sekolar, mizna krožna žaga Svet24.si

Zaradi nove omrežnine gospodarstvo na okope, ...

traktor Svet24.si

Tatvina traktorja - pozor, pomagajte najti tatu

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

poroka-na-prvi-pogled Njena.si

Sta Olga in Bogdan res še vedno par?

luka doncic pljunil Ekipa24.si

Kaj? Luka Dončić je v neposrednem prenosu med ...

STA
STA
0 10.02.2018 10:02:38

Gabrovec: OKS bo z radodarnimi Japonci podpisal strateški sporazum

STA
Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS) Bogdan Gabrovec je v Pyeongchangu ponosen človek. Na današnjem odprtju slovenske hiše, v kateri OKS ob robu olimpijskih iger skupaj s partnerji združuje šport in gospodarstvo, je gostil ugledne goste in napovedal, da se bo v njej v teh dneh zgodilo še veliko pomembnih stvari za slovenski šport.

Prvi pomembnejši dogodek bo že v nedeljo, ko bo OKS z japonskim olimpijskim komitejem podpisal sporazum o strateškem sodelovanju, kar bi moralo po Gabrovčevih besedah povečati bero kolajn za Slovenijo na naslednjih poletnih olimpijskih igrah v Tokiu leta 2020.

"To ni pismo o nameri, ampak že dejanski sporazum z vsebino, ki pomeni še izboljšanje odnosov med komitejema, hkrati pa tudi obligacijska razmerja med slovenskimi in japonskimi zvezami. Te bodo maksimalno izkoriščale gostiteljski moment, nekatere to že izkoriščajo, predvsem judo in rokometna, delno pa tudi atletska in gimnastična zveza," je povedal prvi mož OKS.

Kot je pojasnil, bodo Japonci za obiske slovenskih športnikov plačali vse, tudi prevoz. "Tako so to dodatna sredstva, ki bodo delno razbremenila proračun OKS oziroma bo to proračunu dodana vrednost."

"Tudi Japonci bodo seveda prihajali k nam, predvsem predstavniki vodnih športov, a na svoje stroške, saj so zelo radodarni," pravi Gabrovec. Po njegovem ima za sporazum veliko zaslug podpredsednik japonskega komiteja in tudi podpredsednik organizacijskega odbora olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu Yasuo Saito, ki je slovenski zet.

"Zaradi tega sporazuma, ki nam bo omogočil vadbo z nekaterimi vrhunskimi športniki in delo s priznanimi strokovnjaki, sem prepričan, da bodo poletne olimpijske igre v Tokiu po številu kolajn uspešnejše, kot so bile igre v Riu," meni predsednik OKS.


V njegovi družbi je bilo v slovenski hiši videti tudi predsednike in druge visoke goste, predvsem iz nekdanje skupne države. Z njimi OKS neguje prijateljske in poslovne odnose.

"Povezave med nami so odlične. Trenutno delamo tudi na projektu soorganizacije olimpijskega festivala evropske mladine v Sarajevu naslednje leto, tudi z našo pomočjo naj bi bile te igre podobne tistim pravim iz leta 1984. Poleg tega si izmenjujemo trenerski kader, tu mi dajemo več kot oni, v nekaterih letnih športih pa je obratno."

A nekdanji Jugoslovani niso bili edini gosti tujih komitejev. V slovensko hišo je prišel predsednik češkega komiteja, generalni sekretar slovaškega, generalni sekretar nemškega komiteja in še nekateri drugi, Italijani pa so se opravičili, ker so imeli dogodek v svoji hiši.

"Mi si želimo predvsem boljšega sodelovanja z Nemci, tu bo treba v prihodnje nekaj storiti," napoveduje Gabrovec, ki bo že v nedeljo gostil tudi 17 predsednikov koalicije komitejev iz srednje in jugovzhodne Evrope.

"Na tej relaciji potekajo uspešni pogovori, predvsem v kontekstu enotnega pristopa. Upam, da bo tako tudi v prihodnje, tudi v času, ko se bodo tudi v Mednarodnem olimpijskem komiteju dogajale spremembe, ko bomo imeli komiteji z novim načinom volitev kakšno besedo pri izboru njegovega izvršnega odbora."

"Če bomo ostali enotni, se lahko zgodi, da bo Slovenija po Stanku Bloudku spet imela rednega člana izvršnega odbora, ne samo pridruženega, kot je Janez Kocijančič. Sam menim, da so za to primerni mladi ljudje, nekdanji športniki, kot je na primer Iztok Čop," je zaključil Gabrovec.

Značke: zoi 2018, slovenija, oks

Članki iz rubrike