sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

Goran Dragić 23 mm Ekipa24.si

Kakšna izpoved! Goran Dragić razkril, zakaj je ...

skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Renato šokiral z maščevanjem

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

STA
STA
0 27.04.2017 09:54:06

V Osijeku sojenje Zdravku Mamiću (v živo)

Na osiješkem županijskem sodišču se je danes začelo sojenje nekdanjemu podpredsedniku hrvaške nogometne zveze (HNS) Zdravku Mamiću zaradi finančnih malverzacij v zagrebškem nogometnem klubu Dinamo in utaje davkov. Proti Mamiću potekajo še tri preiskave zaradi suma pranja denarja hrvaškega prvaka.

Tožilci hrvaškega Urada za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) bremenijo Mamića, da je z bratom Zoranom, nekdanjim glavnim direktorjem in članom uprave Dinama Damirjem Vrbanovićem in davkarjem Milanom Pernatom Dinamo oškodoval za najmanj 15,3 milijona evrov, da ni plačal davkov in drugih prispevkov v višini skoraj 1,6 milijona evrov ter da je preko "off-shore" podjetij od leta 2004 iz Dinama povlekel več kot deset milijonov evrov in pol milijona funtov.

Sporni denar naj bi pridobili z nepravilnim gospodarskim poslovanjem prek podjetij v tujini pri prestopu Dinamovih nogometašev. Med sojenjem je pričakovati tudi pričevanja hrvaških nogometnih zvezdnikov, kot sta Luka Modrić iz madridskega Reala in Dejan Lovren in Liverpoola.

Mamićevi odvetniki so povedali, da so zanikali vse navedbe iz obtožnice. Mamić pa je večkrat dejal, da gre za "politično motivirano sojenje".

Sojenje so lani premestili iz Zagreba v Osijek zaradi Mamićevih poznanstev z več sodniki zagrebškega sodišča.

Mamić je v začetku lanskega leta zaradi obtožnice in razširjene preiskave odstopil s položaja izvršnega predsednika Dinama in prevzel svetovalno vlogo v hrvaškem prvaku. Sredi lanskega leta pa je odstopil tudi s položaja v HNS.

Uskok je proti Mamiću sprožil še tri preiskave zaradi finančnih malverzacij v klubu, ker sumijo, da je od leta 2008 v teh primerih pospravil v žep več kot 37 milijonov evrov.

Sojenje Mamiću si lahko v sliki in besedi ogledate spodaj oziroma na tej povezavi. Prenašajo ga novinarski kolegi iz hrvaškega Indexa.  

Članki iz rubrike