sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

robert fico Necenzurirano

Slovaški atentat in Slovenija: nasilje se vedno ...

jure bracko evita hanzic zvezdana lubej mediaspeed Reporter.si

Pravnomočno poražena NKBM: šlo je za tipično ...

kidd doncic 23 pm Ekipa24.si

Hahaha!!! Po spotakljivih vzdihih Luka Dončić ...

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

samir handanovic 24 pm Ekipa24.si

Nova služba za Samirja Handanovića! Nekdanji ...

(sm)
(sm)
0 08.11.2023 11:05:07

Priložnost za pravljično sedmico

Najboljši na DP v igri posamezno, v sredini prvak Marko Švara (Skala Sežana)
BZS
Od danes do sobote zvečer bo francoski Rumilly gostil svetovno balinarsko prvenstvo za ženske in mešane discipline, na katerega je slovenska reprezentanca odpotovala z visokimi cilji. V balinarski superligi so z zmago v derbiju vodstvo prevzele Zabiče, na državnem prvenstvu članov pa je bil najboljši Marko Švara.

Pred slovensko balinarsko reprezentanco je še zadnje veliko tekmovanje v letu 2023. Na moškem članskem prvenstvu v Bosni in Hercegovini ter svetovnem prvenstvu za mlade v Alžiriji je Slovenija skupno osvojila kar 12 kolajn. Konec tedna je na svetovnem pokalu v Franciji, kjer so reprezentance tekmovale v igri v krog ter natančnem in štafetnem zbijanju, zasedla drugo mesto. Slovenska ekipa v postavi Leja Vehovec, Rebecca Martulaš, Anže Petrič in Žan Sodec je v skupinskem delu tekmovanja s 6:0 premagala Slovaško in Japonsko, v polfinalu pa z enakim izidom še Srbijo. V finalu je z 0:6 morala priznati premoč domači ekipi.

Bogat program v Franciji

Od danes do sobote se bodo slovenske balinarke in balinarji na svetovnem prvenstvu za ženske in mešane discipline v francoskem Rumillyju potegovali za novih sedem medalj. Slovenska reprezentanca je proti francoskemu Rumillyju odpotovala včeraj zjutraj, v popoldanskih urah je opravila uradni trening, zvečer je bil na na sporedu žreb predtekmovalnih skupin, danes zjutraj pa se na osemsteznem balinišču začenja zares.

Prvenstvo bo postreglo z bogatim programom, saj bodo v ženski kategoriji na sporedu igri posamezno in dvojic ter hitrostno, štafetno in natančno zbijanje, v mešanih disciplinah pa igra v krog in štafetno zbijanje.

Bo (vsaj) ena zlata?

Slovenska izbrana vrsta je pod vodstvom selektorjev Dejana Korena in Davorja Janžiča v nedeljo zaključila večtedenske priprave, med katerimi so bili na sporedu tudi številni mednarodni turnirji. Koren verjame, da bi se lahko Slovenija tudi s tretjega velikega tekmovanja v letošnjem letu vrnila z (vsaj) eno zlato medaljo: "Z dekleti smo izpilili še zadnje podrobnosti, tako da v Francijo potujemo maksimalno pripravljeni. Dekleta so pokazala pravo mero delovne vneme, pripravljena so bila na odrekanje, v ekipi pa je prisotna pozitivna energija in prijateljstvo. V Franciji potujemo z mešanico izkušenih in mladih igralk. Konkurenca bo močna, a verjamem v svoje izbranke, zato pričakujem lepo bero medalj, potiho pa vsaj eno zlato."

Forma na visoki ravni

Zelo naporen spored čaka Nino Volčina, ki bo nastopila v hitrostnem in štafetnem zbijanju ter mešani štafeti: "Skozi tekmovanja v preteklih mesecih smo stopnjevali formo, v veliko pomoč pa mi je bil tudi reprezentančni kondicijski trener Aleš Borčnik. Vsako leto je konkurenca zahtevnejša, vendar ciljam visoko. Za to pa bo naprej treba doseči dobre rezultate. V kvalifikacijah se bo treba prebiti čim višje in se nato boriti v izločilnih bojih."

V treh disciplinah bo nastopila tudi Tadeja Petrič, ki se bo za odličja potegovala v igri dvojic, štafetnem zbijanju ter mešanem krogu: "Za nami je veliko opravljenega dela, predvsem v tekaških disciplinah. Mešani krog ponuja nov izziv. Z Nino Volčina sva v štafetnem zbijanju v zadnjih tednih zabeležili nekaj lepih rezultatov in upava, da se nama v Rumillyju vse izide po najinih željah. V igri dvojic bom nastopila v paru z debitantko na svetovnih prvenstvih Aneto Fidel, s katero sva se lepo ujeli, v mešanem krogu pa sva z Dejanom Tonejcem na lanskem svetovnem prvenstvu pokazala, da znava zabeležiti zelo lepe rezultate. Konkurenca bo v vseh disciplinah zelo močna, zato se bo potrebno osredotočiti na vsako tekmo posebej."

Ob Tonejcu je selektor Janžič moški del reprezentance dopolnil z Martinom Zdaucem, ki ga čaka mešana štafeta: "Forma je na visoki ravni, saj je sezona v ligaških tekmovanjih v polnem teku. Z Nino sva med pripravami nekaj štafet odtekla zelo dobro in upam, da bova to ponovila tudi na svetovnem prvenstvu. Oba sva v dobri formi in upava na najboljše."

Slovenska reprezentanca na SP v Rumillyju
Posamezno: Tanja Marc
Dvojica: Tadeja Petrič, Aneta Fidel
Natančno zbijanje: Polona Premru
Hitrostno zbijanje: Nina Volčina
Štafetno zbijanje: Nina Volčina, Tadeja Petrič
Mešani krog: Tadeja Petrič, Dejan Tonejc
Mešano štafetno zbijanje: Nina Volčina, Martin Zdauc
Selektor ženske reprezentance Dejan Koren; selektor moške reprezentance: Davor Janžič

Zabiče na vrhu superlige

Z zmago v lokalnem derbiju proti Ilirski Bistrici pred polnimi tribunami dvorane Mlaka so balinarji Zabič prevzeli vrh lestvice superlige. V tretjem krogu so zmage vpisali še sežanska Skala proti Marjetici Koper, Orlek Oro Met Pivka proti kobjeglavskemu Hrastu ter Velenje Premogovnik, ki je slavil na gostovanju v Škofji Loki pri branilki naslova Trati, obračun med Krimom in Postojno pa bo na sporedu 16. novembra.

Švara prvak med posamezniki

Na članskem državnem prvenstvu v igri posamezno v Zabičah je v konkurenci 32 tekmovalcev slavil Marko Švara (Skala Sežana), ki je v napetem finalu pred številnimi gledalci z 9:8 premagal Anžeta Moličnika (Kozlek Kuteževo), medtem ko je bil v boju za bron Gregor Korošec z 12:8 boljši od klubskega soigralca Nika Švare (oba Marjetica Koper). Priznanja najboljšim sta podelila član IO BZS in predsednik OBZ Postojna Herman Zakrajšek ter podžupan Občine Ilirska Bistrica Andrej Černigoj. 



Članki iz rubrike