Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
03.12.2015 16:47:22
Deli članek:

Toro Rosso z eno leto starimi Ferrarijevimi motorji

Reuters

Italijanski proizvajalec avtomobilov Ferrari bo prihodnje leto opremljal ekipo v formuli 1 Toro Rosso z motorji iz letošnje sezone. Uresničitvi in izvedbi dogovora v praksi so bila na stežaj odprta vrata, potem ko je Mednarodna avtomobilistična zveza (Fia) na sestanku v Parizu spremenila pravila.

Po novem bo tako en proizvajalec lahko v formuli 1 sodeloval z dvema po lastnostih drugačnima motorjema, kar doslej ni bilo mogoče.

"V prejšnjih sezonah so lahko konstruktorji dobavljali le en pogonski sklop, s spremembo pravil pa smo dovolili, da bo Ferrari enemu od moštev dobavljal motorje iz minule sezone," je objavljano na spletni strani Fie.

Ferrari je doslej s pogonskimi sklopi opremljal svoje moštvo ter še moštvi Sauber in Manor. Manor se bo v novo sezono podal z Mercedesovimi motorji, medtem ko bo novinec v karavani Haas F1 dirkal s Ferrarijevimi motorji.

Za zdaj še ni znana usoda avstrijskega Red Bulla, sestrskega moštva ekipe Toro Rosso. Rdeči biki iz Salzburga so bili namreč nezadovoljni s francoskim Renaultom, a bodo očitno prisiljeni sodelovati s Renaultom še vsaj eno sezono, saj Red Bull ni dosegel dogovora s Ferrarijem in Mercedesom.

MERCEDES IN FERRARI STA ZAVRNILA
Naslednjo sezono je Red Bull želel v svojih dirkalnikih imeti motorje Mercedesa ali Ferrarija, oba proizvajalca pa sta zavrnila ponudbo avstrijske ekipe. Ferrari bo tako v naslednji sezoni dobavljal "stare" motorje le za sestrsko ekipo Toro Rosso.

Ekipi Red Bull in Toro Rosso sta predčasno prekinili pogodbo z Renaultom, ker bo francosko podjetje leta 2016 dirkalo s svojo ekipo.