zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

jure-podjavoršek, mojster, delovna-akcija, otroci, družina Njena.si

Mojster Jure o vzgoji otrok: V življenju se bodo ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

STA
STA
0 04.09.2023 13:50:52

Kako že na SP do olimpijske vozovnice?! To bodo morali narediti Luka Dončić in druščina!

Na svetovnem prvenstvu v košarki se bodo s četrtfinalnimi obračuni v torek začeli tudi boji evropskih ekip za dve vstopnici za olimpijski turnir v Parizu prihodnje leto. Uvrstitev kar šestih evropskih reprezentanc med najboljših osem v Aziji pomeni, da se bo za uvrstitev na olimpijske igre treba prebiti vsaj v polfinale.

Po dvokrožnem skupinskem delu se bodo v Manili začeli izločilni boji SP košarkarjev. V četrtfinalu se bodo prvi dan pomerile reprezentance Latvije in Nemčije ter ZDA in Italije. V sredo sledita še dvoboja Srbije in Litve ter za konec še Slovenije in Kanade.

V igri je poleg napredovanja v tekme za medalje tudi delitev prvih olimpijskih vozovnic za ekipe s stare celine. Do teh bosta prišli najvišje uvrščeni reprezentanci iz Evrope, ki se bosta pridružili ZDA in Kanadi kot najboljšima reprezentancama Amerik na SP, ter Japonski, Avstraliji in Južnemu Sudanu, kot najvišje uvrščenim predstavnikom svojih celin na SP.

Evropske ekipe bodo v četrtfinalu igrale na prav vseh tekmah, dve od teh pa bosta vseevropska obračuna. To pomeni, da se bo za uvrstitev na olimpijske igre tokrat treba prebiti vsaj v polfinale, možno pa je, da bo olimpijsko sito celo uvrstitev v finale.

Ob močni zastopanosti evropskih ekip v četrtfinalu SP je zanimivo, da med najboljšimi tokrat ni niti branilcev svetovnega naslova Špancev niti srebrnih z zadnjih olimpijskih iger Francozov. Oboji so se poslovili že po skupinskem delu.


Francija je sicer kot gostiteljica že uvrščena na olimpijski turnir, Španija pa bo svojo vozovnico morala iskati na enem od štirih kvalifikacijskih turnirjev, ki bodo na sporedu julija 2024.

Na kvalifikacijskih turnirjih se sicer obeta hud boj za preostala mesta na OI. Na vsakem turnirju bo nastopilo šest ekip, poleg evropskih še najboljša moštva ostalih celin, ki bodo za močno želeno uvrstitev na igre na turnirju morale zmagati.

Sloveniji je takšen podvig uspel leta 2021, ko je na turnirju v Litvi prišla do nastopa na igrah v Tokiu 2020, svojega edinega na OI doslej. Luka Dončić in druščina so bili v Tokiu le blokirano polaganje stran od finala in na koncu zasedli četrto mesto.

Ob močni zastopanosti evropskih ekip med najboljšo osmerico na letošnjem SP izstopa tudi dejstvo, da sta se izmed četrtfinalistk izpred štirih let na Kitajskem tokrat v ta del tekmovanja uvrstili zgolj Srbija in ZDA. Ostalih šest reprezentanc v zaključnih bojih je novih.

V letošnjem polfinalu pa ne bo nobene ekipe, ki se je za medalje borila pred štirimi leti. Ob Španiji in Franciji se namreč po skupinskem delu letos s "slovensko pomočjo" domov vrača tudi Avstralija, zadnja polfinalistka izpred štirih let, Argentina pa se sploh ni uvrstila na SP.

Članki iz rubrike