Progasti goz foto Davorin Tome Svet24.si

Išče se največja slovenska kača! Ljudem je ...

Vladivostok Svet24.si

V Vladivostoku aretirali ameriškega vojaka, tja ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

STA
STA
0 06.07.2023 15:18:34

Kakšna drama slovenskih odbojkarjev! Bili so v velikih težavah, nato pa ...

Volleyballworld
Slovenski odbojkarji so v ligi narodov že dve tekmi pred koncem izpolnili cilj. Z zmago proti Kitajski s 3:1 (21, 20, -24, 22) so se uvrstili na zaključni turnir najboljših osem ekip v Gdansku. Za varovance Gheorgheja Cretuja je bila to sedma zmaga na deseti tekmi v ligi.

* Dvorana SM Mall of Asia, sodnika: Akinci (Turčija), Firouzi (Iran).
* Kitajska: D. Wang 7 (2 asa, 2 bloka), Jiang 9 (1 as, 1 blok), H. Wang, Yang, Yu 15, Guo, Li 1, Zhai 8 (2 asa), Peng 8 (2 bloka), Qu, Chen, Rao, Zhang 16 (2 bloka), B. Wang.
* Slovenija: Pajenk 6 (1 blok), Planinšič, Kozamernik 13 (4 ase, 1 blok), Kök, Toman, Štalekar, Koncilja, Kovačič, Ž. Štern 18 (1 as), Ropret 1, Urnaut 13, Čebulj 21 (2 bloka, 1 as), Možič, Mujanović.

Slovenski odbojkarji so za potrditev vstopnice za zaključni turnir potrebovali zmago s 3:0 ali 3:1. Po dveh nizih je kazalo, da bodo do tega z lahkoto prišli, v tretjem nizu so imeli že tudi dve zaključni žogi, a ju zapravili. Ko je bilo v četrtem nizu že 15:10 za Kitajce, se je napovedovalo, da bi lahko Slovenija po Poljski še na drugi tekmi zapravila vodstvo 2:0, vendar se to ni zgodilo.

Ko so uvideli, da je vrag odnesel šalo, so prestavili v prestavo višje. Klemen Čebulj z 21 točkami najučinkovitejši v slovenski vrsti, Jan Kozamernik s štirimi asi najboljši server na tekmi, Žiga Štern, ki je na mestu uspešno zamenjal Roka Možiča, in podajalec Uroš Planinšič, ta je dobil priložnost za igro v četrtem nizu, so bili tvorci preobrata za zmago s 3:1.



Začetek tekme je kazal na to, da je Slovenija precej kakovostnejši tekmec in da bi tekmo morala dobiti. Povedla je z 11:5, a nato so se začela nihanja v igri, ki so bila prisotna skozi vso srečanje. Kitajci so se nekajkrat približali na točko zaostanka, zadnjič pri izidu 22:21, toda v sami končnici so se jim zatresle roke, naredili so nekaj napak, kar je Sloveniji omogočilo vodstvo z 1:0.

Tudi v drugem nizu so imeli evropski podprvaki ves čas pobudo, pri izidu 22:15 je kazalo, da bodo gladko povedli z 2:0, toda nato so dovolili tekmecem tri zaporedne točke. Točka Šterna in neubranljivi servis Čebulja pa sta poskrbela, da je Slovenija vendarle brez posebne drame vodstvo povišala.

Dobro ji je kazalo tudi v tretjem nizu, a je vodstvo 24:22 zapravila, tekmec pa je s štirimi zaporednimi točkami prišel do niza. Nato so Kitajci nadaljevali z zanesljivo igro, njihovo vodstvo 16:11 Sloveniji ni obetalo nič dobrega, toda v nadaljevanju so se vendarle zbrali. As Šterna je pomenil vodstvo 17:16. Tekmec se sicer še ni dal, še enkrat je povedel z dvema točkama razlike (19:21), toda Slovencem je uspel še en juriš, piko na i sta postavila blok Čebulja in as Kozamernika.

V petek se bodo Slovenci, trenutno četrtouvrščeni na lestvici lige, merili s svetovnimi in evropskimi prvaki Italijani, ti so trenutno štiri točke za Slovenijo na petem mestu.

Značke: odbojka, liga narodov

Članki iz rubrike