Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
17.05.2016 11:27:48
Deli članek:

Nick Škorja do odmevne zmage

Stane Kadunc
Nick Škorja po zmagi v Ljubljani

Kljub velikim problemom z dežjem je zelo delovnim članom AMTK Ljubljana uspelo spraviti dirko pod streho. Za dodatno zadovoljstvo pa je poskrbel komaj 18-letni Nick Škorja z veliko zmago.

Že v petek pozno popoldne so bili člani AMTK Ljubljana zelo zaskrbljeni, potem ko so začeli z zaključnimi pripravami za dirko. Že takrat je priprave motil dež. Slabo vreme se je nadaljevalo skozi celo noč in sobotno dopoldne. Zaradi tega so bili prisiljeni prestaviti uradni trening. Kljub nekaterim pomislekom so pripravili načrt za dirko. Sklenili so, da samo dirko začnejo uro prej, čeprav na škodo gledalcev, pred tem pa bi opravili tudi trening. Kmalu po dvanajsti uri so s stroji odšli na stezo ter ves razmočen in blaten material potegnili na rob igrišča. Potem je sledil trening in steza je vzdržala prvi preizkus.

Že v drugi vožnji dirke je gledalce na noge spravil domači voznik Nick Škorja, ki je elegantno premagal favoriziranega Čeha Krčmarja. Tudi v nadaljevanju je Škorja deloval izvrstno in zanesljivo premagoval svoje tekmece. Malce več težav je imel v svoji tretji vožnji, ko se je pomeril tudi z Brežičanom Žigo Kovačičem, ki je na dirki kar malce razočaral. Le v tej vožnji pa mu je uspel odličen start, toda ob koncu drugega kroga ga je z odličnim manevrom po zunanji strani vendarle prehitel Škorja. Ta zmaga je praktično pomenila, da se bo Škorja uvrstil v veliki finale, ki bo v septembra v Franciji.

Čeprav so bili pogoji za dirkanje vedno boljši, pa je nebo takrat že začelo groziti. V četrti vožnji smo videli tudi malce težji padec, ki ga je utrpel Slovak Tomka. V izhodu iz prvega ovinka ga je dvignilo poletel je proti ograji. Čeprav je oddrsel med dvema motorjema, ga ni na srečo noben ni zadel in se je zaustavil ob leseni ogradi. Malo je udaril z glavo, na srečo pa ni bilo hujšega. Ko bi se morala začeti 17. vožnja, pa se je ulilo. Takrat bi morali videti vrhunec dirke, saj bi se morali pomeriti najboljši trije vozniki na sami dirki. Sodniku, Čehu Kubešu, ni preostalo ničesar drugega, kot da dvigne startna vratca in prekine dirko, saj se je ob močnem vetru pošteno ulilo iz neba. Domači junak Nick Škorja pa se je kljub temu odpeljal naprej in na zadnjem kolesu pozdravil gledalce na tribuni.

Ker sta bila v tem trenutku na vrhu dva voznika s polnim številom točk, naš Škorja in Rus Logačev, je bil glede zmagovalca potreben žreb. Žrebal je Logačev, a na njegovo žalost potegnil dvojko. Vseeno se je skromni mladenič nasmejal, se obrnil k našemu Nicku, mu segel v roko in ga objel. Zatem pa se je prešerno nasmejal Škorja, ki je prišel do daleč največjega rezultata v karieri. S tem smo po dolgih letih Slovenci ponovno dobili svojega finalista na EP mladincev. V tej konkurenci je naš največji dosežek star že 14 let, ko je Žagar postal evropski prvak.

Po prejemu pokala pa je Škorja dejal: "Seveda sem presenečen in presrečen. Obenem hvala vsem vam, ki ste uspeli pripraviti v teh težkih pogojih to dirko. Mislim, da je velik del zaslug za zmago vaš. Hvala vsem in vsej publiki. Res sem presrečen zaradi zmage."

Mimogrede lahko dodamo, da bo Škorja na velikem finalu najmlajši voznik, kar je tudi zelo pomemben podatek. Malce manj zadovoljstva pa je imel Žiga Kovačič, od katerega smo glede na izkušnje pričakovali več. Osvojil je skromno deseto mesto. V svoji drugi vožnji je napravil napako, ko je bil v ugodnem položaju, vendar je padel. Do enega starta pa je prišel tudi rezervist Luka Omerzel, ki je v tisti vožnji tudi osvojil točko. Prvih pet voznikov se je uvrstilo v finale, šesti pa bo tam rezerva.

Dirka je kljub velikim težavam zelo uspela, za kar gre zahvala domačim organizatorjem na čelu z direktorjem dirke Janezom Tomažičem, ter tudi zmagovalcu Škorji.

IZIDI
1. Nick Škorja 12
2. Sergej Logačev (Rus) 12
3. Bartosz Smetkala (Pol) 11
4. Eduard Kerčmar (Češ) 9
5. Viktor Trofimov (Ukr) 9
6. Michael Hartel (Nem) 8
7. Robert Chiemel (Pol) 8
8. Oleg Mihailovs (Lat) 8
9. Ondrej Smetana (Češ) 5
10. Žiga Kovačič 4
16. Luka Omerzel 1