bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

borut petek Necenzurirano

Nekdanji Janšev zaupnik je zdaj milijonar. Kdo ga...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Jure Bohorič
Jure Bohorič
0 21.02.2018 08:12:54

Pri vodstvu Olimpije so BESNI: Ali bodo zaradi tega prestop Afričana padel V VODO?!

alesfevzer.com
Vodstvo Olimpije je v zimskem prestopnem roku v Ljubljano pripeljalo šest novih obrazov. No, za zdaj je le pet takšnih, ki igrajo pod vodstvom trenerja Igorja Bišćana. Chinedu Udechukwu je še vedno v Nigeriji. In poraja se resno vprašanje, ali bo sploh kdaj prišel. Vse bolj se zdi, da se to ne bo zgodilo.

Kupovanje v Afriki je lahko dvorezen meč. Ali imaš srečo, kot jo je imela Olimpija v primeru Issaha Abassa, ali pa se močno opečeš. Ničkolikokrat se je že izkazalo, da je s črne celine v Evropo prišel nekdo, ki je bil na papirju še najstnik, a so potem podrobni zdravniški pregledi razkrili, da je v resnici vsaj nekaj let starejši. Leta 2016 je odjeknila epska afera, ko je na testih preverjanja starosti padlo kar 26 (!) članov nigerijske reprezentance do – pozor – 17 let!

Prav Nigerijci naj bi bili mojstri mešetarjenja z datumi rojstva. Leta 2010 je tako neimenovani nigerijski nogometni funkcionar razkril, da je večina najboljših nogometašev te države neprimerno starejših. Nwankwo Kanu naj bi bil tedaj namesto 33 star že 42 let, Obafemi Martins naj bi se »pomladil« za sedem let, Jay-Jay Okocha za celo desetletje. Taribo West naj bi bil že krepko v štiridesetih, ko je na uradnih dokumentih pisalo, da je ravno praznoval 30. rojstni dan.

Ugledni nigerijski novinar George Onmonya je tedaj zapisal: »Za nekaj deset dolarjev lahko na črnem trgu vsak zlahka ponaredi svoje dokumente. Na voljo je vse; novo ime, nov kraj rojstva, nov datum rojstva. V nekaj urah postaneš nov človek. Tudi neprimerno mlajši, če želiš.« Anthony Kojo Williams, ki je bil kratek čas zaposlen pri nigerijski zvezi, je šel še korak naprej: »V Nigeriji goljufamo že od nekdaj. Večina nogometašev, ki igrajo za mlade reprezentance, je v resnici prestara za kaj takšnega.«

V tem videli absolutno podcenjevanje
V luči zapisanega so številni evropski klubi še kako previdni, ko poslujejo s klubi iz Afrike in predvsem Nigerije. V tej državi je pred dnevi novo okrepitev našla tudi Olimpija, toda v skladu z razvpitim slovesom tamkajšnjega brcanja žoge brez težav ni šlo. Že v včerajšnji številki smo pisali o sila nenavadnem dogodku: napadalec Chinedu Udechukwu je v četrtek podpisal pogodbo z Olimpijo, v nedeljo pa nato vnovič zaigral za svoj (nekdanji?) klub Katsina United ...

CELOTEN ČLANEK SI LAHKO PREBERETE SAMO V SREDINI TISKANI IZDAJI EKIPE SN, KI JE AN VOLJO TUDI NA TRAFIKA24.SI!

Značke: olimpija, plts, ljubljana

Članki iz rubrike