pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

matjaz kovacic bobo Necenzurirano

Ne Ljubljana. Da je Maribor izgubil banko, so ...

tina gaber robert golob krizarjenje ickoti Reporter.si

Golob ni imel časa razmišljati o naši ...

roglic Ekipa24.si

Zdaj je znano, kje bo Primož Roglič koval formo ...

Sašo Miljuševič Njena.si

Kaj se danes dogaja s prvim zmagovalcem ...

irving-doncic Ekipa24.si

'Moj brat!' Kakšne besede Kyrieja Irvinga o Luki ...

zšis-spk
zšis-spk
0 09.01.2024 11:04:34

Bi gostili paralimpijski šolski dan? Pokličite nas!

Mladi na PSD so prisluhnili nekdanjemu paraplavalcu Alešu Sečniku.
ZSIS.SI
Na Zvezi za šport invalidov Slovenije – Slovenskem paralimpijskem komiteju (ŠIS-SPK) aktivno izvajamo program Paralimpijski šolski dan, to je koncept promocije parašporta na osnovnih in srednjih šolah.

Plod zamisli Mednarodnega paralimpijskega komiteja (IPC) je v Sloveniji in sosednjih državah doživel topel sprejem. V Sloveniji ga izvajamo od šolskega leta 2014/15, minulo koledarsko leto je bilo pestro in uspešno.

"Prvič smo organizirali 23 paralimpijskih šolskih dni, in sicer po enega v vrtcu in na CIIRIUS-u, 19 na osnovnih šolah, dva na srednjih šolah. Udeležilo se ga je več kot 3400 šoloobveznih otrok in mladine. V letu 2023 so nam dneve pomagali izvesti Športno društvo Invalid Ljubljana, študenti Fakultete za šport ter naši parašportniki in njihovi trenerji," se je na preteklo leto ozrla Jana Čander, strokovna sodelavka Zveze za šport invalidov Slovenije-Slovenskega paralimpijskega komiteja in koordinatorka projekta.

Na vsaki šoli izvedemo predstavitev, ki vključuje predstavitev paralimpijskega športa, preizkus športov v telovadnici in predstavitev športno-življenjske zgodbe parašportnika. Če razmere dopuščajo, se predstavitev zaključi s paralimpijskim športom v njegovi tekmovalni obliki. "V letu 2024 je količinski plan izvedbe enak, koledar pa je še v pripravi. V letu 2024 bo Zvezi ŠIS-SPK pri izvedbi pomagalo Društvo za kulturo inkluzije, v program pa bomo vključili še nekaj novih parašportov in športno-osebnih zgodb naših parašportnikov. Usmerili oziroma več bomo delali tudi na povezovanju lokalne skupnosti v samem kraju, v katerem bo dogodek izveden," pa v leto 2024 pogleduje Jana Čander.

"Paralimpijski šolski dnevi so posebni dogodki, namenjeni ozaveščanju o parašportu in spodbujanju vključevanja otrok s posebnimi potrebami v telesno dejavnost. Ti dogodki ponujajo priložnost šoloobveznim otrokom in mladini, da se preizkusijo v različnih parašportih in bolje razumejo izzive, s katerimi se soočajo parašportniki, ter hkrati poudarjajo pomen enakosti in priložnosti za vse. V spominu imam odlično sodelovanje s šolami in medsebojno podporo med učenci ter njihovo navdušenje ob spoznavanju parašportov in naših parašportnikov," je še izpostavila Jana Čander.

Navdušeni v šoli
"Na naši šoli je potekal poseben športni dan, na katerem so sodelovali učenci četrtih, šestih in osmih razredov. Predstavniki Slovenskega paralimpijskega komiteja so nam predstavili koncept paralimpijskih iger. Učenci so se razdelili v manjše skupine, da so se lahko preizkusili v različnih parašportih, kot so košarka na vozičkih, golbol, namizni tenis in balinanje. V namiznem tenisu so se učenci lahko pomerili z Lukom Trtnikom, evropskim prvakom in paralimpijcem. Aleš Sečnik je učencem predstavil svojo življenjsko zgodbo. Zgodba o svetovnem rekorderju v plavanju, ki se je pri 14 letih poškodoval na smučanju in pristal na invalidskem vozičku, je otroke presunila. Ta dan bo vsem sodelujočim ostal v spominu, saj smo spoznali, kako pomembno je zdravje in kako malo je včasih treba, da pride do nesreče. Za otroke so se parašportniki pokazali kot superjunaki, ki s trdim delom, vztrajnostjo in pozitivno energijo sledijo svojim sanjam in dosegajo zastavljene cilje," so svoje občutke po našem obisku strnili na Osnovni šoli Šmarje Koper.

Bi želeli, da vaša šola gosti Paralimpijski šolski dan? Za vključitev v koledar pokličite na telefonsko številko 01/5300892. Dan je za šole brezplačen, projekt pa podpirata Zavarovalnica Triglav in Fundacija za šport.

Članki iz rubrike