Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
21.02.2016 19:15:14
Deli članek:

McLaren in Haas predstavila dirkalnika za 2016

vszi

Sezona formule 1 se bliža, vse več moštev pa je že predstavilo svoje dirkalnike za boje, ki se bodo začeli čez mesec dni

Izmed velikih je danes svoj bolid svetu razkril McLaren, med majhnimi pa ameriško moštvo Haas, novinec v karavani formule 1.

McLaren sicer še vedno spada med velika moštva formule 1, v Wokingu pa upajo, da ne bodo še enega leta preživeli zgolj na krilih stare slave, kajti sezona 2015 je bila za britansko ekipo daleč najslabša v zadnjih letih in sploh najslabša po daljnem letu 1980.

"Veliko pozitivnega je v novem dirkalniku. Imamo dobre temelje, na katerih lahko gradimo," je pred začetkom leta 2016 optimist nekdanji svetovni prvak Jenson Button. McLaren je pred začetkom testiranj v Barceloni danes na spletu in družbenih omrežjih razkril novo orožje.

Novi dirkalnik McLaren-Honda MP4-31 je popolnoma črne barve, z le nekaj rdečimi poudarki. "Ničesar ne bomo napovedovali, imamo pa najboljšo dirkaško zasedbo. Počakajmo na prve zmage," je bil na predstavitvi optimističen vodja ekipe Ron Dennis. V moštvu upajo, da bo dirkalnik boljši kot predhodnik, s katerim so bili lani le deveti v konstruktorskem seštevku. Honda je nov motor RA616H razvila posebej za letošnji bolid in ga popolnoma prilagodila.

"Lani smo se veliko naučili. Naredili smo vse potrebne spremembe, koncept je zdaj veliko bolj zrel in zdaj je naš cilj, da vse skupaj združimo v pravo kombinacijo," pa je dejal vodja motošportnega oddelka Yasuhisa Arai. Dirkača, Španec Fernando Alonso in Britanec Button, bosta prvič za volanom novega vozila prihajajoči teden na testiranjih v Barceloni.

Popolna neznanka pa je ekipa Haas. Tudi Američani so imeli danes s spletno predstavitvijo poskrbeli za prvi odmeven dogodek, tudi zadnje pa bo prvi test naslednji teden v Barceloni, ko bo novi bolid VF-16 v svetlosivi in temnosivi ter rdeči kombinaciji prvič tudi na stezi. "Naš cilj je predvsem zbirati točke. Prva naloga bo imeti dovolj zmogljiv avto, da bomo končevali dirke, potem si bomo lahko pridobili spoštovanje tekmecev in navijačev," je dejal vodja moštva Günther Steiner.

V ozadju ekipe je znan ameriški podjetnik in dirkaški zanesenjak Gene Haas. Uspešno nastopa v ameriški serij Nascar, zdaj se je lotil še projekta formule 1. Američani se tako s svojo ekipo po 30 letih spet vračajo v formulo 1.

V prvi sezoni bosta za volanom dirkača, ki že imata izkušnje v tem športu, Francoz Romain Grosjean in Mehičan Esteban Gutierrez. Ekipa Haas bo uporabljala Ferrarijeve motorje. "Na mednarodni ravni je formula 1 najbolj prepoznavna v našem športu. Mi smo si v ZDA že ustvarili ime, zdaj je čas, da znamko Haas razširimo še po svetu," pa je motive za sodelovanje pojasnil Gene Haas.

vszi