Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
Aljoša Žvirc
Aljoša Žvirc
27.08.2015 10:36:50
Deli članek:

Michael Schumacher - nepozaben in skoraj pozabljen

Sedemkratni svetovni prvak v formuli ena, dirkač z največ zmagami v zgodovini elitnega razreda motošporta, mož, skrben oče in neusmiljeni borec že več kot leto in pol bije najtežjo bitko svojega življenja. Ob tem se porajajo vprašanja, koliko upanja za popolno okrevanje mu je še ostalo? Kakšni so naslednji koraki in kaj vse se je dogajalo v zadnjem obdobju?

Kdaj se je začelo medijsko izpostavljanje športnikov, je pravzaprav nejasno. V času neskončnega pretoka podatkov, objav in novic je praktično nemogoče o nečem ne izbrskati relevantnih podatkov. Toda v primeru sedemkratnega svetovnega prvaka v najelitnejšem razredu motošporta so podatki tako skopi, da so vmes že tisti največji fanatiki nekoliko pozabili na dogajanje okrog Michaela Schumacherja.

Osebna izkaznica

Ime in priimek: Michael Schumacher
Datum rojstva: 3. januar 1969
Dirke: 301
Naslovi svetovnega prvaka: 7
Zmage: 91
Stopničke: 155
Najboljši startni položaji: 68

Nepozabno je postalo pozabljeno. Bolje rečeno skrito, saj o nekdanjem dirkaču Jordana, Benettona, Ferrarija in Mercedesa novice v medije curljajo v večmesečnem taktu. Kaj se trenutno dogaja z Michaelom Schumacherjem, vedo samo žena Corinna ter ožja družina, agentka in zdravstveno osebje, ki je noč in dan ob le skrajno optimistično gibnem telesu nemškega šampiona. O delni ali popolni zmožnosti premikanja telesa lahko zgolj ugibamo, saj so informacije iz tabora tako zelo skope, da špekulacije o težavah družine Schumacher hitro postanejo del splošne človeške domišljije.

Ko Sabine Kehm, zdajšnja medijska posrednica, poda nekatere podatke ali govori o stanju svojega delodajalca, to mediji pograbijo kot vroče žemljice v najbližji pekarni. Ko so te žemljice na mizi, se o njih govori – za boljšo prispodobo – se jih prežveči, nato pa nastane nekakšna zasičenost ali mrk in zgolj ugibanje, kaj se bo zgodilo naslednje.

PRIMER ZNAN VSEM, PODATKOV PA MALO 
Od nesreče je, ko to prebiratei, minilo že natanko 606 dni. Schumacher je takrat s svojim sinom Mickom smučal v francoskih Alpah, ko je v nesreči pri sicer blagi hitrosti treščil ob skalo in utrpel hude poškodbe glave. Takoj je bil pripeljan na kliniko v Grenoblu in od takrat naprej se je boril za življenje.

Reuters



Zdaj, ko je to bitko dobil, pa se bori za kolikor toliko normalno vrnitev med žive. Če bo to hoja ali govor, o teh kapacitetah pač ne moremo govoriti. Toda sama nesreča je bila tako huda, da je praktično vsa zdravniška srenja prepričana, da Michael nikoli ne bo več tisti pravi Michael. O nesreči smo se pogovarjali tudi z namestnikom predstojnika oddelka za klinično travmatologijo doktorjem Anžetom Kristanom. Ta nam je najprej razjasnil različne vrste poškodb glave na travmatologiji. "Začetna faza zdravljenja je odvisna predvsem od tega, kako huda je poškodba. Lahko gre za odrgnine ali površinske poškodbe možganov oziroma otekanje, kar se zdravi konzervativno, torej z nižanjem intrakrenialnega pritiska brez operativnih posegov," je dejal dr. Kristan in dodal nekaj podatkov o tistih hujših poškodbah, tudi takšni, kot jo je doživel sedemkratni svetovni prvak v formuli 1: "Najhujše se seveda zdravijo operativno, predvsem tiste, pri katerih gre za krvavitve v lobanji. Pri takih je treba krvavitev onemogočiti, da ne pritiska na možgane."

