Ekipa
© 2024 Salomon d.o.o. Vse pravice pridržane
STA
STA
15.03.2015 09:44:29
Deli članek:

Skubic četrti v Daytoni

vszi

Dirkač Boštjan Skubic, član moštva Yamaha Inotherm, je na prestižni vzdržljivostni dirki 200 milj Daytone poskrbel za manjše presenečenje in s četrtim mestom dosegel svoj najboljši izid na eni najbolj prepoznavnih motociklističnih dirk na svetu.

Motociklistična različica dirke v Daytoni velja za eno najstarejših na svetu, saj je bila letošnja izvedba že 74. po vrsti. Posebnost Daytone je, da tekmovalci vozijo tudi na strmo nagnjenem ovalu, na kakršnih sicer motociklisti ne dirkajo.

Hitrosti v nekaterih tekmovalnih razredih na tej dirki precej presegajo 300 km/h, zato velja za eno najbolj zahtevnih, najbolj nevarnih in najtežjih motociklističnih dirk na svetu; 57 krogov in 200 milj (320 km) dolga dirka se je letos začela v hudi vročini, ki je predstavljala še dodatno težavo tako za dirkače kot za tehniko.

Skubic je dirko začel v vodilni skupini in v uvodnih krogih vozil skupaj z najhitrejšimi. V 12. krogu je za nekaj časa celo prevzel vodstvo. Več kot tri ure dolga dirka je bila štirikrat prekinjena z rdečo zastavo bodisi zaradi težav na stezi ali padcev dirkačev.

Zmagovalec je postal domačin Danny Eslick, ki je dirko dobil tudi lani. Drugo mesto je pripadlo nekdanjemu ameriškemu prvaku v seriji superbike, Joshu Herrinu, ki je lani nastopal na svetovnem motociklističnem prvenstvu v seriji Moto 2, tretji pa je bil še en Američan Geoff May.

"Izjemno sem vesel tega uspeha. Po 15 letih nastopov v Daytoni sem tukaj že eden izmed tistih z najdaljšim stažem. Na dirkališču nas sedaj že vsi poznajo in simpatizirajo z nami, saj vedo, da prihajamo od daleč in da smo vedno omejeni z opremo in logistiko. Četrto mesto je običajno nehvaležno, saj smo za las ostali brez stopničk in velikega pokala, kar bi bilo sploh sanjsko, ampak tudi tega rezultata sem neskončno vesel in bi pred dirko takoj podpisal zanj," je po naporni preizkušnji dejal Skubic.

Slovenski dirkač Boštjan Skubic, član moštva Yamaha Inotherm, je na prestižni vzdržljivostni dirki 200 milj Daytone poskrbel za manjše presenečenje in s četrtim mestom dosegel svoj najboljši izid na eni najbolj prepoznavnih motociklističnih dirk na svetu.