zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

hisa tomc LJ-pl007 Reporter.si

To so hiše, ki jih evropski poslanci Zver, Tomc ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

ku
ku
22 02.09.2023 07:53:24

Takšno energijo so potrebovali, Prepelič povedal vse: Tudi na treningih smo na robu pretepa!

fiba
Slovenija si je z zmago proti Avstraliji zagotovila tri dodatne tekme na svetovnem košarkarskem prvenstvu v Manili. Na Filipinih se bo borila za medalje in dve vozovnici za Evropo na olimpijskih igrah, a pred tem jo v nedeljo ob 13.10 čaka še zelo pomembna tekma proti Nemčiji.

Čeprav si je Slovenija nekoliko nepričakovano hitro, predvsem pa nadvse suvereno proti Avstraliji in to brez kapetana Luke Dončića v glavni vlogi zagotovila mesto med osmimi najboljšimi reprezentancami na svetu, v slovenskem taboru po zmagi nad tretjo reprezentanco na lestvici Fiba ni bilo čutiti posebne evforije.

Igralci so dejali, da so pokazali svojo vrednost in nakazali naslednjim tekmecem, da Slovenija ni le Luka Dončić, ampak skupek košarkarjev, ki za razliko od mnogih posameznikov in reprezentanc igra z glavo in srcem. Vsi po vrsti se že veselijo naslednjega izziva v nedeljo, ki jim lahko prinese precej bolj ugoden razpored na Filipinih.

Eden glavnih motorjev igre je bil proti Avstraliji Klemen Prepelič, ki se je z veseljem ustavil pri novinarjih in pojasnil marsikaj.

Kdo lahko premaga Slovenijo, ko je tako borbena in gara v obrambi?
Mislim, da lahko premagamo samo sami sebe. Še vedno imamo neke nepojasljive padce v igri, ki jih poskušamo minimalizirati. Tokrat smo igrali vrhunsko obrambo, od Nikolića, Hrovata, Dragića, prisiljevali so jih v ogromno težkih metov. Spoprijeli smo se tudi s situacijo, ki je nismo vajeni, in sicer to, da je Luka hitro dobil osebne napake. Ali (Aleksej Nikolić o.p.) je s svojimi izkušnjami odigral fenomenalno, sploh mi ni treba več govoriti in ga hvaliti, kako pomemben je s svojo igro za to ekipo Grega (Hrovat o.p.), Diki (Žiga Dimec o.p.) se je vrhunsko tepel s centri, Čeba (Jakob Čebašek o.p.) je na koncu zadel trojki, da ne omenjamo nosilcev igre. Ni še konec, želimo prvo mesto v skupini. Čaka nas naslednja vrhunska ekipa Nemčija, ponovno bo ona favorit proti nam, a s tem se ne obremenjujemo, ampak samo sami s seboj.

Ste presenetili sami sebe z reakcijo, ko je bil Dončić na klopi?


Ne. Skupaj smo od 17. julija, jedro reprezentance pa že ogromno let. Če kdo pozna nas, poznamo sami sebe. Vemo, kaj delamo vsak dan na treningih, marsikdaj je tudi tam prisoten močan tekmovalni naboj, na robu pretepa. Vrnila se je tista prava kemija iz Tokia, na tak način lahko kotiramo zelo visoko.
Tako, kot gredo nasprotniki na Luko na tekmah, gremo mi na treningih. Tudi mi želimo vsak dan tekmovati z njim, ne seveda s prekrški. To je svetovno prvenstvo, najboljše ekipe na svetu. Avstralija ima devet NBA igralcev, zelo izkušeno ekipo, dajte nam malo kredita, da se tudi mi poveselimo.

Je bilo težko ohraniti mirno kri, ko je Luka dobil osebne?
Spopadli smo se z zelo različnimi okoliščinami. Luka je dobil hitre osebne napake, četrta takoj na začetku drugega polčasa, tekma je bila vsako sekundo na robu prekrška. A zdaj smo se že navadili na take tekme in vemo, kako bodo tekmeci prišli v tekmo, vsakič nam je zato lažje.

Kako se je prevzela komanda na igrišču, ko ni bilo Dončića?
Saj se vse ve. Sam sem prvi na žogi, ko Luke ni, Aleksej Nikolić mi ogromno pomaga, Grega z vtekanji opravlja vrhunsko delo, ravno tako Dimec z blokadami, kljub temu, da ga ogromno ljudi pljuva. Brez njega ne bi bilo tako, kot je, on je zlata vreden za to reprezentanco. Čebašek odpira prostor, na koncu je zadel dve prepotrebni trojki. Vsak prispeva na svoj način. Ekipa je tako močna, kot je močna celota. In mi imamo zelo močno celoto.

Šok pri nasprotniku, ker niso pričakovali take igre ...
Štab je naredil odlično analizo, res vrhunsko delo. Uvrstili smo se v četrtfinale, kar v taki konkurenci ni samoumevno. V nedeljo gremo po novo zmago in prvo mesto.

Značke: prepelič, slovenija

Članki iz rubrike