Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
16.04.2016 11:00:56
Deli članek:

Hamilton bo moral startati iz zadnje vrste

Reuters

Nemški dirkač Nico Rosberg (Mercedes) si je v kvalifikacijah za nedeljsko dirko za veliko nagrado Kitajske v Šanghaju, ki so potekale po starem sistemu, privozil prvo startno mesto. Poleg njega bo v prvi vrsti startal še Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull), tretji čas je dosegel Finec Kimi Räikkönen (Ferrari).

Branilec naslova svetovnega prvaka Britanec Lewis Hamilton je izpadel že v prvem krogu, potem ko je imel težave s sistemom za vračanje energije. Ker tako ni odvozil nobenega kroga na čas, bo Mercedesov voznik nedeljsko dirko začel iz zadnje vrste. Hamilton v skupnem seštevku sezone zaseda drugo mesto, za moštvenim kolegom Nemcem Rosbergom zaostaja 17 točk.

Z novim sistemom kvalifikacij so pred novo sezono v vodstvu tekmovanja želeli poskrbeti za več dogajanja na stezi. V sistemu na izpadanje naj bi vsakih 90 sekund odpadel najslabši dirkač v tistem trenutku. V praksi se je izkazalo, da sistem ni dober; dvobojev na stezi ni bilo, ekipe in dirkači so bili zadovoljni s časi, doseženimi v prvem delu. Ocenjevali so, da startnih mest bistveno ne bodo mogli izboljšati, zato so se raje določili za varčevanje s pnevmatikami, dirkači, ki so se uvrstili v zadnji del kvalifikacij, pa so že precej pred iztekom časa zapustili dirkalnike.