nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

festival svobode gibanje svoboda zbiljsko golob pl Reporter.si

Golobovo napihovanje z dvema mandatoma, v katerih ...

doncic dallas Ekipa24.si

Dončić je razkril, kaj se dogaja z njegovim ...

Tina Gaber in Robert Golob, Drama Njena.si

Takšen dopust sta si privoščila Tina Gaber in ...

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

(zšis)
(zšis)
0 13.02.2024 10:47:14

Prek Kitajske želijo do Pariza

Vsi si želijo, da bi slovenska odbojka sede spet nastopila na paralimpijskih igrah.
PARAVOLLEYEURO/SK
Ženska reprezentanca odbojke sede je lani navdušila – na evropskem prvenstvu je bila korak do zlata, na koncu pa je osvojila izvrstno drugo mesto.

Letos želijo varovanke selektorja Simona Božiča še korak dlje. V Pariz bi rade, kjer se bodo 28. avgusta začele paralimpijske igre. Naše odbojkarice so na igrah nastopile že trikrat, letos bi četrtič. Pot do tja ne bo lahka. A to je le še izziv več za reprezentanco, ki je letos postala parašportna ekipa leta v Sloveniji, za nameček je prejela še nagrado Društva športnih novinarjev Slovenije za najboljši dosežek v kategoriji parašporta. Vse to je dodatna vzpodbuda, da so v taboru odbojkaric še bolj pljunili v roke.

Vrnitev Saše Kotnik
"Januarja smo začeli treninge, sprva po dvakrat na teden. Februarja treniramo štirikrat na teden, marca pa po petkrat tedensko. Želimo se dobro pripraviti na kvalifikacijski turnir za še zadnjo vozovnico na paralimpijske igre. Računali smo tudi na priprave z Italijankami. Če bo treba, se bomo znašli sami, kot smo se že velikokrat," je jasen trener Simon Božič, ki je lov na Pariz začel v spremenjeni kadrovski podobi. Od reprezentance se je dokončno poslovila Senta Jeler. "To je velik hendikep za nas. Sem pa vesel, ker se nam je znova priključila Saša Kotnik, ki je za Slovenijo že uspešno igrala. Darko Đurić, ki je del naše reprezentance, se je z njo pogovoril in jo uspel prepričati, da se je reaktivirala. Res sem vesel, ker je spet z nami," je Božič povedal o spremembah v igralskem kadru. "Ko je Saša še igrala, se je igrala malce drugačna odbojka. A sem prepričan, da nam bo še kako prav prišla. Saša je izredno tehnično podkovana in dovršena igralka, hkrati pa nepopustljiva borka. Njen hendikep je morda višina, a glede na sedanjo postavo to niti ne bo problem, saj smo potrebovali prav tak tip igralke, kakršna je Saša danes. Ko smo igrali v Kairu na svetovnem pokalu, smo se dobro kosali tako z Nemčijo kot Ukrajino. Proti Nemkam nas je zmage stalo slabše nadaljevanje tekme in preveč zapravljenih lahkih žog. Zdaj imamo Sašo, ki bo rešila in 'podelala' te žoge," je selektor razmišljal o vlogi Saše Kotnik.

Premagati vse

Na Kitajskem bo med 4. in 9. aprilom zadnji kvalifikacijski turnir za uvrstitev na paralimpijske igre. Po prvotnem scenariju naj bi se Slovenija merila z Nemčijo, Japonsko, Mongolijo in Poljsko, po zadnjih informacijah tudi z Ukrajino. Nova je tudi informacija, da bo vsaka reprezentanca odigrala še tekmo z domačinkami, ki so že uvrščene v Pariz, a bodo turnir izkoristile za dober trening. "Svetovna zveza se spet obnaša, kot se. Ni odzivna, pravila kroji po svoje. Sprva je bilo rečeno, da Ukrajine ne bo, zdaj pravijo, da pride. Sistem tekmovanja je tak, da bo vsak igral z vsakim, potem pa še prva dva po rednem delu med sabo za končno prvo mesto. Moteče pa je, ker bo treba odigrati še tekmo s Kitajsko. To je dodatna obremenitev ob že tako napornem ritmu, s tem se posledično povečuje utrujenost in povečuje možnost poškodb," je bil jasen Božič, ki pa se zaveda, da se ne bo nič spremenilo. Zaveda se, da bo morala biti Slovenija najboljša, če želi v Pariz. Verjame, da jim bo to uspelo.

Ekipo sestavljajo Jana Ferjan, Saša Kotnik, Mira Jakin, Suzana Ocepek, Klara Vrabič, Vesna Pogačar, Tija Vrhovnik, Barbara Kocmur, Valentyna Brik in kapetanka Lena Gabršček. 

Članki iz rubrike