mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

STA
STA
1 10.02.2018 11:10:45

INTERVJU Z BOŽIDARJEM MALJKOVIĆEM: O prisvojenih slovenskih kolajnah ne vem ničesar

Božidar Maljković
www.alesfevzer.com
Predsednik srbskega olimpijskega komiteja Božidar Maljković, nekdanji selektor slovenske košarkarske reprezentance, se je udeležil odprtja Slovenske hiše v Pyeongchangu. Ob tej priložnosti je zaželel slovenskim športnikom veliko uspeha, čeprav je priznal, da zimskega športa ne pozna, zato ne more napovedovati slovenskih uspehov.

"Iskreno povedano, o smučanju nimam pojma. Vem, da ima Slovenija za razliko od nas veliko tradicijo v smučanju, zagotovo ima tudi visoka pričakovanja. Jaz slovenskim športnikom želim veliko sreče, navijal bom zanje. Prav tako želim srečo Olimpijskemu komiteju Slovenije, s katerim zgledno sodelujemo. Pred časom sem se videl z Mirom Cerarjem, tu pa sem že imel pogovore s slovensko ministrico Majo Makovec Brenčič. Ima zelo zanimive ideje, verjamem, da bomo še poglobili sodelovanje. Konec koncev ste sprejeli, da Nevena Ignjatović trenira z vašo alpsko reprezentanco," je izpostavil prijateljstvo med obema komitejema Maljković, ki je na čelu srbskega komiteja zamenjal legendarnega Vladeta Divca.

Da zimskega športa in dogodkov ne pozna, dokazuje tudi z besedami, da ne ve ničesar o tem, da so po odločitvi Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Srbiji pripadle kolajne, ki so jih za nekdanjo Jugoslavijo osvojili slovenski športniki.


"Jaz sem mesto predsednika prevzel 9. maja lani, na dan zmage, zato ne vem vsega. Resnično tega ne vem, bom pa prebral in vam naslednjič, ko se vidimo, povedal. Ne bojim se ničesar reči, to mi verjemite, toda v tem primeru res ne vem ničesar. Lahko pa povem, da je mnogo športnikov, ki dobivajo našo pokojnino, ki ni nizka, a niso Srbi. So celo iz držav, s katerimi Srbija nima dobrih političnih odnosov. Tako se je pač zgodilo, najboljše bi bilo, če ne bi bilo vojne, da bi še naprej živeli v prelepi državi. Imam pravico, da tako mislim, drugi naj mislijo in so mislili drugače," se je za "jugo-nostalgika" izrekel Maljković.

Vseeno pa se je Srb še enkrat vrnil na kolajne, ki so jih za Srbijo osvojili Slovenci: "Če je tako odločil Mok, je to treba spoštovati. Če je odločitev Moka spoštoval eden od najvplivnejših in najmočnejših ljudi na svetu Vladimir Putin, ko je dovolil, da Rusi uradno ne zastopajo svoje države, jo moramo tudi mi. Mok je zame najmočnejša organizacija na svetu, ki je dosegla to, kar ni ne Putinu ne Trumpu. Prepričal je največja sovražnika na svetu, da sta si segla v roke," je še dodal Maljković.

Košarkarski strokovnjak si svoje nove funkcije ne predstavlja kot čast, ampak kot delo. Po eni strani mu pomeni veliko, po drugi strani pa nič. "V življenju sem odločitve vedno sprejemal sam, sem se sicer posvetoval, a na koncu je obveljala moja. Pri velikih klubih, kot so Real, Barcelona in Panthinaikos, je bila od mene odvisna delitev denarja. Zdaj pa se moram poniževati, ko iščem denar za naše športnike. Me pa osrečuje, da je Thomas Bach izjavil, da je naš komite najboljši na svetu po tem, koliko denarja dajemo za programe športnikov. Pri nas za njih porabimo 76 odstotkov denarja, v drugih državah je povprečje 27 odstotkov," je ponosen Maljković, ki od svojih športnikov v Pyeongchangu pričakuje le boj do zadnjega atoma moči in mirno spanje: "Mi smo se odločili za letne športe, še uspešnih zimskih ne moremo imeti."

Članki iz rubrike