belgijcem Jeremyjem Van Horebeekom in Francozom Paulinom. Gerčar je bil 31.

Tudi v prvi vožnji dirke je Gajser začel odlično, vendar je že v uvodnem krogu storil napako in s tretjega padel na peto mesto. Po polovici dirke je predenj zapeljal še Belgijec Clement Desalle. Gajser se je ustalil na devetem mestu, kjer je ostal do konca prve vožnje. Aktualni svetovni prvak Cairoli si je sredi prve vožnje privoščil spodrsljaj, saj je padel, kar je izkoristil moštveni sotekmovalec Jeffrey Herlins in vknjižil zmago na domači dirki.

V drugi vožnji so tekmovalci ponovili scenarij iz prve vožnje. Cairoli je povedel, Gajser je začel na drugem mestu, tudi tokrat pa ni šlo brez težav. Zaradi padca je nazadoval na rep dvajseterice. Loviti je moral tekmovalce, ki so ga prehiteli in so si privozili prednost. Prebil se je do 13. mesta in osvojil nekaj pomembnih točk. V ospredju sta se za zmago spet pomerila Cairoli in Herlings, ki je bil še drugič uspešnejši in je na domači dirki ugnal izkušenega Italijana.

"Obakrat mi je start dobro uspel. V prvi vožnji so se mi pokvarila očala in sem jih moral odvreči. Pihalo je, mivko mi je metalo v oči in bilo je kar težko. V drugi vožnji sem dobro startal, a na začetku nikakor nisem mogel ujeti ritma. Naredil sem prvo napako, pa potem še drugo. Potem sem prišel nazaj. To ni rezultat, ki bi si ga želel, a to je prva tekma po poškodbi. Iz tekme v tekmo bo šlo na bolje," je dejal Gajser.

Sezona se bo nadaljevala že naslednji teden z dirko v Valencii.

Na istem prizorišču so tekmovali tudi vozniki na prvi dirki evropskega prvenstva v kategoriji EMX 125. Nastopil je tudi Maks Mausser. V kvalifikacijah se je za prvo štirideseterico, ki je tekmovala na glavni dirki, pomerilo kar 80 motokrosistov. Mausser je bil uspešen in se je na dirko zvrstil z desetim mestom v svoji skupini. V prvi vožnji je bil 20. in je osvojil eno točko. V drugi vožnji je zaradi padca zdrsnil izven dvajseterice in jo končal na 22. mestu, tik za dobitniki točk. Skupno je bil 25.

* Izidi:
- 1. vožnja: 1. Jeffrey Herlings (Niz), 2. Antonio Cairoli (Ita), 3. Jeremy Van Horebeek (Bel)... 9. Tim Gajser, 31. Klemen Gerčar (Slo);
- 2. vožnja: 1. Herlings, 2. Cairoli, 3. Gautier Paulin (Fra) ... 13. Gajser, 28. Gerčar (Slo);
- skupno na dirki: 1. Herlings 50 točk, 2. Cairoli 44, 3. Gautier Paulin 34 ... 9. Gajser 20, 31. Gerčar;
- skupno v SP (2): 1. Herlings 97 točk, 2. Cairoli 91, 3. Clement Desalle (Bel) 67 ... 16. Gajser 20

Značke: motokros, sp

Članki iz rubrike