stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1683742138-dsc7401-01-1683742078843 Necenzurirano

Kenguru v togi ali zakaj Jaklič ne bi smel več ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

STA
STA
0 10.12.2023 20:12:32

Slovenke za slovo od SP premagale Avstrijo in dobile vozovnico za olimpijske kvalifikacije

Profimedia
Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnji tekmi drugega dela svetovnega prvenstva v norveškem Trondheimu premagala Avstrijo z 32:27 (19:14). Slovenija je končala nastope na SP, a si je že pred današnjo tekmo priborila možnost nastopa v dodatnih olimpijskih kvalifikacijah.

* Dvorana Spektrum, gledalcev 4060, sodnika: Lemes, Sosa (oba Urugvaj).
* Slovenija: Pandžić, Vojnovič, Klemenčič, Novak, Gros 3, Marković, Spreitzer 1, Stanko 5, A. Abina, Mavsar 11, Ljepoja 2, Varagić 3, Lazović 5, Svetik 1, Hrvatin 1. E. Abina.
* Avstrija: Ivančok, Blažek, K. Pandža 7 (2), Dedić 2, Kovacs 4 (1), Wess 1, Dramac 4, Gschwenter 1, Kaiser, Leitner, Huber 2, A. Pandža 1, Reichert 2.
* Sedemmetrovke: Slovenija 0, Avstrija 3 (4).
* Izključitve: Slovenija 4, Avstrija 0 minut.
* Rdeč karton: /

Tekma s severnimi sosedami je bila za izbranke Dragana Adžića zadnja na svetovnem prvenstvu na Danskem, Norveškem in Švedskem. Slovenija je po petkovem porazu proti Norveški izgubila tudi teoretične možnosti za preboj v četrtfinale.

Norveška in Francija sta v tej skupini v vodstvu z osmimi točkami in bosta v večernem obračunu odločali o prvem mestu.

Slovenija je SP končala s šestimi točkami in na tretjem mestu v skupini, Angola je po današnji zmagi nad Južno Korejo (33:31) pri štirih točkah, Avstrija je ostala pri dveh, Južna Koreja pa je ta del končala brez točke.

Današnja tekma je poleg prestiža prinašala še možnost dodatnih kvalifikacij za OI. Po poti s tega SP bi tretjeuvrščene reprezentance iz vseh štirih skupin v drugem delu tekmovanja naskakovale deveto mesto, ki prinaša nastop na enem od treh kvalifikacijskih turnirjev za poletne olimpijske igre prihodnje leto v Parizu.



A to breme je že pred tekmo padlo z ramen slovenskih rokometašic, saj so si te kvalifikacije že zagotovile na račun lanskega osmega mesta na EP zaradi razpleta preostalih tekem na letošnjem SP, ki je Evropi ponudil možnost dveh dodatnih mest.

Na tekmi so tako lahko nastopile povsem sproščeno. Že hitro so si priigrale nekaj golov naskoka (5:1), po edinem približanju Avstrije z delnim izidom 3:0 pa so Slovenke spet stopile na plin. PO le nekaj napadih je bila prednost spet v varnem območju, v tem delu igre sta se izkazali predvsem Barbara Lazović in Tamara Mavsar.

Slovenke so si v prvem polčasu priigrale največ sedem zadetkov naskoka (16:9), polčas so končale s +5 (19:14).

Tudi nadaljevanje je bilo podobno, Slovenke so večji del drugega polčasa nadzorovale položaj. Sprva je bilo videti, da bo nadaljevanje rutinsko, saj je bil zaostanek severnih sosed tudi že osem golov (18:26) v 43. minuti.

A so Slovenke spet imele nekaj bolj nezbranih minut, takrat so Avstrijke z delnim izidom 5:1 močno znižale razliko, najbližje so bile pri 25:28 v 49. minuti. Potem pa je Sloveniji spet steklo, po izidu 30:25 pa je bilo jasno, da tesne končnice ne bo in da zmaga ni ogrožena. Na koncu je bil izid 32:27.

Strelsko se je danes najbolj izkazala Mavsar z 11 goli, Tjaša Stanko in Lazović sta jih dodali po pet.

Slovenske rokometašice so do današnje tekme v dosedanjem delu zaključnega turnirja premagale tekmice iz Angole, Islandije in Južne Koreje ter izgubile proti Francozinjam in Norvežankam.

Značke: rokomet, sp

Članki iz rubrike