Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

STA
STA
0 23.12.2017 09:11:12

47 dni do OI - Soohorang in Bandabi

Prikupna beli tiger z imenom Soohorang in azijski črni medved z imenom Bandabi sta maskoti prvih zimskih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Južni Koreji leta 2018.

Nasmejani mladiček belega tigra, gre sicer za eno najredkejših zveri, ki ima v južnokorejskem ljudskem izročilu prav poseben simbolni status svete živali, je svoje ime dobil iz skovanke korejskih besed za zaščitnika in tigra. Naravna sivo-bela barvna kombinacija kožuha belega tigra simbolizira tudi sneg in led, torej glavni značilnosti zime ter podlagi, na katerih bodo tekmovali športniki na zimskih olimpijskih igrah. Tiger po korejskem verovanju predstavlja korejski polotok, saj naj bi ta po obliki spominjala na podobo tigra.


Tudi azijski črni medved, ki je zaradi svojih prav posebnih belih polkrogov na prsih poznan tudi pod imenom ogrličar, je močno prisoten v korejski folklori kot simbol močne volje in poguma. Na žalost pa žolč iz medvedjih žolčnikov uporabljajo tudi v tradicionalni azijski oziroma kitajski medicini. Veliko medvedov ogrličarjev zato živi zaprtih v majhnih kletkah na farmah za proizvodnjo žolča. Tudi tigre ogroža nelegalni lov zaradi uporabe dragocenega krzna ter njegovih kosti in izločkov v tradicionalni medicini.

Medvedovo ime Bandabi je prav tako sestavljeno iz več simbolov in pomenov polmeseca, praznovanja ter kot simbol živali, značilne za pokrajino, ki bo gostila olimpijske igre.

Značke: zoi 2018, zanimivosti

Članki iz rubrike