zahi hawass Svet24.si

Resnični Indiana Jones

david cameron, kijev Svet24.si

Britanski zunanji minister z izjavo prestopil ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Vedran Mlikota Njena.si

Botri: Ste videli, kaj se je zgodilo z Vinkom ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

STA
STA
0 05.06.2017 11:55:56

Anja Klinar: Zakaj ne bi delala nekaj, kar počnem rada?

M24.si
Slovensko plavanje je v letu 2017 zaznamovala tudi menjava generacije in ob mladih upih je z dosežki povsem pri vrhu še vedno 29-letna Anja Klinar. Plavalka, ki je del širšega svetovnega vrha plavanja že vse od leta 2004, priznava, da se poigrava z mislijo o slovesu, a v vodi še vedno tudi uživa.

Namigi, da bo Jeseničanka, ki trenira v radovljiškem klubu, kariero sklenila z olimpijskimi igrami v Rio de Janeiru, so bili pogosti, zdaj je jasno, da ji bo tudi julija na SP v Budimpešti pripadla ena od nosilnih vlog v izbrani vrsti selektorja Gorazda Podržavnika. "Lani sem bila neodločena, a vedela sem, da ne bom nehala čez noč. Je pa res, da je letos najpogostejše vprašanje, kdaj mislim nehati in priznam, da mi gre na živce. Rada plavam, dolgo sem v tem in težko je nehati. Pa tudi, zakaj ne bi delala nekaj, kar počnem rada? Drži, da je 80 odstotkov časa plavanje naporno in težko kot ne vem kaj, a so tudi lepi trenutki. Ni tako, da ne bi imela nič od tega. To je moja služba, seveda pa si trenutno želim, da bi ob plavanju končala tudi študij, to je nekaj, kar mi manjka in kar mislim narediti v prihodnje."

Za nameček je štirikratna udeleženka olimpijskih iger izbrala bržkone najtežje plavalne discipline - 400 m mešano, 200 m delfin in 400 m prosto, ki zahtevajo 5 ur in več treninga dnevno. Prav obseg treninga je kriv, da je dolgo odlašala s študijem. "Nekateri so mnenja, da se da vse, če hočeš, a če želiš biti pri obeh stvareh 100 odstoten, mislim, da ne gre. Sama sem to poskusila in ugotovila, da ne gre. Trpela sta študij in plavanje. Zato sem se odločila, da bom plavala, dokler bom lahko in me to veseli, saj študiram lahko tudi kasneje."

Dejavnikov, da se je tudi v letu 2017 odločila za vrhunski šport, je bilo več. "Nadaljujem, ker rada plavam, pa tudi zato, ker sem bila na lani na olimpijskih igrah malo razočarana (15. mesto na 200 m delfin). Vem, da sem sposobna narediti bistveno več in ne bi mi dalo miru, če bi vrgla puško v koruzo in kar nehala. Tudi zdaj se nagibam k temu, da morda že jeseni začnem resno študirati, a veliko bo odvisno od tega, kako se bo končalo letošnje svetovno prvenstvo. Do takrat bom dala vse od sebe. Želim si še kakšen dober rezultat. To ni medalja ali pa nujno finale, vsekakor pa si želim dober dosežek v vodi. Na teh velikih tekmah uživam. Finalu sem bila vedno blizu, vedno vsaj v polfinalu in ni razloga, da že neham plavati. Tudi najboljša plavalka na svetu Katinka Hosszu je toliko stara kot jaz, in tudi sama še nisem povsem za odpis."


Njeni prvi disciplini za leto 2017 ostajata 400 m prosto in 200 m delfin. "Bolje mi gre trenutno v kravlu, za delfin pa moram biti spočita in imeti dobro konkurenco, da dobro plavam. Na velikih tekmovanjih mi je šlo vedno dobro in redno sem se uvrščala v polfinale. Dober je tudi razpored na SP v Budimpešti. Že prvi dan plavam 400 m prosto, zato se lahko najprej osredotočim na eno disciplino, nato še na drugo."

Zanimivo je, da se bo na letošnje SP pripravila brez tradicionalnih višinskih priprav. "Drži, da sem vedno plavala nenormalno dobro neposredno po višini. Tudi lani v Vichyju, ker sem nizala rekorde. Ne vem zakaj. Morda zato, ker smo toliko garali. Nikakor pa ni prvič, da ne grem na višino pred najpomembnejšo tekmo. Tudi v Kazanu 2015 sem na SP brez višinskih priprav dobro plavala. Ne glede na vse, pa zdaj prihaja najpomembnejše obdobje in tudi brez teh priprav upam na korak naprej, posebej po zadnjih tednih, ko sem imela kar malo krize v vodi. Kaj smo naredili, bo vidno konec meseca na tekmi na Reki in nato teden dni kasneje v Franciji."

Tekma v francoskem Chartresu je praktično edina z ostro konkurenco, ki Klinarjevo čaka pred SP. Glede na pretekla leta, ko so najboljši tekmovali tudi na seriji Mare Nostrum, pa na mitingih v Rimu, Eindhovnu in drugje, je en resen test malo, a Gorenjka odgovarja, da je to vselej dvorezen meč. "Seveda sem si želela več močnih tekem, a v tem obdobju je morda bolj pomembno, da treniram doma, saj bi se zgodilo, da bi z več močnimi tekmami izgubila preveč treninga. Sicer pa sem vajena, da so na zvezi vedno vprašljive finance za ta tekmovanja."

Edini cilj sezone ostaja SP, tam pa bo Klinarjeva v obeh disciplinah napadala tudi nova državna rekorda in sama priznava, da si močno želi predvsem tistega na 200 m delfin.

Značke: plavanje, sta

Članki iz rubrike