favorskaya Svet24.si

Ruske oblasti aretirale novinarko, ki je pokrivala...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

ela mei2 Njena.si

Skrito v raju: 'Ela' nenadoma vidno spremenjena?

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

STA
STA
0 04.09.2017 08:01:29

Giani je bil blizu senzaciji, a prestol so (pričakovano) zasedli Rusi

Ruska moška odbojkarska reprezentanca je osvojila naslov evropskega prvaka, potem ko je na finalni tekmi v poljskem Krakovu premagala Nemčijo s 3:2 (19, -20, 22, -17, 13).

* Dvorana Tauron Arena, gledalcev 13.000, sodnika: Maroszek (Poljska) in Gradinski (Srbija).
* Rusija: Vlasov 7, Volvič 5, Grankin 2, Volkov 12, Berežko 3, Aščev, Butkov, Feoktistov, Žigalov 4, Mihajlov 15, Kliuka 2, Kurkajev 1, Golubjev, Martinjuk.
* Nemčija: Fromm 10, Schott 2, Kaliberda 12, Andrei, Böhme 2, Grozer 23, Weber, Kampa 3, Hirsch, Karlitzek, Zenger, Zimmermann, Baxpöhler, Krick 13.

Srbija je v tekmi za tretje mesto ugnala Belgijo s 3:2 (17, -22, -19, 22, 12), Slovenija pa je letošnje evropsko prvenstvo končala na osmem mestu. Rusija je po zmagoslavju nad Nemčijo osvojila letošnji turnir na Poljskem, po letu 2013 pa je to zanjo drugi naslov evropskega prvaka. Nekdanja Sovjetska zveza je kar 12-krat slavila na zaključnih turnirjih stare celine, medtem ko je Nemčija pod vodstvom italijanskega strokovnjaka in nekdanjega slovenskega selektorja Andree Gianija osvojila svojo prvo odličje na evropskih prvenstvih.

Rusi so na igrišču krakovske Tauron Arene najprej pokazali svoje skrbno negovane odbojkarske mišice in povedli s 7:2. V napadu je bil naravnost neustavljiv komaj 22-letni Dmitrij Volkov, dobro pa je deloval tudi njihov visok obrambni blok. A pregovorno nepopustljivi Nemci se niso ustrašili favoriziranih tekmecev na nasprotni strani mreže, z izjemno bojevito predstavo jim je uspel pravi podvig, saj so ujeli Ruse in izenačili na 14:14, na drugi tehnični odmor pa odšli z majhnim zaostankom (15:16). V nadaljevanju uvodnega niza niso več kljubovali izbrancem ruskega selektorja Sergeja Šlapnikova, ki so uvodni niz po 27 minutah dobili s 25:19.

Nemci so v začetku drugega niza dobro izkoristili rusko ležerno igro. Po vodstvu s 6:2 so na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo petih točk (8:3), lepo prednost pa z udarno predstavo v vseh segmentih igre držali večji del niza. Po nemškem vodstvu s 14:8 se je odzvala tudi ruska klop in zahtevala polminutni odmor, a ta ni spremenila razmerja moči na igrišču, po drugem tehničnem odmoru je ta še vedno znašala šest točk (16:10). Nemška prevlada se je nadaljevala, vse njene linije so delovale naravnost brezhibno, predvsem zastrašujoče je deloval robustni György Grozer, tako da so v nadaljevanju svojo prednost povišali na osem točk (20:12). V končnici niza so popustili, tekmeci so se jim z delnim izidom 5:0 približali na tri točke zaostanka (20:23), a nato so se Gianijevi izbranci vendarle zbrali in prvi na evropskem prvenstvu odvzeli niz ruskim odbojkarjem.

rusija nemcija odbojka



Rusi so po spoznanju, da jih na nasprotni strani igrišča čaka najbolj trdoživ tekmec na letošnjem turnirju, aktivirali vsa svoja razpoložljiva orožja. Šlapnikov je od njih zahteval popolno mobilizacijo in igro do skrajnih meja, njegovi varovanci pa so to udejanili na igrišču in povedli z 10:6. A ruski nalet je pravočasno zaustavil Giani, po njegovem polminutnem premoru so Nemci najprej izenačili na 12:12, le nekaj trenutkov zatem pa povedli s 14:13. Tretji niz je bil znova povsem odprt do izida 21:21, v sami končnici pa je bilo malenkost več modrosti na strani Rusov, ki so najprej povedli s 23:21, nato pa izkoristili prvo zaključno žogo za zmago s 25:22.

Četrti niz so bolje pričeli Nemci in si priigrali že tri točke prednosti (9:6), lepo zalogo v točkah pa dokaj zanesljivo držali in celo povišali na 13:9, ko je Šlapnikov zahtev polminutni odmor. A krajši premor ni spremenil razmerja moči na igrišču, Nemci so še naprej igrali zelo poletno in svojo prednost najprej povečali na 19:10, nato na 22:12 in jasno je bilo, da bo zmagovalca finalnega dvoboja odločil peti niz.

andrea giani odbojka

V njem ni manjkalo dramatičnih trenutkov, po ruskem vodstvu z 2:0 so se prebudili Nemci in z delnim izidom 5:0 povedli s 5:2. Rusi so bili povsem na tleh, po polminutnem odmoru in na servis Maksima Mihajlova so vendarle izenačili na 5:5, nato pa znova povedli s 7:6. Neizprosen boj za vsako točko se je nadaljeval do samih izdihljajev tekme, tehtnica pa se je na stran Rusov dokončno prevesila po tehničnem odmoru, po njem je Rusija povedla z 12:9 in zadržala prednost za končno zmago na Poljskem.

Značke: odbojka, ep, poljska

Članki iz rubrike