volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

Poleg britanskega škandala, Rebel razkriva tudi druga sporna povabila, vključno z 2-milijonsko ponud Odkrito.si

Kraljeva družina - Orgije in droga na zasebnih ...

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

sta
sta
0 29.06.2023 18:41:39

Kajakaši neprepričljivi v uvodu evropskega prvenstva

Eva Terčelj
Arsen Perić
Za slovenskimi kajakaši ni najbolj posrečen prvi dan evropskega prvenstva v slalomu na divjih vodah v Krakovu. Skozi kvalifikacije so se sicer vsi uvrstili v polfinale posamične tekme, a pri tem niso blesteli, vtisa pa niso posebej popravili na moštveni tekmi, fantje so zasedli osmo, dekleta pa deveto mesto.

Razočarana so bila predvsem dekleta, druga z zadnjega svetovnega prvenstva v Augsburgu, ki so pričakovala precej več. Evi Terčelj, Evi Alini Hočevar in Ajdi Novak se je vožnja podrla že na začetku, ko je Hočevar morala ponavljati četrta vratca, da ne bi pridobila 50 kazenskih sekund.

"Ko sem že na začetku storila hudo napako, sem se zavedala, da je šlo veliko časa po zlu. Zaostala sem za drugima dvema, potem pa hotela nadoknaditi nekaj zamujenega česa, hotela krajšati linije. Dala sem vse od sebe, a se pri tem precenila, napake so se ponavljale, še naprej sem izgubljala čas. Vožnja je bila res ponesrečena, nikoli pa ni lahko, če veš, da si ti krivec. Tako je, kdaj gre dobro, kdaj gre vse narobe, bom poskušala pozabiti in se spominjati lepših trenutkov," je bila razočarana Ljubljančanka.

Že pred dekleti so so merili tudi fantje. Izkušeni Kauzer je imel ob sebi dva mladeniča, s katerima je bil zadovoljen, vožnjo je ocenil kot zelo solidno. Zadostovala je za osmo mesto, kar je glede na to, da so prvič veslali v tej zasedbi in zaradi težav s hrbtom Hočevarja skupaj tudi zelo malo trenirali, soliden dosežek. Slovencem je bilo žal predvsem zaradi treh dotikov vratc, brez njih bi bili višje. Štiri je pridelal Lan Tominc, dve pa Žiga Lin Hočevar. So pa Slovenci vendarle premagali nekatere uveljavljene reprezentance na čelu z branilci naslova Čehi.

"Žal mi je, da smo po moji krivdi izgubili štiri sekunde, verjamem, da Peter in Žiga Lin nista jezna name. Tak je naš šport," je bil razočaran Tominc, ki je pred tekmo pri ogledu proge tako kot 16-letni Hočevar zavzeto poslušal nasvete Kauzerja.

"Nimam jima česa očitati, vožnja se mi je zdela zelo spodobna. Meni je čoln stekel, tako da sem jima lahko delal veliko prostora. Mislim, da smo bili ekipno boljši kot smo bili v drugi postavi lani na evropskem prvenstvu, seveda pa so še rezerve, vedno se da bolje," ni bil razočaran Kauzer.

Nekdanji olimpijski podprvak je bil tudi najboljši med ne posebej razpoloženimi Slovenci v kvalifikacijah posamične tekme. Zasedel je 15. mesto, a kot pravi, to ne pomeni, da nima možnosti, da bi se uvrstil vsaj v finale.



"Storil sem eno veliko napako, ki me je zagotovo stala treh sekund. Drugače pa je bila vožnja zelo solidna. Čeprav te proge ne maram, odhod v Krakov je kot, da bi me nekdo kaznoval, pa ne vidim razlogov, zakaj ne bi napadel kolajne. Začetek sezone mi res ni uspel, a zaradi zdravstvenih razlogov. Zdaj verjamem, da je vse v redu, motiviran sem, menim, da tudi še vedno hiter," ostaja optimist nekdanji olimpijski podprvak.

Poleg Kauzerja si je napredovanje v prvi vožnji s 25. časom zagotovil le še Tominc, vsi drugi so morali vožnjo ponavljati.

V drugi so bili sicer vsi uspešni, a res vrhunske vožnje ni bilo. Hočevar je zabeležil deveti čas, njegova sestra je bila tretja, Novak četrta, hude težave na progi pa je imela Terčelj, nekdanja svetovna prvakinja, ki je zbrala pet dotikov, a vendarle bila dovolj hitra za deveti čas in uvrstitev v polfinale, v katerega se je že po prvi vožnji uvrstilo 30 fantov in 20 deklet, po drugi vožnji pa še po deset tekmovalcev in tekmovalk.

"Za mano je slab dan. Ni šlo po načrtih, na koncu lahko rečem, da je sreča, da se mi je izšlo za polfinale. Upam, da mi bo v soboto čoln bolj stekel, da bo počutje boljše," se boljših voženj nadeja Terčelj.

Na ženski ekipni tekmi so sicer zmagale Francozinje pred Čehinjami in Nemkami, na moški so bili najboljši Španci pred Poljaki in Francozi.

V petek bodo imeli enak program kot danes kajakaši tekmovalci v kanujih.

Značke: kajak kanu, ep

Članki iz rubrike