stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

ro
ro
0 12.12.2017 08:45:44

Na računu slovenskega kluba 1,8 milijona evrov, a tega denarja ne sme uporabljati

Klub z dolgo in bogato tradicijo ima od nedavnega ločena računa.

Pred 11 meseci smo ekskluzivno razkrili, da je madžarska vlada na čelu z Viktorjem Orbanom Pomurski madžarski samoupravni narodni skupnosti (PMSNS) namenila kar dva milijona evrov za zagon oziroma izgradnjo sodobne nogometne akademije, v kateri bi imeli nadobudneži iz bližnje in daljne okolice vrhunske pogoje za delo in želeni razvoj. Informacija je takrat odjeknila kot eksplozija velike razsežnosti, o tem se je res veliko govorilo in pisalo, toda sčasoma se je vse skupaj umirilo in kar precej potonilo v pozabo. Vmes je bilo slišati takšne in drugačne namige o morebitni usodi ambicioznega projekta, ki pa je zdaj znova postal aktualen. In kar je še pomembnejše, zadeve so se vendarle začele premikati z mrtve točke, pred kratkim pa je precej prahu dvignilo razkritje, da je PMSNS že v začetku septembra večino denarja madžarske vlade oziroma 1,8 milijona evrov prenakazala na posebni račun nogometnega društva NK Nafta 1903. Podlaga za prenos je bila sklenjena tripartitna pogodba med PMSNS, madžarskim skladom za zamejce Bethlen Gabor in nogometnim društvom Nafta 1903.

lendava ac
Aleš Cipot/Fotolens
Predsednik PMSNS Ferenc Horvath je pred časom za Vestnik pojasnil, da se s tem projekt akademije in vsebina pogodbe, ki je bila najprej sklenjena samo med dvema deležnikoma, nista v ničemer spremenila, zato je bil svet krovne organizacije s to spremembo res samo seznanjen. Sklenitev tripartitne pogodbe in nakazilo denarja na posebni račun lendavskega kluba sta namreč pri nekaterih vzbudila veliko dvomov in nezadovoljstva, kritični pa so tudi do tega, da svet krovne organizacije o odobritvi sklenitve tripartitne pogodbe sploh ni odločal. Denar je bil prenakazan zaradi lažje izvedljivosti projekta in zagotavljanja strokovnosti na športnem področju, zagotavlja Horvath, razlog za poznejšo vključitev kluba pa je v tem, da Nafta v času pogovorov o madžarskem vlaganju v razvoj lendavskega nogometa še ni dosegala pomembnih izidov.

"Klub ima dva računa. Enega starega in novega, ki smo ga odprli zgolj in samo zaradi preglednosti poslovanja. In denar na tem računu je namenjen izključno za investicije v akademijo. Ne, to ni nikakršen famozni račun nekje v Švici ali kjerkoli drugje. Odprt je pri banki, pri kateri je tudi prejšnji račun, a je ta povsem ločen. Določeno je, kdo ima dostop do njega, imamo natančen vpogled, denar je namenjen samo za investicije. Nikakor ne za prvo ekipo ali mlajše selekcije, vse skupaj je in bo potekalo maksimalno transparentno," je povedal pomočnik direktorja Nafte Franc Pozsgai.

navijaci nafta ac
Aleš Cipot/Fotolens
Sodelovanje pri akademiji je od začetka napovedovala tudi lendavska občina. Župan Anton Balažek pravi, da prostorska umestitev akademije ne bi smela biti problem, naloga občine pri projektu bo poskrbeti za komunalno opremljeno infrastrukturo. Na spletni strani občine je objavljen razpis za javno zbiranje ponudb za brezplačno podelitev stavbne pravice za obdobje največ 20 let, in sicer za gradnjo objektov in naprav za športne dejavnosti. Brezplačno stavbno pravico naj bi občina podelila na dveh zemljiščih, poleg objekta dvojezične srednje šole in poleg obstoječih športnih površin pri tej šoli. Tu naj bi uredili dve osvetljeni igrišči z umetno travo za mlajše kategorije nogometašev, uporabljale naj bi ju selekcije do 13. leta starosti, zraven je predviden še letni fitnes in še nekatere dodatne vsebine.

Kot je znano, je bil osrednji del akademije najprej predviden v neposredni bližini stadiona, toda zdaj je že jasno, da zaradi neurejenega lastništva zemljišča takšen scenarij ni uresničljiv, po zadnjih podatkih naj bi jo zgradili na območju med Termami Lendava in vasjo Trimlini. Lastništvo tega območja je razdeljeno med Savo Turizem, ki ima štiri hektarje zemlje, in lendavsko občino, ki je lastnica petih, v prostorskih aktih pa je to območje namenjeno turistični in športni dejavnosti.

Članki iz rubrike