Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
28.10.2015 17:26:10
Deli članek:

MotoGP: Cirkus se ne misli kar tako odpeljati (video)

Reuters

Mislim, da ne pretiravamo, če se podpišemo pod trditev, da gre za verjetno enega najodmevnejših dogodkov v svetu motošporta v zadnjem obdobju. Motociklizem je, kar se tiče dvobojev na progi, po naravi veliko zanimivejši od drugih visokooktanskih panog, a nihče ni pričakoval, da bo kdaj stvar ušla izpod nadzora v takšni meri kot v teh dneh.

Prav gotovo bo še več vprašanj in postavljanj raznih teorij v dneh pred zadnjo dirko v Valencii čez deset dni. Situacija je pač tako specifična, da bo sama dirka povsem v ozadju in bodo v ospredje prihrumele takšne in drugačne zgodbe, ne samo o obeh petelinih, ki sta se zapletla v incident, ampak tudi o Lorenzu, ki je ob dogodkih na zadnji dirki postal velik favorit za osvojitev naslova prvaka.

V zadnjih dneh smo na dolgo in široko pisali o odzivih tako Valentina Rossija kot Marca Marqueza, ki sta krivdo seveda zvalila eden na drugega. Vse naj bi se videlo iz helikopterja, eden pravi, da ni stegnil noge, medtem ko drugi trdi, da je prav to bilo odločilno, da je izgubil nadzor nad motociklom. Resnica pa je najbrž nekje vmes.

Reuters

NESREČA ŠE VEDNO ŽIVA
Spomnimo še enkrat, da sta se po nekaj krogih v zadnji dirki za veliko nagrado Malezije na stezi srečala mladi Španec, dvakratni svetovni prvak in izkušeni Italijan, sedemkratni svetovni prvak. Nato se je začelo nekontrolirano bojevanje za tretjo pozicijo, vse skupaj pa je z vsem dolžnim spoštovanjem do obeh šampionov odšlo predaleč. Marquez je kot osa švigal mimo zdaj po tej, nato po oni strani, pri tem oviral Rossija, da se ni mogel odlepiti od Španca.

Randy Mamola

Razumem, zakaj je bil Rossi besen. Zdi se mu, da Španca pomagata drug drugemu, medtem ko on ostaja sam. A ob tem mi tudi ni jasno, kako je lahko Lorenzo tako lahko prišel mimo Marqueza, medtem ko sta se Rossi in Marc prehitevala praktično na vsakem ovinku.

A tudi ta je bil gotovo dovolj hiter, da bi držal stik z Danijem Pedroso in Jorgejem Lorenzom, ki sta z vsakim ostrim dvobojem pridobivala na prednosti. A Španec se je odločil ovirati Rossija, kar je gotovo pomagalo Lorenzu, da se je odlepil za več sekund na drugem mestu. Toda Rossi se je na lepem strgal z verige in Marqueza ne samo odpeljal z idealne linije, ampak tudi spravil s steze, čeprav je o tem nemogoče dokončno soditi. Na tej točki bi bil že čas, da dirkača in novinarji za trenutek prenehamo iskati krivca in pustimo, da se odzovejo še nekateri drugi.

PROVOKACIJE SE KONČAJO S KAZNIJO
Dogodek je tako zelo odmeven, da ni razdelil samo motociklistične in ostale dirkaške javnosti, ampak je razdvojil tudi nekatere predstavnike vlad in znanih oseb. Tudi v Sloveniji so se kresala mnenja med komentatorji, novinarji in ostalimi, ki jih motociklizem zanima. Incident med dirkačema še vedno pridobiva na odmevnosti in oba pola sta v vsakem trenutku bolj zgrožena.

Reuters

Rossi je neštetokrat v karieri poudaril, da mu srce bije za milanskega nogometnega velikana Interja. V času, ko je zanj igral še Marco Materazzi, sta spletla prijateljstvo in seveda ni šlo brez izjave osrednjega branilca, ki je posredno odločil finale svetovnega prvenstva leta 2006 v Nemčiji med Italijo in Francijo. "Mogoče se je Rossi res odzval napačno, a situacija je na las podobna mojemu incidentu z Zinedinom Zidanom. Mislim, da bi morala biti kaznovana oba, saj je Marc očitno provociral Rossija, tako kot sem sam ob živce spravil Zidana in nato dobil kazen," je povedal Materazzi, ki kot Italijan seveda drži z Rossijem. A tudi v naši zahodni soseščini so mnenja deljena, incident pa še kako odmeven.

