kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

STA
STA
0 02.07.2017 09:51:23

Mina Markovič v petem zaporednem finalu do sedme kolajne na EP

www.alesfevzer.com
Mina Markovič je osvojila drugo mesto na evropskem prvenstvu v težavnostnem plezanju v Campitellu v dolini Fassa pod obronki Dolomitov v Italiji. Markovičeva, evropska prvakinja pred dvema letoma v Chamonixu, je Sloveniji priborila sedemnajsto kolajno na prvenstvih stare celine v športnem plezanju.

Za edino slovensko kolajno na letošnjem prvenstvu stare celine v težavnosti je poskrbela Markovičeva, ki je osvojila svojo sedmo kolajno na evropskih prvenstvih. Ima jih največ od vseh slovenskih plezalcev in plezalk. To je bil že njen peti zaporedni finale na evropskih prvenstvih ter četrta kolajna na EP v težavnosti. Prvo je osvojila na EP leta 2008 v Parizu.

"Včasih me zaporedne medalje, pa številke, koliko imaš katerih medalj in koliko finalov, res niso zanimale. Zdaj pa priznam, da je tega že toliko, da je še meni postalo zanimivo, ampak čisto iz 'firbca'. Naslov evropske prvakinje v Chamonixu je sigurno ena izmed žlahtnejših stvari, ki sem jih osvojila v svoji karieri in med vsemi stvarmi ima pri meni zelo posebno mesto. Drugače pa ta srebrna kolajna kotira zelo visoko, ker je konkurenca res neizprosna, mlade punce so močne, tudi ostale konkurentke smo si zelo blizu. Ko sem vedela, da imam medaljo, mi je bilo vseeno katero. Priznam da sem na hitro potočila eno solzico, ker vem, da sem dobro delala pozimi in sem si te medalje res želela," je po osvojenem srebru dejala Markovičeva.

Slovenija je imela v finalu tri finaliste in tri favorite za odličja, a sta Janja Garnbret in Domen Škofic ostala brez. Tekmovalcem je mešalo štrene novo pravilo o omejitvi časa na šest minut, ki ga je Mednarodna zveza za športno plezanje IFSC prvič testirala prav na prvenstvu, na dolgi, težki in previsni steni, takšna omejitev pa je veljala za plezanje smeri v polfinalu in finalu.

Garnbretovi, ki je vodila po kvalifikacijah, v polfinalu pa je vpisala drugi dosežek, potem ko ji je zmanjkalo časa, se je v finalu pripetila napaka ter je prezgodaj končala plezanje in je pristala tik pod stopničkami na četrtem mestu.

"Tako, kot sem plezala, sem z rezultatom zadovoljna, če mi ne bi odneslo pete, zaradi česar mi je spodrsnilo, bi mogoče celo stopila na stopničke in bi imela srebro," je imela mešane občutke 18-letna Garnbretova, najboljša plezalka v težavnosti na svetu v minuli sezoni, ki se zaradi balvanske sezone na prvenstvo ni pripravila tako, kot bi si želela.


Tako kot Garnbretova aktualni skupni zmagovalec svetovnega pokala v težavnosti Škofic se je uvrstil v svoj prvi finale na evropskih prvenstvih. Na koncu je vpisal peto mesto. Čeprav je splezal višje in je bila njegova višina višina zmagovalca, mu tega tekmovalna žirija ni priznala. Škoficu je namreč v steni zmanjkalo časa, saj je v njej prebil več kot dovoljenih šest minut.

"Vsi se pripravljamo na to prvenstvo, na to eno tekmo, in potem se konča na takšen način. V bistvu bi bil rezultat čisto v redu, če se ne bi končalo tako, kot se je; torej da sem dosegel najboljšo višino finala in na koncu zaradi poteka časa ostal na petem mestu. To me je tako razočaralo, da, če se bo še dvakrat končalo na takšen način, razmišljam o tem, da bi končal svojo tekmovalno kariero," je pod vplivom močnih čustev in ob zadrževanju solz dejal 23-letni Škofic, ki ima z evropskimi in svetovnimi prvenstvi veliko grenkih razočaranj.

Markovičeva je bila s svojimi 29 leti najstarejša finalistka. Ni pa bila najstarejša tekmovalka v finalu. S 34 leti je zmagal Francoz Romain Desgranges. Drugo mesto je pripadlo deset let mlajšemu aktualnemu svetovnemu prvaku Čehu Adamu Ondri, tretji pa je bil Avstrijec Jakob Schubert.

Pri ženskah je zmago slavila od Markovičeve devet let mlajša Belgijka Anak Verhoeven, tretja je bila prav tako 20 let stara Avstrijka Jessica Pilz. Belgijska tekmovalka je ugnala tudi štoparico ter je vrh osvojila v še predpisanih šestih minutah.

Od sedmih slovenskih polfinalistov velja izpostaviti debitantki na članskih evropskih prvenstvih. Vita Lukan in Mia Krampl sta vpisali 13. oziroma 15. mesto, Martin Bergant pa je bil 23. Na prvenstvu je nastopilo enajst slovenskih tekmovalcev.

Z EP se je začela sezona v težavnosti, ki se bo že ob koncu prihodnjega tedna nadaljevala s svetovnim pokalom v švicarskem Villarsu.

Značke: športno plezanje, ep

Članki iz rubrike