Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
05.06.2016 19:07:37
Deli članek:

Gajser drugi v Franciji, a še vedno s 24 točkami naskoka v SP

Nikola Miljković

Slovenski motokrosist Tim Gajser je na deseti dirki svetovnega prvenstva razreda MXGP v francoskem Saint Jean d'Angelyju osvojil drugo mesto. Z enakim številom točk, 47, je zmagal domačin Romain Febvre. Gajser je z deseto uvrstitvijo na stopničke v sezoni ohranil vodstvo v SP, kjer ima še vedno 24 točk naskoka pred današnjim zmagovalcem.

Gajser je danes dobil prvo vožnjo elitnega razreda, v drugi pa je v začetku še vodil, a ga je nato Febvre prehitel in si z boljšo drugo vožnjo ob enakem točkovnem izkupičku zagotovil skupno zmago na domači dirki. Tretji v Franciji je bil Rus Jevgenij Bobrišev z 38 točkami.

Za Gajserja je današnje drugo mesto tretje na letošnjih dirkah po Tajski in Nemčiji, ima pa že pet zmag (Katar, Argentina, Mehika, Latvija, Španija).

Gajser je v soboto kvalifikacije končal na zanj nenavadno nizkem mestu, bil je šele 13., potem ko je v uvodnem krogu padel in se je moral naprej prebijati povsem iz ozadja. A nekoliko slabše izhodišče ga danes ni motilo; ko so se dirkači pognali s starta, je bil četrti, nekaj zavojev pozneje že tretji.

Nekaj krogov je vozil za Antoniem Cairolejem, potem pa je Italijana po hitrem manevru po skoku in v vožnji na vzponu tudi prehitel. Pred seboj je imel tako odprto pot do Febvreja in ni trajalo dolgo, ko je, tudi z najboljšimi časi krogov, Francoza ujel.

Sledila je zdaj v tej sezoni že povsem običajna poteza mladega slovenskega mojstra. Nekajkrat je preizkusil, kje bi lahko napadel, potem pa je v bliskoviti akciji skorajda ponovil manever pri preboju na drugo mesto ter bil v zadnji tretjini vožnje na vrhu. Res pa je, da je bil domači dirkač nato trd tekmec: oba najboljša sta vozila v povsem svojem ritmu in si pred vsemi drugimi priborila veliko prednost, Febvre pa je bil vse do cilja zelo blizu, tudi zaradi številnih za krog zaostalih dirkačev, vseeno pa se je ob prečkanju ciljne črte lahko bolj veselil Gajser.

"Nora dirka. Zelo lep boj sva imela z Romainom, zelo agresivna vožnja, a mi je šlo zelo dobro. Zelo sem užival, tudi občinstvo je odlično in te kar ponese. Vsekakor upam, da bo tudi nadaljevanje podobno," je po prihodu na cilj prve vožnje dejal Gajser.

Začetek druge vožnje je tudi bil takšen, kot si ga je Gajser zaželel. Začel je še bolje kot v prvi in se hitro prebil v vodstvo, pozneje pa se mu je vse bolj približeval Febvre. Francoz je po tretjini dirke uspešno napadel in se prebil mimo Slovenca, vodstvo pa je nato brez večjih težav zadržal.

Gajser je sicer še enkrat prišel blizu in nekoliko zmanjšal zaostanek, vendar ni mogel napasti. V zadnjem delu dirke je povsem umiril ritem, za nameček ga je v predzadnjem krogu v roko zadel še kamen, ki je priletel izpod motorja tekmecev, tako da je slovenski dirkač izbral razumljivo in zanesljivo taktiko - drugo mesto, ki zaradi velike razlike do tretjega Bobriševa ni bilo ogroženo, ter si na koncu privozil desete stopničke v sezoni.

Peter Irt, drugi slovenski udeleženec dirke v Franciji, je večji del prve vožnje preživel okrog 25. mesta, nazadnje je bil 26. in tako ni dodal še kakšne točke v SP. Podobno je bilo v drugi, po težavah na startu je pozneje sicer prišel že do 21. mesta ter se povsem približal dobitnikom točk, nazadnje pa je bil 25. Skupno je to pomenilo 29. mesto na dirki.

V SP ima Gajser zdaj že 432 točk, Febvre pa je ohranil razliko 24 točk, zdaj jih ima 408. Irt ostaja pri eni točki.

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni v Veliki Britaniji.

Izidi:
- 1. vožnja: 1. Tim Gajser (Slo), 2. Romain Febvre (Fra), 3. Antonio Cairoli (Ita) ... 26. Peter Irt (Slo)
- 2. vožnja: 1. Romain Febre (Fra), 2. Tim Gajser (Slo), 3. Jevgenij Bobrišev (Rus) ... 25. Peter Irt (Slo)
- skupno na dirki: 1. Romain Febre (Fra) 47 točk, 2. Tim Gajser (Slo) 47 točk, 3. Jevgenij Bobrišev (Rus) 38 točk ... 29. Peter Irt (Slo) 0 točk
- skupno SP (10): 1. Tim Gajser (Slo) 432 točk, 2. Romain Febvre (Fra) 408 točk, 3. Antonio Cairoli (Ita) 372 točk ... 46. Peter Irt (Slo) 1