stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

ou
ou
0 22.11.2023 11:09:42

Na prostem v Rovinju: Popolno igrišče za vsakega pustolovca

Ko gre za aktivno uživanje v naravi, se kot logična izbira ponuja Istra, ki omogoča obilico aktivnosti na prostem za vse vrste navdušencev v čudovitem okolju neokrnjene lepote.

Ne glede na to, ali ste ljubitelj odprtega neba, adrenalinski zasvojenec ali ljubitelj zgodovine, ki išče nova doživetja, ima Istra za vsakogar nekaj posebnega. In Rovinj, Vrsar, Bale, Svetvinčenat in Kanfanar so destinacije, ki so se ob podpori hotelskega podjetja Maistra odločile premikati meje ponudbe na prostem ter izbrati in organizirati aktivnosti tako za rekreativce kot za vrhunske športnike. Idealne so tudi za varuhe narave, ki se vedno skrivajo v tistih s pustolovskim duhom.

Poti in pohodniške poti za vsakogar
Za tiste, ki si želijo napolniti baterije v okolju narave in zgodovine, istrske poti ponujajo harmonično kombinacijo zelenja in večnosti. Z nizom dolgih in kratkih poti za različne stopnje pripravljenosti in izkušenj je Istra pravi raj tako za pohodnike kot za tekače. Pogledi na odprto morje in pomirjujoče zelenje v notranjost Istre skozi vse leto privabljajo številne obiskovalce z vsega sveta. Istrska pot in treking poti vodijo skozi pokrajine, okrašene z različnimi zgodbami iz zgodovine, ki omogočajo potovanje ne le skozi prostor, ampak tudi skozi čas in domišljijo.

rovinj 3

Deset krožnih poti, ki se raztezajo na več kot 175 kilometrih, se ponašajo z edinstveno kombinacijo obmorske lepote in mirne celinske pokrajine polotoka. Od obmorskih, ki se vijejo med oljčnimi nasadi, do poti, ki razkrivajo skrivnosti srednjeveških mest, Istra ponuja nenavadna športna doživetja. Ne glede na to, ali ste aktiven pohodnik pustolovskega duha ali ljubitelj zgodovine, ki hrepeni po povezovanju s preteklostjo, so istrske poti pripravljene na raziskovanje. Prilagojene različnim stopnjam pripravljenosti in izkušenj ponujajo tako tehnično srednje kot lahke variante, atraktivni vzponi na poteh pa še dodatno obogatijo treking in tek ter poskrbijo za izzive in nagrade. Vse poti so označene z enotno signalizacijo po standardih Istria Bike & Outdoor, zemljevidi poti in trekingov pa so na voljo v digitalni interaktivni obliki na spletni strani istria-trails.com.

Pogled na Istro iz kajaka
Lepote Istre je mogoče spoznati z morske strani in prisluhniti šumu morja ob ritmičnem udarjanju vesla. Poleg veslanja po slikovitem območju Rovinja in Bala so sanje vsakega kajakaša tudi Limski kanal, svojevrsten morski kanjon, ki sega kar 13 kilometrov v središče Istre. Njegove osupljive, skoraj navpične pečine, pokrite z bujnim zelenjem, ustvarjajo osupljive razglede, ko drsite skozi modrino. Ne glede na to, ali plujete sredi poletja ali v blagi svežini istrske zime, sredozemsko podnebje zagotavlja popolno okolje za vse stopnje športne pripravljenosti. Poleg tega to območje ponuja odlične možnosti za priprave in treninge za kajakaše in veslače. Blagodati sredozemskega podnebja pripomorejo k ustvarjanju idealnih pogojev za vadbo različnih veslaških športov vse leto, več kot tretjina dni v letu pa zagotavlja odlične razmere za veslanje brez vetra. Vse to omogoča izvrstne priprave in treninge, ki pripomorejo k odličnim športnim rezultatom.

rovinj 2

Čeprav Limski kanal s svojo fotogeničnostjo pogosto pritegne filmske ustvarjalce, se je izkazal tudi kot idealna lokacija za mednarodna veslaška tekmovanja. A zahodna istrska obala ni le kraj izzivov; tam bomo našli kombinacijo neverjetno ohranjene flore in pisane favne. Ob razčlenjeni obali, ki vključuje številne otoke in skale, se skriva pravi zaklad za ljubitelje raziskovanja. Zaradi raznolikosti morskih organizmov je to območje izjemno privlačno za dejavnosti, kot je potapljanje z masko, kar vam omogoča tudi doživetje fascinantnega podvodnega sveta.

