Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 27.06.2017 12:26:15

Slovenci v Italijo z najmočnejšimi aduti

alesfevzer.com
Campitello di Fassa bo 30. junija in 1. julija prizorišče evropskega prvenstva v težavnostnem in hitrostnem plezanju. Na prvenstvo se bo odpravila enajstčlanska slovenska zasedba. V odpravi bosta tudi aktualni evropski prvakinja in podprvakinja Mina Markovič in Janja Garnbret, ki sta dobro razpoloženi pred prvim vrhuncem sezone.

Na evropskem prvenstvu pred dvema letoma v francoskem Chamonixu sta bili Slovenki najboljši. Mina Markovič je zmagala, druga je bila Janja Garnbret, ki je v zadnjih dveh letih postala svetovna številka ena na umetnih stenah. Obe tekmovalki, med njima je kar desetletna starostna razlika, sta najbolj vroči slovenski orožji v dolini Fassa.

"Sezona v težavnosti se bo začela z evropskim prvenstvom, ki mu bo nato sledilo osem tekem svetovnega pokala z novembrskim finalom v Kranju, julija bodo tudi svetovne igre s slovensko udeležbo v poljskem Vroclavu. Letos smo dali poudarek tako težavnosti in balvanom. S pričakovanji ne bi obremenjeval tekmovalcev. Upam, da bomo začeli dobro in nato nadaljevali v tem slogu. Upam, da nam bo uspelo ponoviti tudi kakšen rezultat iz lanske sezone," je dejal selektor slovenske reprezentance Gorazd Hren, ki je od 20 tekmovalcev na izbirnih treningih izbral "nogometno" enajsterico.

Slovenska reprezentanca ima kar 16 kolajn z evropskih prvenstev. Največ kar šest Mina Markovič. Od njene prve kolajne, brona v težavnosti v Parizu leta 2008, je minilo že devet let: "Če želiš ohraniti stik s konkurenco, je treba vzdrževati plezanje na zelo visoki ravni in veliko delati sproti. S formo sem zadovoljna, s tem, da sem branilka šampionskega naslova, se ne obremenjujem."

Markovičeva, ki se je po velikih dosežkih že spogledovala s koncem kariere, še ni rekla zadnje besede. Markovičeva je lansko sezono v težavnosti končala na petem mestu skupno, na svetovnem prvenstvu v Parizu je osvojila bron.

Osemnajstletna tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu Garnbretova se na prvenstvo odpravlja kot aktualna svetovna prvakinja v disciplini in skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti ter je prva favoritinja za zmago in naslov najboljše na stari celini. "Na prvenstvo se odpravljam z velikim veseljem, iz Chamonixa imam lepe spomine, prav tako mi veliko motivacije daje sanjska minula sezona. Upam, da bo ključno razliko prineslo tudi dejstvo, da sem od začetka sezone zelo dobro nastopala v balvanih, v katerih sem dvakrat zmagala, in mi preskok v težavnostne smeri ne bo povzročal težav. Ne želim vršiti pritiska same na sebe, da moram zmagati, seveda pa bi bilo to lepo," je dejala Garnbretova pred odhodom pod Dolomite.

Medtem ko je slovensko plezanje po zaslugi Martine Čufar, Natalije Gros, Maje Vidmar, Mine Markovič in Janje Garnbret bogatejše za 14 odličij s prvenstev stare celine, pa je v moški konkurenci za edini poskrbel Klemen Bečan z bronom in srebrom v kombinaciji iz Pariza (2008) in Imsta (2010).



Domen Škofic, ki je sijajno lansko sezono končal z osvojenim naslovom skupnega zmagovalca svetovnega pokala v težavnosti, na prvenstvih stare celine še nima kolajne, pred dvema letoma je za malenkost ostal brez finala: "Prvenstvo jemljem kot vsako drugo tekmo, se ga zelo veselim, vendar pa nimam posebnih pričakovanj, forma ni takšna kot lanska, malce me ovira tudi poškodba prstanca, nisem najboljše volje, ker mi na balvanskih tekmah ni šlo po načrtih. Še vedno pa verjamem, da lahko pridem ob super plezanju v finale, glavni cilj pa je iti v Campittelo in uživati. Stena in prizorišče sta vrhunska, gre za eno boljših sten, kar sem jih videl, zahteva dobro fizično pripravo, stena je previsna in dolga."

Seznam slovenskih udeležencev tekmovanja v Dolomitih je po pripravah v Italiji, Slovenci so vadili in plezali tudi na steni, ki bo gostila najboljše plezalce stare celine, sestavil selektor članske ekipe Gorazd Hren.

Na evropsko prvenstvo je povabil 11 plezalcev, štiri predstavnike v moški konkurenci in sedem v ženski. V ekipi so poleg glavnih treh slovenskih orožij Garnbretove, Markovičeve in Škofica še Martin Bergant, Milan Preskar, Jernej Kruder, Tjaša Kalan, Urška Repušič, Vita Lukan, Mia Krampl in Veronika Meke.

Strokovni štab je na pripravah meril tudi čas plezanja, ki ga tekmovalci preživijo v steni, kajti v polfinalu in finalu so čas omejili na šest minut, kar je dve minuti manj, kot je bilo v veljavi doslej. "Upam, da bodo intenzivnost smeri prilagodili temu, kajti v daljših smereh ti lahko časa hitro zmanjka," je na novinarski konferenci na sedežu Planinske zveze Slovenije v Ljubljani opozoril glavni trener Hren.

Tako Markovičeva kot Garnbretova bosta tekmovali tudi v hitrostnem plezanju predvsem zaradi uvrstitve v kombinaciji disciplin. V težavnosti in hitrosti, ki ji Slovenci tradicionalno ne namenjajo posebne pozornosti, se bodo preizkusili še Repušičeva, Kruder in Škofic. Kruder bo na prvenstvo pripotoval neposredno iz Indije, kjer je bila minuli konec tedna (Navi Mumbai) tekma svetovnega pokala v balvanih.

Sezona evropskih prvenstev se bo sklenila avgusta, ko bo v Münchnu finale svetovnega pokala v balvanih in prvenstvo stare celine v, poleg težavnosti in hitrosti, tretji disciplini tekmovalnega športnega plezanja. Kombinacija vseh treh disciplin bo na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

Značke: športno plezanje, ep

Članki iz rubrike