volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 25.07.2023 15:05:15

Bravo! Po osmih letih imamo znova finalista na SP v plavanju!

Profimedia
Plavalec Peter John Stevens je na svetovnem prvenstvu v Fukuoki Sloveniji priboril finale na 50 m prsno. V polfinalu je z novim osebnim rekordom 27,06 zasedel sedmo mesto. Gre za prvi finale slovenskih plavalcev na SP po letu 2015, ko je bil nazadnje finalist Ravenčan Damir Dugonjić. Janja Šegel je na 200 m prosto zasedla 16. mesto.

Finale Stevensa je malo presenečenje, saj je pred odhodom na SP potarnal, da šele dobre tri mesece vadi z novim trenerjem v Trstu in se na novo delo še privaja, zato ni 100-odstotno pripravljen.

Kljub temu je v Fukuoki izboljšal osebni rekord iz Glasgowa 2018, kjer je 28-letni študent univerze Tennessee na evropskem prvenstvu takrat priplaval 100. jubilejno kolajno z velikih tekmovanj.

"Super je bilo. Vse sem dosegel, kar sem si želel. Bolje ne bi mogel načrtovati. V finalu bom napadal stopničke. Po sedmih letih imamo spet slovenski finale," je bil po polfinalu razpoložen Stevens.

Spet je bil najhitrejši Kitajec Haiyang Qin, ki je s 26,20 potrdil dobro formo, plavalna javnost pa v sredo pričakuje tudi napad na svetovni rekord Britanca Adama Peatyja. Drugi je bil svetovni podprvak Nicolo Martinenghi iz Italije, tretji Jiajun Sun iz Kitajske, sledijo pa Nemec Lukas Matzerath, Brazilec Joao Gomez jr., svetovni prvak Nic Fink iz ZDA, Stevens in Avstralec Sam Williamson.


V polfinalu je nastopila tudi Ravenčanka Janja Šegel in na 200 m prosto zasedla 16. mesto. Izid 1:58,18 je manj od pričakovanj, saj je bila desetinko sekunde hitrejša že v kvalifikacijah.

"Z rezultatom nisem najbolj zadovoljna, vesela pa sem, da sem plavala v polfinalu. Popoldan sem šla na start sicer precej bolj sproščena kot zjutraj, a mi je nekako zmanjkalo moči, kar se je seveda poznalo tudi na izidu. Vseeno pa res vesela uvrstitve v popoldanski del," je po tekmi povedala plavalka, ki jo na SP čakata še nastopa na 100 m prosto in 200 m hrbtno.

Najhitrejša je bila avstralska olimpijska prvakinja Ariarne Titmus z 1:54,64 pred kanadsko izzivalko 16-letno Summer McIntosh, ki je zaostala vsega vsega tri stotinke sekunde, dosežek pod 1:55 si je priplavala tudi Avstralka Mollie O'Callaghen.

Za finale je bil potreben izid 1:56,49, kar je dve desetinki sekunde boljše od osebnega rekorda 22-letne slovenske reprezentance, ki je na sredozemskih igrah lani v Oranu zabeležila izid 1:56,68.

Korošica je prav tako ostala brez želene olimpijske norme za nastop na igrah prihodnje leto v Parizu. To bo bržkone skušala potrditi že avgusta v Dublinu, ko bo nastopila na evropskem prvenstvu do 23 let.

Značke: plavanje, sp

Članki iz rubrike