volilni-kongres, Matjaž Han Svet24.si

Hanu zaenkrat ni uspelo ustaviti padanja podpore ...

kresovanje, križe 2023 Svet24.si

Bo vreme zdržalo do kresovanja?

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

bogovic tomc zver Reporter.si

Skrivajo premoženje: razkrivamo nepremičnine, ki...

soudani hilal gw Ekipa24.si

Ojoj! Kaj je zgrešil veliki zvezdnik Maribora, ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

doncic Ekipa24.si

Bo igral? Navijači Dallasa v skrbeh zaradi ...

STA
STA
0 30.06.2023 15:47:28

Kanuisti brez pričakovane kolajne na EP v Krakovu, kanuistke pete

Reuters
Slovenski kanuisti na ekipni tekmi evropskega prvenstva v Krakovu niso upravičili naziva svetovnih prvakov. Sicer v nekoliko drugačni postavi, kot so nastopali lani na svetovnem prvenstvu v Augsburgu - Anžeta Berčiča je zamenjal Nejc Polenčič, so zasedli osmo mesto. Kanuistke so bile tri mesta boljše, zasedle so peto mesto.

Slovenci so po tekmi zmajevali z glavo, predvsem zaradi dejstva, ker niso vedeli, kje so si prislužili kar deset kazenskih sekund. Prepričani so bili, da niso napravili toliko dotikov, zato se je vodstvo reprezentance pritožilo, a so sodniki pritožbo zavrnili.
"Res se veliko dogaja, ko gredo trije tekmovalci skozi progo, a nekatere kazni so po mojem mnenju vendarle neupravičene. Zase lahko rečem, da sem se dotaknil le enih vratc, očitajo mi več dotikov. Tudi Luka in Nejc nista prepričana o svojih napakah, tako da ne vem. Tudi vožnja sicer ni bila najboljša, sam sem naredil kar nekaj napak," je po tekmi dejal olimpijski prvak Benjamin Savšek. Ta je za številne dotike obtožil nižja vratca: "Sama proga tukaj ni zahtevna, otežili pa so jo s tem, da so spustili vratca, ki se zato hitreje zamajajo."
"Pritožiš se lahko na ena vratca. Mi smo se odločili na napačna, na katerih je bil očitno res dotik. Na drugih pa nam je nagajala voda, o tem smo prepričani. Ko je Beni udaril vratca, so se majala tudi pri mojem prihodu, tudi nekateri drugi dotiki so bili sumljivi. A ne moremo nič. Razočarani smo, imeli smo velike apetite, a moramo tudi priznati, da vožnja ni bila idealna. Če bi bila, do teh položajev ne bi prišlo. Če imaš tehnično čisto vožnjo, se dotiki ne dogajajo," je športno priznal Luka Božič.
Tolminec je bil v dopoldanskih kvalifikacijah, iz katerih so se vsi trije uvrstili v nedeljski polfinale, s tretjim časom najboljši Slovenec. "Na startu me je bilo kar malo strah, prvi korak je vedno najtežji. Tudi občutki na progi niso bili najboljši, rezultatsko pa sem zadovoljen. Bo pa potrebno v polfinalu še bolj napadati," je prepričan Božič, zmagovalec zadnje tekme svetovnega pokala pred prvenstvom, tekme v Tacnu.

Za Božičem je tudi tokrat zaostal Savšek, ki je zabeležil osmi čas. Na sami progi je bil sicer hitrejši, a je bil edini od 14 najboljših, ki si je prislužil dve kazenski sekundi. Če ne bi bilo dotika, bi bil drugi, za najboljšim Nemcem Franzom Antonom, bi zaostal le šest stotink sekunde.



"So bile napake, a sem zadovoljen. Vsekakor sem dobil občutek, da se tudi na tej progi, ki mi izrazito ne ustreza, saj je premalo divja, lahko borim za visoka mesta. Se pa ti vendarle lahko zgodi napaka, zato ne bi ničesar napovedoval," ostaja previden Savšek.

Polenčič se je v polfinale z 18. časom uvrstil že po prvi vožnji, več težav s kvalifikacijami so imela dekleta, ki so zbirale kazenske sekunde. Nobena se v prvi vožnji ni uvrstila med najboljših 20, tako da so morale na popravni izpit, po katerem je izpadlo le šest tekmovalk. Med njimi je bila Lea Novak, Alji Kozorog in Evi Alini Hočevar pa je uspelo priti med najboljših deset, Kozorog je zasedla tretje, Hočevar, ki se očitno ni sprijaznila s progo v Krakovu, pa osmo mesto.

So pa Slovenke v ekipni konkurenci vendarle nekoliko popravile vtis. Z bolj premišljeno in taktično boljšo vožnjo so zasedle peto mesto, prehitele so štiri reprezentance. Od odličja pa so bile vendarle precej oddaljene.

Značke: kajak kanu, ep

Članki iz rubrike