Odkrivanje višin s športnim plezanjem
Med tistimi, ki jih kličejo vertikalni izzivi, zahodnoistrske lokacije za športno plezanje ne bodo razočarale nikogar. Zaradi blage sredozemske klime je plezanje organizirano vse leto, plezališča pa so primerna tako za začetnike kot za napredne plezalce, z različnimi smermi, ki ustrezajo različnim ravnem znanja in imajo oznake od 4b do 8c. Ker se s športnim plezanjem lahko ukvarjajo tako otroci kot odrasli, je zanimivo, da je območje Rovinja odlična destinacija tako za plezalce začetnike kot za družine z otroki.

Gozdni park Zlatni rt ponuja slikovito kuliso, kjer bo vsak z lahkoto brusil svoje veščine, z osupljivim razgledom na Rovinj in osvežilnim kopanjem ob morski obali v toplejših letnih časih le nekaj korakov stran. Vsem, ki ste željni zimskega plezanja, bo sončne zimske dni polepšal nepozaben razgled s pečin Limskega kanala. Tu so še zgodovinski ostanki srednjeveškega mesteca Dvigrad, kjer se po legendi skriva zaklad slavnega gusarja Henryja Morgana, ter istoimensko plezališče, za katerega so značilne krajše in tehnično zelo zahtevne proge. Ne glede na to, ali vas privlačijo razgledi z rovinjskih klifov ali vas zanimajo srednjeveške legende, plezališča v Istri ponujajo edinstveno kombinacijo izziva in narave.

Paketi za sodobne »outdoor« nomade
Programi, namenjeni vsem profilom ljubiteljev aktivnosti v naravi, so skrbno oblikovani in povezani v celovite pakete. Za samostojne popotnike, družine, ki iščejo kakovostne aktivnosti, ali športnike s posebnimi zahtevami so na voljo dnevni do večdnevni programi, vodeni in tisti, ki jih lahko izvajate samostojno ter v svojem tempu raziskujete bližnja mesta, zanimivosti in kulturno dediščino. Istrski strokovnjaki so vedno tam, da doživetja na prostem ne bodo le varna, ampak tudi nepozabna. Športnikom pa je na voljo tudi izvedba specializiranih programov glede na posebne zahteve, ki jih prednje postavljajo izbrane dejavnosti.

rovinj 4

Za vse, ki iščete vrhunsko nastanitev po meri gostov na prostem vse leto, so poleg kakovostne namestitvene ponudbe v izbranih Maistrinih objektih na voljo tudi odlične možnosti celodnevne prehrane, polpenziona ali posebnih obrokov, prilagojenih zahtevnim režimom športnih priprav. Rovinj, Vrsar, Bale, Svevinčenat in Kanfanar so gostoljubni gostitelji dolgoletne tradicije, kjer bodo najrazličnejši ljubitelji dejavnosti na prostem neovirano uživali v naravi, kulturni in tradicionalni dediščini ter vrhunski gurmanski ponudbi.

Dogodki na prostem
Območje od obale in otočkov rovinjskega in vrsarskega arhipelaga do notranjosti Istre in mest Bale, Svetvinčenat in Kanfanar je polno izjemnih naravnih lepot ter je gostilo že številne športne in kulturne dogodke. Razčlenjena obala in griči v notranjosti, ohranjeni gozdovi in travniki so idealno območje za organizacijo izjemnih športnih in zabavnih festivalov. Te aktivnosti, od tekmovalnih dirk do rekreativnih druženj, so priložnost za merjenje moči in aktivne dni v prijetni družbi ljubiteljev narave vseh generacij.

Aprila razburljiv rekreativni vikend v Rovinju ponuja »Popolana« z nizom športnih aktivnosti, primernih za vse starostne skupine, ki se zaključijo s spektakularnim Rovinjskim polmaratonom. V maju »Let's Climb Together: Zlatni Rt« prinaša vznemirjenje plezanja v tem čudovitem gozdnem parku. Kultni »Lim Bay Challenge«, ki poteka konec septembra, je največja pustolovska tekma Limskega kanala, ki ne ponuja le izzivov dveh tekem in treking pokala, ampak tudi različne aktivnosti, kot so joga, plezanje in nordijska hoja. V juliju pa »Bale – Valle Outdoor Festival« organizira tri dni aktivnosti na prostem, vključno s tekom, gorskim kolesarjenjem in plavalnim maratonom, ki ponuja širok nabor športnih doživetij v slikovitem okolju. Resnično popolno igrišče za vsakega pustolovca.

Več informacij o celotni outdoor ponudbi najdete na spletni strani :
https://www.rovinj-tourism.com/hr/dozivite/outdoor/kayaking

Značke: istra, rovinj

Članki iz rubrike