oranžno opozorilo Svet24.si

Arso oranžen alarm prižgal tudi za severovzhod, ...

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

1706792389-b60k4933-1706792354008 Necenzurirano

Furs blokiral premoženje nekdanjega ministra ...

erika znidarsic sr Reporter.si

Erika Žnidaršič izgubila živce: kako je ...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Afera ogroža von der Leyenovo politično prihodnost, saj poteka v obdobju pred evropskimi volitvami, Odkrito.si

Ursula von der Leyen in primer Pfizergate

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

(rp, sta)
(rp, sta)
0 14.03.2022 12:11:05

Pristop pravi, izkupiček ničen

Jernej Slivnik
Sportida
Jernej Slivnik nastopov na paralimpijkih igrah v Pekingu ni končal po željah. V slalomu je odstopil v drugi vožnji, potem ko je imel po prvi deveto izhodišče. Tako ni uresničil osnovne želje, da izboljša dosežek s prejšnjih paralimpijskih iger v Pjongčangu, kjer je slalom končal na 12. mestu. Takrat je odstopil v veleslalomu, na katerem je letos zasedel 13. mesto.

V zahtevnih razmerah na že precej načeti progi je začel s solidnim nastopom v prvi vožnji, ko je bil deveti. V drugi je nato dobro startal, se izognil nekaj težavam na progi in bil hiter, a je nato na začetku zadnje strmine naredil napako, povozil količek in moral odstopiti. Zahtevna proga in slabe snežne razmere so sicer botrovale številnim odstopom. Samo v tej drugi vožnji do cilja ni prišlo 11 tekmovalcev, paralimpijsko tekmo pa je končala le šestnajsterica.



"Lahko rečem, da je bila prva vožnja kar solidna. Razmere so bile težke že od začetka. Druga vožnja pa je bila težka za vse, ki smo smučali v monoskiju, že sama postavitev in sneg sta to oteževala. Ko greš na sto odstotkov in tvegaš vse, pa je še toliko težje. Ampak na koncu sem z določenim smučanjem zadovoljen, rezultata pa žal ni," je črto pod slalomski nastop potegnil Slivnik.



"Težka tekma, druga vožnja je bila postavljena na kratko, tako da je bilo veliko odstopov. Jernejev pristop je bil pravi, videlo se je, da hoče v drugi vožnji po devetem mestu še višje. Žal se mu ni izšlo, a pristop je bil pravi in mora samo tako nadaljevati," pa je bil kljub ničli z načinom, na katerega se je tekme lotil njegov varovanec, zadovoljen trener Roman Podlipnik.



Pedersen še četrtič

Zlato je pripadlo vodilnemu po prvi vožnji, Norvežanu Jesperju Pedersenu, za katerega je bila to že četrta zlata medalja na teh igrah. V drugi vožnji je odstopil tudi Nizozemec Jeroen Kampschreur, drugi po polovici tekme, s čimer je ostal brez medalje v tehničnih disciplinah, saj je z ničlo končal tudi veleslalom. Srebro je pripadlo njegovemu rojaku Nielsu de Langenu, bron pa si je priboril Italijan Rene de Silvestro, že srebrn v veleslalomu. Pedersen je tako le še potrdil status prvega zvezdnika alpskega dela iger, postal pa je tudi najbolj uspešen športnik na celotnih igrah. Ima namreč še zlate kolajne v veleslalomu, superveleslalomu in kombinaciji, v smuku pa je bil srebrn. Po številu kolajn ga je sicer premagala ameriška smučarska tekačica in biatlonka Oksana Masters, ki je zbrala sedem odličij, a eno zlato manj kot Norvežan. 

"Presegel sem vsa pričakovanja. O tem sem sanjal zadnjih nekaj let, toda presenetilo me je, da sem se tako dobro odrezal. Zdaj bo čas za veselje in počitek," je za spletno stran iger dejal norveški smučar. V zgodovino se je vpisal tudi Kanadčan Brian McKeever, ki je v teku na smučeh osvojil 16. zlato paralimpijsko odličje. Kanadčan je s tem izenačil dosežek nekdanjega nemškega parasmučarja Gerda Schönfelderja, ki je prav tako 16-krat postal paralimpijski prvak. Najuspešnejša zimska paralimpijka je z 22 zlatimi in skupno 27 olimpijskimi odličji s petih iger med letoma 1988 in 2002 norveška tekačica na smučeh Ragnhild Myklebust.



Najboljši Kitajci, drugi Ukrajinci

Skupno je tako na letošnjih tekmovanjih nastopilo 564 športnikov iz 46 držav, to je enako število udeležencev kot na prejšnjih igrah v Pjongčangu. Podelili so 78 kompletov medalj; 39 v moški konkurenci, 35 v ženski, štiri v mešani konkurenci. Na igrah so tekmovali v šestih športnih panogah: alpskem smučanju, smučarskem teku, biatlonu, deskanju, hokeju in curlingu. Po športnih uspehih so se najbolj izkazali gostitelji Kitajci. Na prejšnjih izvedbah niso imeli veliko tekmovalnega uspeha, tokrat pa so končali na vrhu seznama dobitnikov medalj s kar 61 medaljami, od tega je bilo 18 zlatih, na drugem mestu pa je bila Ukrajina, njeni športniki so kljub vojni v domovini prišli nastopat in na Kitajskem dobili 29 medalj, od tega 11 zlatih. Tretja med dobitniki medalj pa je bila Kanada s 25, osmimi zlatimi.



V nedeljo je na osrednjem stadionu v Pekingu ugasnil paralimpijski ogenj, paralimpijsko zastavo pa so kitajski prireditelji predali organizatorjem naslednjih, čez štiri leta v Italiji. 





Članki iz rubrike