stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

STA
STA
0 10.01.2024 18:03:23

Za uvod tečni nasprotniki, selektor Zorman ima le eno željo

Martin Metelko
Slovenska moška rokometna reprezentanca bo v četrtek začela nastope na 16. evropskem prvenstvu, ki bo do 28. januarja potekalo v Nemčiji. Za uvod varovance selektorja Uroša Zormana v Berlinu čakajo Ferski otoki (18.00), proti katerim so odločni vpisati pomemben par točk v lovu na drugi del tekmovanja.

Slovenska odprava je v nemško prestolnico prispela v torek popoldne, v sredo pa v dvorani Mercedes-Benz arene, ki za potrebe EP sprejme nekaj manj kot 14.800 gledalcev, opravila edini trening pred četrtkovim obračunom proti Fercem v skupini D.

Ti ob svojem prvencu na EP, Slovenija bo na prvenstvih stare celine nastopila 14., za začetek predstavljajo pravšnjo oviro. So namreč motivirani, da se pred napovedanim velikim številom svojih navijačev dokažejo na največjem evropskem odru.

Tega se v slovenski vrsti še kako zavedajo. "Ferski otoki so izredno resna reprezentanca. Kakorkoli mi ali pa širša javnost misli, da so to neki 'eksoti', ker so prvič na prvenstvu, jih je treba vzeti maksimalno resno," je pred prvim treningom v Berlinu opozarjal slovenski selektor.

"Dejstvo je, da smo na papirju favoriti, od tega ne bežimo, ampak tekma bo izredno težka. Igrajo izredno hitro, eksplozivno, nimajo neke višine, imajo pa hitro igro in agresivno obrambo. Tudi mi imamo svoje prednosti, želim si dobro, borbeno, željno igro. Na koncu vemo, kaj nam to prinaša," je predstavnikom slovenskih medijev dodal Zorman.

Poleg osredotočenosti na prvi dvoboj ima selektor še eno pomenljivo željo glede na zahtevne zadnje tedne: "Želim predvsem, da ostanemo zdravi. Glede na to, da smo imeli res ogromno težav iz dneva v dan, bi si želel, da en dan mine brez problemov."


Tudi igralci so pripravljeni na začetek EP. Organizator igre Dean Bombač razmišlja le o zmagi, a opozarja: "Vemo, da bo tekma težka, vsi si mislijo, da so oni neki 'outsiderji', ampak nekako so tečni nasprotniki, ves čas igrajo ena na ena. Tekma bo fizična, naporna, ampak če bomo mi odprli tekmo, kot smo si zadali, torej močno v obrambi, mislim, da bi jih na koncu morali premagati in držati tekmo pod nadzorom."

Organizatorji so doslej prodali več kot 75 odstotkov vstopnic, zato je na vsaki tekmi pričakovati pravo rokometno vzdušje. Takšno, kot se za tako rokometno deželo, kot je Nemčija, spodobi, pravi krožni napadalec Kristjan Horžen. "Zagotovo se veselim. Nadejamo se velike podpore s tribun, nekatere dvorane bodo zagotovo polne, tako da komaj čakam, da se vse skupaj začne," pravi član nemškega Gummersbacha.

"Ferci so mogoče širši javnosti manj znani, ampak so v zadnjih dveh letih neverjetno napredovali, njihov rokomet je v velikem vzponu. Vemo, od kod preži njihova nevarnost. Gre za manjše igralce, vendar zaradi tega veliko bolj hitre. Vse sloni na igri ena na ena, tako da če bomo zdržali dvoboje v obrambi, se lahko nadejamo zmage," še za konec dodaja Horžen.

Po dvoboju s Ferci bo v okviru prvega skupinskega dela tekmovanja Slovenija v soboto igrala proti Poljski (18.00), dva dni kasneje pa še proti Norveški (20.45), sicer favoritu skupine D.

Napredovanje si bosta priigrali po dve najboljši reprezentanci iz vsake od šestih skupin, v drugem delu pa se bo skupina D križala s skupinama E in F.

V kolikor bi Slovencem uspel preboj v drugi del, bodo v Hamburgu odigrali še štiri tekme. Na zadnjem EP se Slovenci niso prebili v drugi del, prvenstvo na Madžarskem in Slovaškem pa so končali na 16. mestu.

Članki iz rubrike