Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Stane Kadunc
Stane Kadunc
16.05.2016 19:26:57
Deli članek:

Hrenovi in Požarju zlato v mešanih dvojicah

psno
Tina Hren in Žiga Požar

V Novigradu so najboljši mladinci odprli dvotedenski vrh svetovnega kegljanja, ki se bo končal s SP v članski kategoriji za posameznike. Slovenci so se že prvi dan okitili z zlatom.

Vsi tekmovalci in tekmovalke so nastopili v kvalifikacijah, iz njih se je osem najboljših uvrstilo v finale. Med našimi je prvi nastopil mladinec Proteusa iz Postojne, Žiga Požar. Postojnčan, ki je 19. aprila napolnil komaj 17 let, se je pogumno podal v boj za čim večje število kegljev. Med igro ga je večkrat malce poneslo in je napravil nekaj napak. Članski reprezentančni trener Robi Blaha, ki je tudi njegov klubski trener, ga je vedno pravočasno ustavil in ga popravil ter mu dal prave napotke. Na koncu je pristal pri zelo lepih 575 podrtih kegljih. Škoda, ker ni imel malo bolj povezane igre na polno, kar močno upamo, da bo naredil v finalu, saj bi bil njegov rezultat sicer še dosti boljši. Tudi takšen ga je na koncu popeljal na odlično tretje mesto v kvalifikacijah. Boljša od njega sta bila le Nemec Daniel Barth, ki je končal pri 589 podrtih kegljih, in malce presenetljivi Francoz Yann Hugele, ki je zbral 579 podrtih kegljev. Kvalifikacije so zahtevale tudi dve večji presenečenji, saj finala ne bosta videla Madžar Marton Horvath in Romun Cluadiu Stefan Lincu.

Pri dekletih je našo državo zastopala 18-letna Cerkničanka Tina Hren, za katero pa se je usedel selektor mladink Iztok Kovač, ki je sicer trener v Pivki. Njej je predvsem dobro šlo pri čiščenju, medtem ko na polno, kljub dobrim in preciznim metom, ni imela ravno največ sreče. Res pa je tudi njen udarec dosti bolj slaboten od moškega. Na koncu se je vseeno zelo razveselila zelo dobrega rezultata, saj je podrla odličnih 567 kegljev. Ta rezultat je na koncu zadoščal za drugo mesto v kvalifikacijah. Boljša od nje je bila le Čehinja Michaela Dvoržakova, ki je podrla 579 kegljev. Tudi tu smo videli večje presenečenje, saj se v finale ni uvrstila Romunka Loredana Elena Visan. To pomeni, da so Romuni, ki spadajo med elito, doživeli popoln polom. Reševali se bodo seveda na SP mlajših članov, ki se začenja v sredo, in seveda na članskem prvenstvu.

Že popoldne sta bila naša dva igralca ponovno na stezah. Na sporedu je bilo tekmovanje v klasičnih mešanih dvojicah. V uvodnih skupinah sta se odlikovala Nemca Zimmermannova in Barth, ki sta skupaj podrla kar 1184 kegljev. V zadnji skupini sta se na stezo podala še mlada Notranjca. Blestela je Tina Hren, kateri se je odprlo tudi na polno. Podrla je izvrstnih 594 kegljev, še malce bolj pa je bil razpoložen Žiga Požar. Na veliko veselje vseh naših navijačev je za tri keglje presegel magično mejo 600 kegljev. To je skupaj pomenilo kar 1197 kegljev in naša igralca sta si lahko padla v objem, saj sta osvojila prvo mesto.

Veliko zadovoljstvo je bilo tudi pri obeh trenerjih, še posebej pri Blahi, ki je tako na najboljši način debitiral v vlogi trenerja na svetovnem prvenstvu. Naši so zadovoljstvom odšli na proglasitev in stopili na zgornjo stopničko. Našo Zdravljico sta morala poslušati podprvaka Nemca in presenetljivo Romuna, ki sta na koncu osvojila tretje mesto, pa čeprav sta tako razočarala na kvalifikacijah. Velik cmok pa je ostal domačinom Hrvatom, saj sta Sinkovićeva in Tutnjević s 1134 keglji osvojila četrto mesto.

Po koncu in razglasitvi je trener članske reprezentance Robi Blaha, tokrat sekundant Požarja, dejal: "Seveda smo veseli. Tako Tina in Žiga sta odigrala maksimalno dobro, praktično brez napak. Obenem sta bila zelo usklajena, zato sta popolnoma zasluženo prišla do zlata. Verjamem pa, da imata oba še nekaj rezerv in močno upam, da jih bosta izkoristila že v finalu in odigrala maksimalno. Začetek je res izvrsten."