sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

1715949373-dsc06037-1715949336712 Necenzurirano

"Ne morem izključiti, da so na uradu vzporedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

viola Ekipa24.si

Diverzantska akcija: Viole v Ljubljani napadle ...

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

gabriela anamaria goltes Ekipa24.si

Dončićeva Anamaria spet 'topi srca'! Srček in ...

rb
rb
0 27.10.2022 10:35:27

Napoved izredne skupščine Mure! Zgodila se bo že v nedeljo, akterji so zelo jasni ...

Aleš Cipot
Zasedal bo najvišji organ soboškega prvoligaša.

Ko sta Mura in Pomurje v drugi polovici prejšnjega tedna naznanila, da sta podpisala pismo o nameri glede skupnega sodelovanja, to ni bilo presenečenje; o tem se je namigovalo že dalj časa, informacije iz različnih virov so razkrivale, da o združitvi pravzaprav ni več nikakršnega dvoma. Edino vprašanje je bilo, kdaj bo storjen prvi uradni korak v tej smeri, zdaj pa se je zgodilo tudi to in stekli so postopki za uresničevanje življenja pod isto streho.

"Namen sklenitve pisma o nameri je izpeljati idejo o skupnem sodelovanju in napredku nogometa na način, da se kluba tudi formalno povežeta med seboj ter tako uresničita sinergije in učinke, ki jih je mogoče dosegati ob tovrstnem povezovanju in združevanju v športu. Vse to je skladno s trendi, ki so razvidni tako v sodobni družbi kot v športu in naslavljajo izzive vključevanja, enakosti spolov, izmenjevanja skupnega znanja in izkušenj ter trajnostnega razvoja," so med drugim pojasnili v obeh klubih ter poudarili, "da se združitev ŽNK Pomurje z DNŠ Mura izvede s pripojitvijo ŽNK Pomurje k DNŠ Mura, pri čemer je najpomembnejše, da se ohranijo vsi do zdaj pridobljeni statusi in pravice (Uefin koeficient in ostalo), ki jih ima ŽNK Pomurje. Na temo pripojitve bodo v prihodnje v obeh klubih morali zasedati najvišji organi društev, kjer bi ob pozitivnem odgovoru pripojitev začela veljati 1. januarja 2023, v polnem obsegu pa bi se začela uporabljati s tekmovalno sezono 2023/24."
Izredna skupščina Mure, na kateri se bodo člani opredelili do pripojitve ŽNK Pomurje, bo že v nedeljo ob 15. uri v Fazaneriji, torej pred tekmo z Bravom. Presenečenja kakopak ni pričakovati, prav tako kot ga ne bo na zasedanju najvišjega organa 'žuto-plavega' kluba, ki bo postal črno-bel. Datum še ni določen, a gotovo se bo zgodilo v prihajajočem mesecu.
Stanje duha na ravnici je takšno, da je projektu združevanja velika večina naklonjena, kar velja tudi za igralke Pomurja, ki so v zadnjem prvenstvenem krogu v derbiju z 2:1 ugnale Olimpijo in imajo na vrhu lestvice s stoodstotnim izkupičkom pred velikimi rivalkami že velikih osem točk prednosti. Prizorišče obračuna pred prijetno kuliso, ki jo je ustvarilo 900 gledalcev in je bil lepa reklama za ženski nogomet na sončni strani Alp, je bila Fazanerija. In prekmurski nogometni hram bo tudi v prihodnje gostil ligaške preizkušnje deklet. "To je super, tukaj se lahko osredotočimo le na našo igro. Igrišče je izjemno, žoga ne skače, v takšnih razmerah je zamisli veliko lažje uresničevati," je povedala kapetanka Pomurja Špela Kolbl, ki je v dvoboju z zeleno-belimi zadela za končni izid, o povezovanju s Sobočani pa dodala: "Vesele smo, da se združujemo. Verjamem, da bo to izboljšalo stanje ženskega nogometa in njegovo podobo v javnosti. Mura je eden od največjih klubov v Sloveniji, kar bo gotovo poskrbelo za večjo prepoznavnost."
Za povečanje prepoznavnosti je vsekakor poskrbel tudi vroč obračun med Pomurjem in Olimpijo. "Tako bi moralo biti na več tekmah. Ne le na derbiju, tudi druga dekleta, druge ekipe, si zaslužijo kaj takega. Je pa res, da je veliko lažje, če imaš koga za seboj, tako kot imamo mi, zdaj ko stopamo na pot združevanja z Muro. Verjamem, da bo to dobro za naš klub, za ženski nogomet nasploh. To bo naslednji korak, ki bo pomagal dvigniti raven ženskega nogometa pri nas, kakopak pa lahko k temu prispevajo tudi mediji. Lepo je, da se stanje na tem področju izboljšuje, ampak če delamo primerjave z najboljšimi evropskimi državami, smo še vedno zelo nizko. So pa opazni premiki, vendar se hkrati zavedam, da je vse to povezano z denarjem. Koliko si pripravljen ali sposoben vlagati, toliko dobiš. Pri nas se vlaga premalo, in dokler bo tako, ne moremo biti konkurenčni evropskim klubom," je razpredal trener Pomurja Amir Karić.
Ni jih malo, ki so prepričani, da bo združevanje z Muro imelo pozitivne finančne učinke. "Ne poznam vseh podrobnosti, toda če hočemo kaj več, bi bilo treba več tudi vlagati. Postopoma bi morali začeti uvajati profesionalizem; samo na tak način bi bili lahko primerljivi z Evropo. Upam, da se bo to dejansko zgodilo, in potem bi lahko upali, da bomo na mednarodni sceni uspešnejši," je povedal nekdanji reprezentant.

Članki iz rubrike