TOČKA DNEVNEGA REDA: ROSSI
Zaradi nedeljske dirke se je oglasil celo Marco Renzi, premier italijanske vlade, ki je bila v tistem trenutku na obisku in zasedanju v prestolnici Peruja Limi. Tam je Renzi kar med zasedanjem z vodilnimi možmi perujske vlade prekinil srečanje, da je lahko poklical 36-letnega dirkača in mu izrazil glas podpore. Gotovo ob tem ni bil edini, kot ni bil edini Matteo Salvini, ki je obsodil Rossijevo dejanje. Ta je predsednik opozicijske stranke Lega Nord in je eden mnogih, ki niso delili Renzijevega mnenja.

Reuters

Najprej se je seveda dotaknil bližnjega srečanja Marqueza in Rossija. "Želim si, da bi Rossi osvojil naslov svetovnega prvaka, saj je Italijan in velik šampion, ki vznemirja mnogo ljudi, a tokrat je storil napako. Sam sicer nisem spremljal dirke, jo je pa moj sin, ki je velik navijač Rossija in mu zelo zaupam. Dejal je, da je tokrat Rossi storil neumnost," je povedal Salvini, ki mora vsaj malce že iz principa opozicijskega parlamentarnega ustroja kljubovati premieru.

O Renzijevi potezi v Peruju pa ni hotel izgubljati besed. "O tem, da je moral začasno prekiniti uradni obisk in srečanje vladnega vrha, da je lahko poklical Rossija, pa je brezpredmetno razpravljati. Moral bi se ukvarjati z resničnimi težavami," je še povedal Salvini in znova v precejšnji meri razdelil italijansko politično srenjo. O vsem skupaj je poročala tudi italijanska tiskovna agencija, ki ji je prav Renzi javil o 'pripetljaju' v Limi.

KRATKO VEDNO POTEGNIL MARC
Prav neverjetno je, da je dirkanje od prejšnje nedelje naprej kar naenkrat postalo tako omadeževano. Moramo se zavedati, da je bilo pred tem veliko takšnih in drugačnih incidentov ob boju za pozicije. Spomnimo se samo manevra Marqueza v Jerezu, ko je na isti način v zadnjem ovinku izrinil Lorenza s steze, kot je to nekaj let prej storil Rossi s Setejem Gibernauom. V letošnji sezoni sta mladi čudežni deček in njegov idol postala osovražena tekmeca, ki si ne bosta nikoli več ničesar podarila.

Marco Materazzi
Mogoče se je Rossi res odzval napačno, a situacija je na las podobna mojemu incidentu z Zinedinom Zidanom. Mislim, da bi morala biti kaznovana oba, saj je Marc očitno provociral Rossija, tako kot sem sam ob živce spravil Zidana in nato dobil kazen.

Rossi in Marquez imata bogato zgodovino ostrih dvobojev v letošnji sezoni. Najprej v Argentini, ko je Marquez padel, ko naj bi Rossi preveč ostro zapeljal v dirkalno linijo mladega Španca, pa do dvoboja na veliki nagradi Nizozemske, ko je v zadnjem ovinku v boju za zmago počilo, krajšo pa je potegnil 22-letni Španec. Zdaj je torej počilo še tretjič in znova je bil na tleh Marquez.

ZGRINJAJO SE TEMNI OBLAKI
Kot pravi nekdanji dirkač in dolgoletni komentator motociklizma Randy Mamola, pa je zdaj elitni motociklizem na razpotju. "To res redko vidimo na dirkališčih. Nad obema dirkačema so se zdaj zgrnili temni oblaki. Takšno obnašanje ne spada v elitni motociklistični razred," je povedal Mamola za nemški Speedweek. Nato se je dotaknil tudi same dirke. "Razumem, zakaj je bil Rossi besen. Zdi se mu, da Španca pomagata drug drugemu, medtem ko on ostaja sam. A ob tem mi tudi ni jasno, kako je lahko Lorenzo tako lahko prišel mimo Marqueza, medtem ko sta se Rossi in Marc prehitevala praktično na vsakem ovinku," je zanimivo iztočnico postavil Mamola, ki je v nekdaj elitnem 500-kubičnem tekmovanju dosegel 13 zmag na 151 dirkah.

Reuters

Zgodba s temi izjavami seveda ne bo končana, tudi Lorenzo je dejal, da je v njegovih očeh Rossi precej izgubil ugled in da od zdaj naprej ne bo več nič tako, kot je bilo. A morda je tako tudi prav. Morda si morajo tudi v motociklizmu vsi naliti čistega vina, da se končno nehajo obnašati kot otroci in začnejo dirkati kot moški.

Reuters