LE OD KOD OPTIMIZEM?
Seveda naš sogovornik, ki smo ga ujeli tik pred sestankom s kolegi, ni mogel v podrobnosti glede poškodbe nesrečnega Nemca, saj ima o tem premalo podatkov. Primer mu je seveda znan, bolj pa se je osredotočil na faze rehabilitacije, v katerih se je Michael znašel. "O rehabilitaciji lahko govorim le načeloma. Po dolgotrajnejši komi se je prebudil in poškodovanci s težjimi poškodbami se po prebujenju začnejo učiti vsega, ampak res vsega. Od začetka, torej najprej govorjenje, hojo ali samostojno hranjenje," je najprej povedal travmatolog.

Michael je očitno zbujen, ampak je v postopku rehabilitacije, kjer je o prognozi težko govoriti, saj tudi tisti, ki se z njim aktivno ukvarjajo, ne vedo točno, kaj se bo zgodilo.

Z rehabilitacijo poškodovancev ob podobnih poškodbah so najbolj usposobljeni na Univerzitetnem rehabilitacijskem inštitutu Soča, kjer imajo za to prav poseben oddelek. Tam s posebnimi rehabilitacijskimi prijemi in fizioterapijo poskušajo poškodovance pripraviti do tega, da lahko karseda samostojno funkcionirajo. Vse to je izpostavil Kristan, ki je nato podal nekoliko manj optimistično stališče glede Schumacherjeve poškodbe: "Če so poškodovanci nekoliko starejši in so deli možganov nepopravljivo poškodovani, je praktično nemogoče povrniti vse funkcije v stanje pred nesrečo. Michael je očitno zbujen, ampak je v postopku rehabilitacije, kjer je o prognozi težko govoriti, saj tudi tisti, ki se z njim aktivno ukvarjajo, ne vedo točno, kaj se bo zgodilo. Sam pa imam v to še manj vpogleda."

CORINNA KUPUJE UPANJE
Kljub negotovim napovedim, pa to ni odvrnilo žene nemškega dirkača, da ne bi v dobrem letu in pol po nesreči vložila milijonov evrov v čim boljšo in najstrokovnejšo nego za svojega moža. Par je poročen vse od začetka avgusta leta 1995, vmes pa nista doživela niti enega kriznega trenutka, niti običajnega prepira. Kaj vse bi dala Corinna, če bi se zdaj lahko denimo prepirala o najbanalnejših stvareh, kot je barva zaves v posebej zanj pripravljeni rehabilitacijski sobi njunega domovanja v Ženevi. Toda Corinna, ki od nesreče upravlja premoženje družine Schumacher, o stanju svojega moža molči zaradi zasebnosti.


O njem praktično ne govori, redko je opažena zunaj hiše, medtem ko predstavnica za javnost deluje kot kurirka, ki vedno prinaša zgolj ene in iste novice. Žena ostaja edini vir nevidne 'medicine', ki jo vlaga v boj za Michaelovo okrevanje. Vse ostalo sestavljajo najboljši medicinski pripomočki tega časa. Od monitorjev, ki bdijo nad nevrološkimi valovi, do računalnikov, ki vse skupaj poganjajo. Oprema v rehabilitacijski sobi s pogledom na Ženevsko jezero je izjemno dragocena. Vsak izpostavljeni dražljaj na monitorju pravzaprav odšteva evre v sprinterskem taktu. Profesionalna nega in nenehna skrb ter poganjanje zdravstvenih naprav družino Schumacher stane med 150 in 200 tisoč evrov vsak teden.

Corinna je morala ukrepati, prodala je že kar nekaj posestev, apartmajev in 'igračk', saj jih Michael ne bo več potreboval. Tudi zasebnega letala v vrednosti 25 milijonov evrov ne bo več potreboval, saj niti zdravstveno osebje niti Corinna ne verjamejo, da bo Michael to še kdaj potreboval. Denar raje vlaga v oskrbo moža, ta pa je narasla že na vrtoglavih 15 milijonov evrov. Naš sogovornik pa ne verjame, da bi dražja nega prinesla pozitiven učinek. "Bojim se, da to nima vpliva. Znanost še ni na takšni ravni, da bi s posebnimi operacijami ali posebnim zdravljenjem lahko bistveno izboljšali naravni potek okrevanja. Zagotovo je deležen najboljše rehabilitacije, torej vsega tistega, kar je mogoče plačati z denarjem, vendar pa tistega potenciala za celjenje in rehabilitacijo ne bo prispeval."

BORI SE, PRIJATELJ!
Ženina ljubezen trenutno vliva še največ upanja v vrnitev Schumacherja med žive. Ob njem je vsak razpoložljiv trenutek, a je znala na Michaela gledati z distanco, ko tega ni potreboval, zato jo je tudi tako zelo cenil. "Ni lahko najti partnerice, ki se brez kompromisov prilagodi na visok ritem mojega življenja," je nekoč o Corinni dejal Michael. Vse dirkanje, lovorike in ugled niso pomenili nič brez žene in družine. "Imava isti pogled na to, kako hočeva preživljati življenje. Moja žena in najina družina sta edini pravi gonilni sila v ozadju vsakega mojega uspeha," je še dejal priljubljeni Schumi, ki mu zdaj družina še vedno brezkompromisno sledi ali bolje rečeno ostaja ob bolniški postelji.

Čudeži mogoče obstajajo, ampak v glavnem jih ni. V tem primeru ne bi bil pretirano optimističen. Morda bo še dobro napredoval, a morate vedeti, da ni več najmlajši. Telesu se vse nalaga sproti.

Njegova hčerka Gina-Marie se uspešno ukvarja s športno ježo, njegov sin pa si pri šestnajstih letih utira pot v motošportu (cilj je zagotovo formula ena), koliko od tega lahko sam Michael registrira, tega pa ne vemo. Gospoda Kristana smo povprašali tudi o znakih napredka, o katerem vsakih nekaj mesecev slišimo od njegove tiskovne predstavnice: "Nekatere funkcije se gotovo povrnejo. Recimo, da prepozna domače, spregovori najosnovnejše besede, morda lahko celo napravi kakšen korak ali se začne odzivati na okolico. Morda se nasmeji, ko kdo pove kaj smešnega ali kaj podobnega. Mene bi precej presenetilo, če bi se po takšnih poškodbah in po tolikšnem času uspel vrniti k svojim kognitivnim in motoričnim funkcijam pred poškodbo."

Morda ne prepoznava niti športa, v katerem je imel toliko simpatizerjev in tudi nasprotnikov ter rivalov. O Schumacherju se je razgovoril tudi Bernie Ecclestone, dolgoletni prijatelj družine, ki je dejal, da se ne more pripraviti do tega, da bi Michaela obiskal. "Preprosto ga ne morem videti takšnega. Michaela se spomnim takšnega, kot je bil. Takšnega ga hočem videti tudi naslednjič, če se po hudi nesreči vrne. Želim si, da bi bilo kot nekoč," je za BBC povedal alfa in omega novodobne formule ena. Eden njegovih največjih konkurentov je bil Mika Häkkinen, s katerim sta na meji prestopa v prejšnje tisočletje bila hud boj za naslov prvaka v F1.


Seveda je tudi Finec dejal, da je bil Nemec njegov največji konkurent in da je bilo med njima vedno čutiti posebno vrsto spoštovanja. Zdaj tako kot preostali svet motošporta na Michaela gleda drugače: "Upam in molim, da se bodo nadaljevale spodbudne novice o njegovem zdravstvenem napredku. Res je, morda nikoli ne bo več sedel za volan. Kolikor vem, je prav tako res, da morda nikoli ne bo več hodil. Ampak dokler obstaja morda, bom še naprej upal na čudež. Bori se, moj stari prijatelj."

DOKLER ŽIVI ...
Medtem ko mnogi dirkači, ki so si stezo delili z velikim Nemcem, upajo na čudežno okrevanje, je naš sogovornik izpostavil bridko resnico, da se čudeži ne dogajajo: "Čudeži mogoče obstajajo, ampak v glavnem jih ni. V tem primeru ne bi bil pretirano optimističen. Morda bo še dobro napredoval, a morate vedeti, da ni več najmlajši. Telesu se vse nalaga sproti. Čakamo lahko še naprej in upamo na najboljše, ampak osebno precej dvomim, da se bo kadarkoli sposoben približati normalnemu načinu življenja."

Mi ne bomo ravno obupali nad čudežem v primeru Michaela Schumacherja, prav tako bi radi videli, da bi vas o njegovem stanju obveščali pogosteje. Še najbolje bi bilo, da bi vam lahko v tem trenutku povedali kaj spodbudnega, a tega ne moremo storiti. Lahko vam le povemo, da Michael ne govori in ne hodi ter da so njegove možnosti za popolno okrevanje skoraj nične. A saj veste, dokler živi, sam diha in prepoznava okolico, bodo možnosti vsaj večje od nič.

Galerija